Muhalefet eden olmasa Meclis'i güzel idare ederiz

AKP'nin adeta 'yangından mal kaçırırcasına' gündeme getirmeye çalıştığı dokunulmazlık dosyalarının dağılımı, muhalefetsiz bir Meclis yaratma çabasını gözler önüne seriyor. AKP'li isimlerce de ifade edilen 'yasama, yürütme, yargı bizde' ifşaatını hatırlatırcasına, Karma Komisyona gelen 567 dokunulmazlık dosyası arasında muhalefeti ilgilendiren kısım baskın çıkarken, Başbakan Ahmet Davutoğlu dışındaki tüm liderlerin dokunulmazlık dosyası var.

Hakkında dosya bulunan 129 milletvekilinin 25'i AKP'li, 51'i CHP,'li 45'i HDP'li, 7'si MHP'li, biri ise kısa süre önce CHP'den ihraç edilen Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka. Meclis Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu'nda bulunan 567 dokunulmazlık dosyasın 44'ü AKP, 170'i CHP, 333'ü HDP, 16'sı MHP milletvekillerine, 5'i ise Nazlıaka'ya ait.

Sadece üç bakan var

Öte yandan AKP Genel Başkanı ve Başbakan Davutoğlu dışında tüm liderlerin dokunulmazlık dosyası bulunuyor. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 71 dosyayla en fazla dosyası olan milletvekili sayılıyor. HDP'nin diğer Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın ise 11 dosyası var. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun 39, MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin ise 8 dosyası bulunuyor.

Meclis'te dosyası olan bakanlar ise Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Maliye Bakanı Naci Ağbal ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu şeklinde sıralanıyor. TBMM Başkanvekilleri Pervin Buldan ve Akif Hamzaçebi ile grup başkanvekillerinden AKP'li Bülent Turan, CHP'li Levent Gök ve Özgür Özel, HDP'li İdris Baluken ve Çağlar Demirel, dosyası olan milletvekilleri arasında yer alıyor.

AKP'de 10 dosyayla Şamil Tayyar başı çekerken, onu Mehmet Metiner (5) ve Necdet Ünüvar (4) izliyor. CHP'de ise Kılıçdaroğlu'nun dışında hakkında en fazla dosya olan isimler Muharrem İnce (12), Haluk Koç ve Utku Çakırözer (9) ile Gürsel Tekin (6) şeklinde sıralanıyor.

Fezleke konusunda AKP'nin çabalarıyla rekoru elinde tutan HDP'de ise Demirtaş ve Yüksekdağ dışında Pervin Buldan (48), Nursel Aydoğan (39), İmam Taşçıer (23) hakkında en çok dosya bulunan isimler arasında geliyor.

Dosya yağmıştı

AKP'nin imzasını taşıyan ve hakkında dosya bulunan milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasını öngören anayasa değişikliği teklifi, önümüzdeki hafta TBMM Anayasa Komisyonunda, daha sonra Genel Kurul'da görüşülecek. HDP'li vekillerin Meclis dışı kalmasını isteyen MHP değişikliğe destek vereceğini açıklamış, Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'evet' diyeceklerini ifade etmesi ise CHP'de çatlağa neden olmuştu. En az 40 CHP'li vekilin 'hayır' demesi bekleniyor.

AKP dokunulmazlıkların kaldırılması girişiminin ardından düzenlemenin ‘mümkün olduğu kadar çok muhalefet milletvekilini kapsamasını’ sağlayacak çalışmalara başlamıştı. Davutoğlu'nun "Hodri meydan" demesi ve AKP'nin muhalefet partileriyle 'göstermelik' istişarelerinin ardından bir haftada TBMM’ye sunulan dosya sayısı 458’den 506’ya çıkmıştı.

'Bizi hapse atarlar ama bedelini misliyle öderler'

Dokunulmazlıkların kaldırılmasını “Parlamentoya darbe yapılıyor” diye yorumlayan HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ, “Bizi hapse atmazlar demiyorum, evet atarlar. Ama bunları yaptıklarında bedelini misliyle öderler” dedi.muhalefet-eden-olmasa-meclis-i-guzel-idare-ederiz-129060-1.

HDP Manisa İl Örgütü’nün Olağanüstü Kongresi’nde konuşan Yüksekdağ, dokunulmazlık oylamasını ‘rezalet’ diye değerlendirdi. Yüksekdağ, şu ifadeleri kullandı; “Düşüncelerimizden dolayı Meclis’ten atmakla tehdit ediyorlar. Cevabımız nettir. Birinci sözümüz ‘riyakârsınız, sahtekârsınız ve ikiyüzlüsünüz.’ İkinci sözümüz şu: ‘Sizin fikirlerinize, kimliğinize darbe yapıldığında şapkanızı alıp kaçar gidersiniz ama bizden bunu beklemeyin."

AKP, CHP ve MHP'nin bu konuda birlikte hareket edeceğini belirten HDP Lideri, "Biz yanımızı ve safımızı biliyoruz. Bakın onlar da saflaşıyor. Dokunulmazlıklarımızın kaldırılması konusunda hep beraber oy vereceklerini söylediler. Kendi sonlarına ve ayıplarına oy verecekler. Bu rezaleti hiçbirisi kendi tarihinden kazıyıp çıkaramayacak. Bu yıkım ve şiddet siyasetini yaratarak kendi siyasi sonlarını getiriyorlar" diye konuştu.