Her hafta yeni bir raporla ülkedeki hak ihlallerini sıralayan CHP'li Şenal Sarıhan, bu hafta da Ayşe Öğretmen’den, müftülere nikâh kıyma yetkisi verilmesine kadar birçok konuya değindi

Müftüye yetki kadınlara yasak

Yaşanan hak ihlallerini raporlayan CHP Ankara Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkan Vekili Şenal Sarıhan bu haftaki raporunda birçok konudaki ihlalleri kamuoyuyla paylaştı.

Sarıhan bu haftaki raporunda özetle şu ihlallere yer verdi:

»Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Anayasa Karma Komisyon’a milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması için 13 yeni fezleke geldi. Fezlekelerin 9’u HDP, 3’ü CHP, 1’i ise AKP’li vekiller hakkında.

» HDP’den Besime Konca'nın da milletvekilliği düşürüldü. Böylece HDP'nin Meclis'teki milletvekili sayısı 54'e inmiş oldu.
» Tutuklu HDP Muş Milletvekili Burcu Çelik Özkan’a, 'Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüte yardım ve yataklık' iddiasıyla 6 yıl hapis cezası verildi.

» MİT TIR'ları görüntülerinin Cumhuriyet ve Aydınlık gazetelerinde yayınlanması davası ile gazeteciler Can Dündar, Erdem Gül ve CHP Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında "Silahlı terör örgütüne yardım etme" suçlamasıyla açılan davanın birleştirildiği davanın görülmesine başlandı. Duruşmada, Berberoğlu'nun avukatlarının reddi hakim talebinde bulunurken Mahkeme Heyeti ise bu talebi değerlendirmek üzere dava dosyasını üst mahkemeye gönderilmesine karar verdi. Duruşma, 20 Aralık'a ertelendi.

» TBMM İçişleri Komisyonu’nda görüşülen müftülere nikâh yetkisi veren tasarı kabul edildi. Tasarıya karşı 3 Ekim’de TBMM’de kadın vekillerle basın açıklamasına katılan kadınlardan bazıları iki gün sonra tasarının görüşüleceği gün TBMM’ye alınmadı.

» HDP’nin tutuklu milletvekili İdris Baluken’in cezaevinde neden tek kişilik hücrede tutulduğuna dair soru önergesini yanıtlayan Adalet Bakanlığı, Baluken’in tek başına tutulmasının “tecrit” olmadığını savundu. Bakanlık gerekçenin “Kurum güvenliği ve kişilerin mevki ve konumlarına bağlı olarak can güvenliklerinin sağlanması” olduğunu açıkladı.

» Telefonla bağlandığı Beyaz Show’da “Çocuklar ölmesin” dediği için yargılanan Ayşe Çelik’in 1 yıl 3 aylık hapis cezası onandı. 8 aylık hamile olan Ayşe Öğretmen’in cezası ertelenmezse, bebeği cezaevinde doğacak.

» 11 Ocak 2016 tarihinde ‘Bu suça ortak olmayacağız’ başlığıyla yayımlanan bildirinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümet temsilcileri tarafından hedef gösterilen akademisyenlere soruşturmalar açılmıştı. Akademisyenlerin bir kısmı da ihraç edilmişti.

» Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde bulunan Umut Kitabevi’nin bombalanmasıyla ilgili davada, astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile PKK itirafçısı Veysel Ateş hakkında “örgüt kurmak” suçlamasından beraat kararı verildi. Şemdinli’de Seferi Yılmaz’a ait Umut Kitabevi’ne, 9 Kasım 2005’te bomba atılmış, bir kişi yaşamını kaybetmiş bir kişide yaralanmıştı. Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt’ın, sanık astsubay Ali Kaya için “Tanırım, iyi çocuktur” sözleri hafızalara kazınmıştı.

» Yaşanan bir olay iş cinayetlerine yeni bir boyut ekledi. TGM Denizcilik firmasına ait gemide staj yapan 24 yaşındaki elektrik-elektronik mühendisi Delil Arslan, elektrik çarpması sonucu yaşamını yitirdikten sonra cesedi bir poşete sarılıp Sri Lanka’da bırakıldı.