Muharrem İnce: Ya kazanacağız, ya yok olacağız!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 36. Olağan Kurultayı'nda, genel başkan adayı Muharrem İnce bir konuşma gerçekleştirdi.

Muharrem İnce, yaptığı konuşmasında Cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP'nin Ekmeleddin İhsanoğlu'nun aday göstermesiyle ilgili, parti tabanının ve 130 milletvekilinin hiçbirinin bu adaylığa onay vermediğini vurguladı.

İnce, konuşmasında kapsayı konuşmasıyla dikkat çekerken, CHP'yi iktidara getiremeyen genel başkanın, genel başkanlık görevinden ayrılmasının tüzük kararıyla sağlanması gerektirdiğini aktardı.

CHP yönetimini sıklıkla eleştiren İnce "CHP'de de tuzu kurular var. Bakırköy, Beşiktaş, Kadıköy (belediyeler) onları aldı mı yetiyor. Erzurum, Şanlıurfa onu ilgilendirmiyor. Sığınmışlar 3, 5 belediyeye. Onların oldu mu yetiyor. Ben memnun değilim. Onun için itaat etmiyorum. Bu partide bir itaat edenler bir de memnun olmayıp itiraz edenler var. Ben itiraz ediyorum." dedi.

“CHP’DE TUZU KURULAR VAR”

“İki ayrı yol iki ayrı ihtimal var. Ya kazanacağız, ya kaybedeceğiz…” diyen İnce CHP yönetimini de çok sert sözlerle eleştirdi. İnce “CHP’nin çok değerli gönüldaşları, geleceğimiz elimizden alınıyor, cumhuriyetimiz yıkılıyor, umutlarımızı söndürmek istiyorlar, yaşama sevincimizi yok etmek istiyorlar. Karşımızdaki bir siyasi parti değil, ülkeyi yağmalamak için bir araya gelmiş bir yapı. Cumhuriyeti kuran parti, cumhuriyeti kurtaracaktır… CHP’de de tuzu kurular var. Bakırköy, Beşiktaş, Kadıköy (belediyeler) onları aldı mı yetiyor. Erzurum, Şanlıurfa onu ilgilendirmiyor. Sığınmışlar 3, 5 belediyeye. Onların oldu mu yetiyor. Ben memnun değilim. Onun için itaat etmiyorum. Bu partide bir itaat edenler bir de memnun olmayıp itiraz edenler var. Ben itiraz ediyorum.” dedi.

ERDOĞAN’IN ÖSO-KUVAYI MİLLİYE KIYASLAMINA TEPKİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ÖSO’yu Kuvayı Milliye’ye benzetmesine de değinen İnce “Umut olmak için buradayım. Büyük değişim için buradayım. Dış politikada topyekün bozgun dönemi yaşıyoruz. Devletten devlete politika yapardık. Şimdi partiden partiye politika yapılıyor. Türkiye’nin 70 yıllık Filistin politikası vardı. Bugün 70 yıllık Filistin politikası terk edildi. AKP Genel Merkezi’nden idare ediliyor. Pasaportumuzun Edirne’den öteye değeri yok. Ortadoğu bataklığına saplandık. Bir tarih cahili ‘ÖSO, Kuvayı Milliye’ diyor. Kuvayı Milliye askerlerinin ekmek almaya parası yoktu. Ne diyorsun sen cahil. Kuvayı Milliye’nin askerleri emperyalistlere karşı savaştı. ÖSO’nun derdi bir tane; Esad gidince onların sorunu bitiyor. Sen nasıl olur da Kuvayi Milliye ile yan yana koyarsın… Tarih cahili… ÖSO dolarla maaş oluyor. Kuvayı Milliye evine ekmek götüremiyordu.

