Kaan Müjdeci, Venedik’te ‘Jüri Özel Ödülü’nün, 11 yaşındaki başrol Doğan İzci ise eleştirmenlerin ‘En İyi Erkek Oyuncusu’ ödülünün sahibi oldu

Müjdeci Venedik’ten iki ödülle dönüyor

Yönetmen Kaan Müjdeci’nin 11 yaşındaki Aslan isimli bir çocukla Sivas isimli Kangal köpeğinin dostluk hikâyesini anlattığı ilk uzun metraj filmi ‘Sivas’, 71. Venedik Film Festivali’nde ‘Jüri Özel Ödülü’nün sahibi oldu. Başkanlığını Alexandre Desplat’ın yaptığı festivalin önceki gün gerçekleştirilen töreninde ‘Jüri Özel Ödülü’nü alan filmin, performansı çok beğenilen başrol oyuncusu Doğan İzci de festivali takip eden uluslararası sinema yazarlarının belirlediği “Premio Bisato D’oro”da En İyi Erkek Oyuncu Ödülüne layık görüldü. Festival Direktörü Alberto Barber yarışma öncesi konuşmasında “Türkiye adına yarışacak ‘Sivas’ filmi olağanüstü bir yapıt. Genç bir yeteneği sinema dünyasına tanıtmak istedik. Bunu fazlasıyla hak ediyor” demişti.

Önceki gün yapılan törende ilk uzun metrajlı filmi ‘Sivas’ ile Venedik Film Festivali’nde ödül kazanan Müjdeci, ödülü aldığında yaptığı konuşmada, “Oyuncularımızdan Şahin’in babası vefat etti. Ozan Çelik’in babasına armağan ediyorum. Ayrıca değerli jüriye çok teşekkür ediyorum. Beni destekleyen Angela ve Alberto’ya ve film ekibime teşekkür ediyorum” dedi.


Ödüller sahiplerini buldu
Önceki gün yapılan 71. Venedik Film Festivali töreninde Kaan Müjdeci’yle birlikte yarışan bir diğer Türkiyeli yönetmense Fatih Akın’dı. Altın Aslan yarışında ‘Büyük Ödül’ü absürd ve gerçeküstü filmiyle Roy Andersson yönetmenliğinde çekilen absürd ve gerçeküstü film ‘A Pigeon Sat On a Branch Reflecting On Existence’ alırken Kaan Müjdeci festivalden iki ödülle ayrılmış oldu. Fatih Akın’ın 1915’teki Ermeni meselesini ele alan filmi ‘The Cut’ ise festivalden ödülsüz döndü. 71. Venedik Film Festivali’nde Saverio Costanzo’nun yönettiği İtalyan yapımı Hungry Hearts filmiyle Adam Driver ve Alba Rohrwacher oyunculuklarıyla ‘En iyi Erkek’ ve ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödüllerinin oldu.

***

71. Venedik Ödülleri

*Altın Aslan /En İyi Film: ