Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, zeytinlikleri maden faaliyetlerine açan yönetmelik değişikliğini eleştirdi ve hukuki mücadele başlatacaklarını açıkladı.

Muğla’da zeytinlikler için hukuki mücadele

BİRGÜN EGE

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, dün (1 Mart) Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik ile zeytin alanlarını maden sahası haline getirebilecek karara tepki gösterdi. Gürün, sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımla hukuki mücadele başlatacaklarını açıkladı.

Gürün, “Türkiye’deki zeytinliklerin yüzde 11,25’i Muğla’da. Bugüne kadar bu alanların korunması ve geliştirilmesi için özellikle imar ve çevre planlarını bu yönde yaptık. Şimdi bu yönetmelikle zeytinliklerimiz büyük tehlike yaşıyor. Bu tehlikeyi önlemek için hukuki mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Şuan Bakanlıklar tarafından Muğlamızın yüzde 65’inde maden arama ruhsatı verilmiş durumda. Bu kararla oran daha çok yükselecek. Şehrimizin her yerinin maden alanı olarak belirlenmesi kabul edilemez” dedi.

‘ZEYTİNİ’ KORUYACAĞIZ

Zeytinin Muğla tarihi ve geçimi için büyük önem taşıdığını vurgulayan Gürün, “Zeytin sadece bir meyve değil, tarihi anlamları ve kültürel özellikleriyle Muğlamızın büyük bir sembolü zeytin şehrimiz için önemli bir geçim kaynağıdır. Ayrıca yöremize özgün çeşitler ve iklim koşulları nedeniyle en kaliteli zeytin ve zeytinyağı Muğla’da üretiliyor diyebilirim. Zeytin alanlarında da maden aramaya izin verildiği takdirde neredeyse şehrimizin her yerinde maden arama izni olacak. Bunu asla kabul etmiyoruz. Biz şehrimizi koruyarak gelecek nesillere daha yeşil ve daha mavi bir Muğla bırakmak için çabalıyoruz. Buna karşı olanlara karşı da hukuki tüm mücadeleyi göstereceğiz” diye konuştu.