Ama ne yazık ki bir taraftan o kaçak sarayda oturan o tarih cahili konuşurken CHP’nin yöneticileri de bu tarih cahilinin haddini bildiremiyor, ona cevap veremiyor. ‘Muharrem İnce niye aday oldun’ diye soranlara cevap veriyorum. Onun haddini bildirmek için adayım. Ülkemizin kaderi bir kişinin iki dudağı arasında. Sözde dünya lideri, kafa tuttuğunu zanneettiği emperyalist güçlerin ekmeğine yağ sürdüğünün farkında değil…” diye konuştu.

Demokrasi ve özgürlük mücadelesi verenlere ne yazık ki artık örnek değiliz. Kıtalararası birleştirici rolünden çoktan vazgeçtik. Niteliksiz göçmenlerin toplandığı bir tampon bölgeyiz. Suriye ve İran sınırlarımızda beton duvarlar yükseliyor. Bulgaristan duvarı tamamlandı. Çağdaş dünyadan fiziksel olarak kopuyoruz. Nereyi tutsak elimizi yakıyor. Kadınlarımıza kabul edilemez bir yaşam dayatılıyor. Çocuklarımıza dadanan sapık güruh cirit atıyor, devlet yöneticileri tarafından korunuyor. Her gün yurtlarda tecavüz oluyor. Türkiye'nin 2002'De 3Y sorunu vardı: Yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklar vardı. Türkiye bu 3Y'yi katmerlediği gibi 2Y daha ekledi. 1071'den bu yana böyle yalancı ve yüzsüz görmedi. Yanlışın ve hataların sorumlusu yok. 'Rabbim beni affetsin' deyip işin içinden çıkıyor. Dün dost olduklarıyla bugün düşman oluyor. Mevcut konumlarını korumak için yapamayacakları şey söyleyemeyecekleri yalan ve tevessül, etmeyecekleri bir kötülük yok. 'Ya iktidar ya ölüm' AKP'lilerin sloganı. Çünkü iktidardan düştüklerinde başlarına ne geleceğini biliyorlar.

Gelişmekte olan ülkeler arasında 3 puan gerileyerek Arjantin'in önünde 19. sıraya geldik. Son 14 yıla baktığımızda enflasyonun çift hanede gezdiği en yüksek günleri görüyoruz. Üniversite mezunlarımızın yüzde 33'ü işsiz, kadınlarımızda bu oran yüzde 46'da. Canlı hayvan ve löp et alıyoruz. Özgür olmayn ülkeler satatüsündeyiz. Enerjide dışa bağımlılığımız yüzde 76 oldu..."

MUHARREM İNCE VE KEMAL KILIÇDAROĞLU'NDAN KURULTAY'DA AYNI SLOGAN...

Eğitimde dökülüyoruz. Sınavı üçe çıkarıyorlar devrim yapıyorlar; bire düşürüyorlar yine devrim yapıyorlar. Bütün velileri uyarıyorum, 'Çocuklarınızı Milli Eğitim Bakanlığı'ndan koruyunuz' diyorum. AKP döneminde vicdan ile din arasındaki bağ koparıldı. Yeni bir din var artık. Bir içki ile ilgili yasak var, bir başını kapatma ile ilgili yasak var. Diğer her şey serbest. İhaleye fesat karıştırmak serbest, çalmak serbest. Böyle bir din yok. 'Elalem ne der' diye siyaset yapılmaz. İlke ile siyaset yapılır. AKP döneminde hak ve güç arasındaki bağ koparıldı. Liyakalt ile makam arasındaki bağ koparılmıştır. Bu nedenlerle yeniden gerçeklere dayalı politikalar kurmak için, hak - güç ve adalet arasındaki bağı kurmak için, insanlarda yeniden utanma duygusunu geliştirmek için, işin ehline verilmesi için kazanmak zorundayız. Kazanmaya, yenilenmeye, değişime mecburuz.

CHP iktidarında insan ve doğa merkezli ekonomi politika uygulamalıyız.

Hedefimiz insan yaşamını güçlendirmektir. Sloganımız, 70'li yıllardaki sloganımız bugün de geçerlidir. 'Ne ezilen ne ezen, insanca hakça bir düzen' diyeceğiz."

