Merve Dizdar, 76. Cannes Film Festivali'nde gösterilen Ceylan'ın "Kuru Otlar Üstüne" filmindeki rolüyle “En İyi Kadın Oyuncu” ödülüne değer görüldü. Dizdar'ın kadın haklarını savunan ödül konuşmasına tebrik mesajı yağdı.

Mücadeleci ruhlar her daim kazanır
Fotoğraf: Twitter

76. Cannes Film Festivali'nde aldığı En İyi Kadın Oyuncu ödülü ve yaptığı konuşma için Merve Dizdar'a destek ve tebrik mesajları yağdı. Siyaset ve sanat dünyasından isimler Dizdar’ın kadın hakları temasıyla öne çıkan konuşmasına karşı İstanbul Sözleşmesi vurgusu yaptı. Mesajlardan bazıları şöyle:

Kemal Kılıçdaroğlu: Cannes Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü kazanan Merve Dizdar’ı yürekten kutluyorum. "Türkiye’de hak ettiği güzel günleri yaşamayı bekleyen tüm mücadeleci ruhlara" bugün hep birlikte demokrasiyi armağan edeceğiz.

Oyuncu Tilbe Saran: Ne büyük bir başarı ve gurur! Yaşa Merve! Senin gibi güçlü kadınlar #İstanbulSözlesmesi’ni geri getirecek! 

Yönetmen Özcan Alper: Bu güzel ödülü alan, Merve'nin dediği gibi, her türlü baskıya rağmen, sokakları asla terk etmeyen, her daim umudu büyüten kız kardeşlerimiz, kızlarımız ve geleceğimiz için... Yarın güzel bir gün ola… Tebrikler.

DÜNYA BÖYLE GÖRDÜ

Dizdar’ın başarısı Türkiye’de olduğu gibi dünya basınında da geniş yer buldu. Dünya basını Dizdar’ın “Tüm kız kardeşlerim ve Türkiye’de hak ettiği güzel günleri yaşamayı bekleyen tüm mücadeleci ruhlara armağan ediyorum" dediği konuşmasını öne çıkardı.

Le Monde gazetesi, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nün sahibi olan Merve Dizdar’ın konuşmasında “Var olma mücadelesi veren” karakterine saygı duruşunda bulunduğunu aktardı.

France 24, Dizdar’ın konuşmasında karakteriyle ilgili “Ülkenin bu bölgesinde bir kadın olmanın nasıl olduğunu anlayabiliyorum” dediğini aktararak Dizdar’ın canlandırdığı karakterin bu yılın ödül sezonuna damga vuran güçlü kadın karakterleden olduğunu aktardı.

***

AKP’LİLER RAHATSIZ OLDU

Merve Dizdar'ın başarısı toplumung geniş kesimlerince büyük sevinçle karşılandı. RTÜK ise Dizdar'ı tebrik etmek yerine hedef aldı. RTÜK Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu, "Önce kendi ülkene saygı duymayı öğreneceksin Merve Dizdar. Sonra da bu ülkenin tüm vatandaşlarından aldığın ödül için tebrik bekleyebilirsin. Ülkesine saygı duymayanın aldığı ödülün de tebrik edilesi bir yanı yoktur" ifadelerini kullandı.

AKP MYK Üyesi Emre Cemil Ayvalı da ödül konuşmasından rahatsız oldu. Ayvalı, paylaşımında hedef gösterdiği Dizdar hakkında, "Batı’nın Ezik Kölelerinden biri daha" dedi. 

Dizdar birçok isim tarafından takdir edilirken AKP'li Ayvalı tarafından nefret söylemlerine maruz bırakıldı.

ALKIŞLARLA KARŞILANDI - (DHA)

Ödül töreninin ardından oyunu kullanmak için Türkiye’ye dönen Merve Dizdar, Kadıköy Lisesi’nde alkışlarla karşılandı. Türkiye’ye böyle bir ödül kazandırdığı için mutluluğunu ifade eden Dizdar, "Herkes çok mutlu oldu, bu benim için çok daha önemli. İnsanın ülkesine böyle bir ödülle gelmesi çok büyük bir gurur" açıklaması yaptı.