Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Soma’da 301 işçiye mezar olan Eynez ocağına katliamdan henüz iki ay önce olumlu rapor veren müfettişler için soruşturma izni vermedi

Müfettişlerin de  önüne yattılar!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Manisa’nın Soma ilçesinde 301 işçinin yaşamını yitirdiği maden katliamının meydana geldiği ocakta, katliamdan kısa süre önce incelemelerde bulunan ve olumlu rapor veren 2 müfettiş ile kamu çalışanlarına soruşturma izni vermedi.

‘NOKSAN YOK’ DEMİŞLERDİ
Soma Kömürcülük A.Ş. tarafından işletilen Eynez ocağında, 301 işçinin yaşamını yitirdiği 13 Mayıs katliamının ardından en çok tartışılan konulardan biri de, kazadan sadece iki ay önce, 13-14-17 ve 18 Mart tarihlerinde ocağı denetleyen iki müfettişin “Noksan husus tespit edilmemiştir” şeklindeki raporu olmuştu. Müfettişlerin olumlu rapor verdiği ocakta el konulan sensörler ise, ocakta güvenliğin sağlanmadığını gözler önüne sermişti. Ortaya çıkan bu bilgiler ışığında, aralarında bu iki müfettişin de bulunduğu kamu görevlileri için savcılık, bu kişilerin şüpheli olarak ifadelerini almak, kusurları bulunması halinde ise yargılanmalarını sağlamak için izin talebinde bulundu. Ancak olayın üzerinden yaklaşık 4 ay geçtikten sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in adli soruşturma için izin vermeği ortaya çıktı.

Dolayısıyla ocaklarda gerekli incelemelerde bulunmadan olumlu rapor verdikleri ileri sürülen bu müfettişler, bu suçlamalardan yargılanmayacak.


***

SUÇLU YİNE DENETİMCİLER 
Torun Center inşaatında yaşanan ve 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan işçi katliamının ardından Bakan Çelik, sorumluluğu denetim elemanlarına yıkmaya çalıştı. Katliamın sorumlusu olarak denetim elemanlarını ve fenni meshulları gösteren Çelik, “Teknik olarak denetim görevi konusunda baş sorumlular yapı denetim elemanları ve fenni meshullardır. Bu konuda hiçbir karışıklık yok. Yapı denetim elemanlarının işverenden maaş alması eleştiriliyor, ama bu daha büyük sorumluluk. Ben her aşamada senin adına denetim yapıyorum demek. Yüreklere ateş düştüğünde bunun sorumluluğundan kaçabilir mi? İşverenden maaş alması sorumluluğunu azaltmıyor ki” dedi.