(Not: Böylece Kemal Kılıçdaroğlu ve Muharrem İnce kurultayda aynı sloganı kullanmış oldu)

"Türkiye özgürlük istemektedir. Hak ve özgürlüklerin güvence altına alınamadığı ülkede özgürlük olmaz. Katılımcı yönetimi ön plana alacağız. Demokrasiyi keyfi bir rejim olarak algılayanlara demokrasinin bir katılımcılık olduğunu anlatacağız. Demokrasiyi güvenlik güçleri ve yargıçlar koruyamaz, demokrasinin tek güvencesi, kurumları, kularralı işleyen, medyası özgür olan, yargısı bağımsız olan demokratik bir toplum korur ancak. Demokratik bir toplum olmak için laiklik vazgeçilmezdir. Laiklik tehlikededir ve hatta daha ileridedir.
Demokratik toplum özgür bireyleri esas alır.

"AKP MİLLETVEKİLİNE DE SAHİP ÇIKACAĞIZ..."
Türkiye'yi kimlik siyasetinden çıkaracağız. CHP olarak asla kimlik siyasetine düşmeyeceğiz. Beraber olmazsak hepimizi aynı kötü son bekliyor.
Ezilen, mağdur olan kim varsa onun yanında olmalıyız. Dolmabahçe'deki imam 'Ben Müslümanı, ben yalan söylemem, camide içki içmediler' diyor ve sürülüyorsa o imamın yanında olacağız.
Malatya'da Alevilerin evine işaret konuşuyorsa 'Aman ben şimdi karışırsam CHP'ye Alevi partisi derler' demeden, böyle bir kompleks içinde olmadan Malatya'daki Alevi'ye sahip çıkacağız. Uludere'de çocukların üzerine bomba yağdırılıyorsa, 'Ben şimdi Kürtlere sahip çıkmayayım' demeyeceğiz. Gezi'nin direnen çocuklarına, otelini açtı diye bir holding patronunun ihalesi iptal ediliyorsa 'Ben solcuyum, bana ne holding partronuna' demeyeceğiz. Hapse atılan AKP milletvekiline kendi arkadaşlarına sahip çıkmasa bile giden tek siyasetçi benim. Yani haksızlığa uğradığında AKP milletvekiline de sahip çıkacağız.

Uludere'de 12 yaşında Kürt çocuğun üzerine bombalar yağdığında o çocuğa sahip çıkacağız, ama protez bacağına haciz gelen gazimize de sahip çıkacağız. İnsana insan olduğu için değer veren bir politika izleyeceğiz.

Kürt sorununu demokrasi, özgürlük, insan hakları, kardeşlik ve evrensel değerlerle çözeceğiz.

Hukuk devleti ilkesini yeniden canlandırmak için aynı zamanda ekonomik kalkınmanın temellerini de atmış olacağız.
Türkiye 2004 yılında gündüz vakti havai fişeklerle tanışmıştı. Bizi Almanya'ya götüreceklerdi Maho Ağa'da olduğu gibi, Ortadoğu bataklığına götürdüler.


Çocuklarımızın gençlerimizin umudu vahabi çölleri değildir. Biz bu toprakların insanıyız.
Kökümüz Anadolu, yönümüz çağdaş uygarlıktır. Bir ağaç gibi, bir orman gibi toprağımıza sıkı sıkıya bağlıyız ama aydınlığa doğru büyüten bir ağaç gibiyiz..."

(NOT: Kılıçdaroğlu gibi Muharrem İnce'nin de Nazım'dan alıntı yapması dikkat çekiyor...)

CHP'NİN MEVCUT YÖNETİMİNE DOKUNULMAZLIK OYLAMASI ÜZERİNDEN SERT SÖZLER: "O MHK'YI SIFIRLAYACAĞIM!"
Biz özgüveni yüksek bir parti olmaya mecburuz. Yüzde 25 yetmez mi? Hayır yetmez. Partinin evlatlarına güven. Transfer yöneticilik devrini kapatalım bu partide. Bugün, kusura bakmayın, ben örgütümüzün doğruları bilmesini istiyorum. Enis Berberoğlu arkadaşım bugün hapiste, CHP yönetiminin bunda suçu var mı? Bir anlatayım, kusura bakmasın kimse. Dokunulmazlıkların kaldırılması gündeme geldi, ben 'Hayır oyu vereceğim' dedim. Başta Genel Başkan, 'Anayasa'ya aykırı ama evet vereceğim' dedi. Ben hayır oyu verdim. Bugün olsa yine hayır veririm. Korku şuydu; 'HDP hayır diyor, biz de hayır dersek HDP ile bizi aynı kefeye koyarlar.' Koysun. Kürtler doğru söylüyor olamaz mı? Hep mi yanlış söyler. Doğruyu kim söylerse onun yanında olacağız. O zamanlar 'Yapmayın, etmeyin' dedim. Önce CHP'lileri hapse atarlar sonra bize sıra gelir. Bakın 'Elalem ne der' diye siyaset olmaz. Gün gelir AKP bile doğru söyleyebilir. Pek görmedik ama... MYK 'Evet' oyu verdi. Bu MYK'nın hepsinin yenilenmesi lazım. İnşallah bu akşam genel başkan seçildiğimde, o evet oyu veren MYK'nın hepsini sıfırlayacağım. Yepyeni bir MYK yapacağım.
Sürekli kandırılan bir iktidar var. Sürekli kandırılan iktidarın yanında da sürekli kaybeden bir muhalefet var. Muhalefetin birini hapse attı, öbürünü yanına çekti. CHP'den de memnunlar. 'Böyle kalsın' diyorlar. Böyle kalmayacak, hedefimiz yüzde 50+1. Cumhurbaşkanlığı hedefimiz. Ben bugün neden karşınızda adayım biliyor musunuz? Sandık görevlileri sizleri seçim akşamları ağlatmamak için adayım. İlçe başkanları, partimin evlatları, il başkanlarım; size kaymakamların, valilerin karşısında düğme ilikletmemek için adayım. Sizi ezdirmemek için adayım.

"45 GÜNDE OLAĞANÜSTÜ TÜZÜK KURULTAYI TOPLAYIP İMZA REZALETİNE SON VERECEĞİM"
Ben 1999'da CHP baraja takıldığında sabaha kadar ağlayan il başkanıyım. Ve Türkiye'nin en genç il başkanıyım o zaman. Yalova'nın ikinci belediye seçimlerinde 48 saat nasıl beklediysem, partinin başında da öyle bekleyeceğim sabaha kadar. Yüzde 26'ya razı değilim. Konak, Karşıyaka, Beşiktaş, Bakırköy yetmez. Kastamonu bizim olacak. Nevşehir, Urfa bizim olacak. Konya'dan bir mileltvekiline razı değilim. Bunu devrimciliğimizle başaracağız.
Bu akşam beni genel başkan seçerseniz, seçeceğinize inanıyorum, 45 gün içinde olağanüstü tüzük kurultayını toplayacağız. Bu imza rezaletine son vereceğiz. Utanıyorum bu imza rezeletinden. İki; toplu imza törenleri olmayacak. Kurultay öncesinde, benim genel başkanlığımda il başkanlarına genel başkanlara destek açıklaması yasak olacak. Özgüveni yüksek bir genel başkan olarak; il başkanları kale komutanıdır, niye zorla imza alırsın. Benim dönemimde yasak olacak.

EKMELEDDİN İHSANOĞLU ELEŞTİRİSİ

2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı olarak Ekmeleddin İhsanoğlu’nu göstermesini hatırlatan İnce “Partide hesap sorma, itiraz kültürünü yerleştireceğiz. CHP’nin 2019’da bir cumhurbaşkanı adayı olacak. 2014’te ben bu partide grup başkanvekili idim. 3 kişiden biriydim. Odam sayın genel başkanın yanındaydı. Sayın genel başkanım, değerli abimiz anket yaptırdı. Ankette de Yılmaz Büyükerşen’in adı çıktı. 130 milletvekilinden hiçbirisi 60 PM üyesinden hiçbirisi 81 il başkanından hiçbirisi Ekmeleddin İhsanoğlu’nur ismini yazmadı. Zaten ismini yazamadılar.

(Bu esnada kurultay salonunda ‘Yuh’ sesleri yükseldi. Buna müdahale eden İnce, “Haram yiyenleri yuhlayın bizim genel başkanımız yanlış yapar ama haram yemez” dedi.)

Derken cumhurbaşkanı adayı belli oldu dediler. Ekmeleddin İhsanoğlu… Bugün beni genel başkan yapın 45 günde iç tüzüğü değiştireceğim. CHP’nin Cumhurbaşkanı adayını bir milyon 200 bin üye seçecek. O kadar.

"CHP'NİN CUMHURBAŞKANI ADAYINI 1 MİLYON 200 BİN CHP ÜYESİ SEÇECEK"

Partide hesap sorma, itiraz kültürünü yerleştireceğiz. CHP'nin 2019'da bir cumhurbaşkanı adayı olacak. 2014'te ben bu partide grup başkanvekili idim. 3 kişiden biriydim. Odam sayın genel başkanın yanındaydı. Sayın genel başkanım, değerli abimiz anket yaptırdı. Ankette de Yılmaz Büyükerşen'in adı çıktı. 130 milletvekilinden hiçbirisi, 60 PM üyesinden hiçbirisi, 81 il başkanından hiçbirisi, Ekmeleddin İhsanoğlu yazmadı. Zaten adını bilmiyoruz.

(Salonda yuhalama sesleri yükseldi, İnce yuhalamaları durdurdu)

"Yuh yok. Genel başkanımız yanlış yapar, ama haram yemez. Haram yiyenleri yuhalayın. Eşim dedi ki 'Cumhurbaşkanı adayımız belli oldu'. 'Kim' dedim. 'Ay unuttum, değişik bir adı vardı' dedi. Bu akşam beni genel başkan yapın, 45 gün içinde tüzüğü değiştireceğiz. CHP'nin cumhurbaşkanı adayını 1 milyon 200 bin üye seçecek."

Ben bu partinin gençlik kolu yöneticisiyim, il başkanıyım, PM üyesiyim, grup başkanvekiliyim, kimsenin marabası değilim. Ben genel başkan olduğumda da kimse benim marabam olmayacak. Peki ben aday olacak mıyım?

CHP'nin genel başkanı, doğal cumhurbaşkanı adayıdır. Kaçamaz. 'Partiyi ben yöneteyim, ülkeyi başkası yönetsin'. O zaman koltukta neden otuyorsun.

"TÜZÜK MADDESİ HALİNE GETİRELİM; İKİ SEÇİMDE PARTİYİ BİRİNCİ YAPAMAYAN İSTİFA ETSİN"
Ana gövde CHP üyeleri. Ama örneğin baro seçime katılmak istiyor, katılsın. Sokaktan geçen birisi en az 50 kurultay delegesinin imzasıyla aday adayı olur. CHP delegelerinin önüne gelirsin, aday olursun. Bu sonuçla cumhurbaşkanlığını kazanırız kimsenin kuşkusu olmasın.
Ben de yarın genel başkan olduğumda değişir miyim diye 'önlem alayım' dedim. Tüzük maddesi haline getirelim iki seçimde partiyi birinci yapamayan istifa etsin. Söz.

Genel başkanın nasıl geleceği tüzükte belli ama nasıl gideceği belli değil. Oraya geldi mi herkes gitmemek üzerine kuruyor kendisi. Yarın aynısı ben de olurum, güvenmeyin. Önünün kapayın. Tüzüğe yazın bunu.

KILIÇDAROĞLU'NA: 8 KERE DENEDİN OLMADI
Dünya siyset tarihine bakmadan, Türkiye'nin son 60-70 yılına bakmadan bugünkü kurultayı değerlendiremeyiz. Adnan Menderes ilk seçiminde başbakan. Demirel ilk seçiminde başbakan olur. Ecevit ilk seçimine girer birinci parti olur. Yıl 1983; Özal ilk seçiminde başbakan olur. 2002 erdoğan ilk seçiminde başbakan olur. Çipras, Macron ilk seçiminde başkan oldu. İlk seçimde ya yaptı ya yaptı, bir daha olmuyor, olmayacak. Aynı şeyleri yapıp başka bir sonuç bekleme. 8 kere denedin olmadı.

Yıl 1972... Ecevit ve İnönü arasında bir ayrışma var. Birisi 47 yaşında bir gazeteci, henüz Karaoğlan olmamış. Karşısındaki kim biliyor musunuz? Lozan kahramanı, Atatürk'ün yoldaşı İsmet İnönü. O gün o salonda sizin gibi oturan kurultay delegeleri değişimin zor olduğunu biliyorlardı. Onlar İsmet Paşa'yı çok seviyordu, ama değişmeliydi. Oy vermeyecekleri için üzgünlerdi. Ama yeni bir isme ihtiyaç vardı. O da Ecevit'ti. O delegeler ciğerine taş basarak yüreğini dağlayarak Ecevit'e oy verdi. Peki o kurultayda Ecevit genel başkan oldu. İsmet paraş'nın CHP'liler üzerinde değeri düştü mü? Merak etmeyin, Sayın Kılıçdaroğlu da başımızın tacı olacak yine. Ona hak ettiği saygıyı her zaman göstereceğzi. Onun Ankara'dan istanbul'a büyük yolculuğunu her zaman yüreklerimizde taşıyacağız. Biz sayın genel başkanı seviyoruz ama biz Cumhuriyet'i daha çok seviyoruz. CHP'nin yeniliğe ihtiyacı var. Yeni bir iddiaya ihtiyacı var. Onun sarayını başına yıkacak bir iradeye ihtiyacı var."

***

ADAYLIĞI DÜŞEBİLİR

CNN Türk ekranlarında Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül tarafından Muharrem İnce'nin adaylığının 'mükerrer' imzalar sebebiyle düşebilir iddia edildi. İddiaya göre İnce için delegeler tarafından atılan imzalarda 49 imzanın mükerrer olduğu belirtildi. Eğer iddia gerçekse İnce, 127 imzanın altına düşeceğinden adaylığı düşecek.

Muharrem İnce'nin adaylığı için imza veren delegelerin bir kısmının mükerrer imza attığı, iki delegenin ise İnce için verdiği imzayı geri çektiği ortaya çıktı. 166 imzadan 49'unun mükerrer çıkması durumunda İnce'nin aday olamama ihtimalinden bahsediliyor. Peki mükerrer imza nedir? Yani bazı delegelerin hem Muharrem İnce'nin adaylığı hem de bir başka adayın adaylığı için imza verdiği anlamına geliyor. Bu 49 imzanın geçersiz sayılması durumunda, iki delegenin de imzasını geri çekmesi nedeniyle İnce'nin topladığı imza sayısı 115'e düşebilir ve Muharrem İnce'nin adaylığı geçersiz hale gelebilir.

Peki ne olacak? Böyle bir durumda tüzük gereği divan, mükerrer imza atan delegeleri çağırarak tercihinin hangi aday yönünde olduğunu soracak. Eğer 49 delegenin sadece 11'i bile imzasının Muharrem İnce'nin adaylığına destek olarak kullanılmasını isterse İnce'nin adaylığı netleşecek.

Gürsel Tekin, meseleye dair, "Aşılır. Aşılmayacak şey değil. Çoklu adaylarda zaman zaman bilerek ya da bilmeyerek imza verilebiliyor. Bu isimlere hangi ismi seçtiği sorulacak. Sayın Genel Başkan'ı da tanıyorum. Büyük ihtimalle sorun çözülecek" açıklamasını yaptı.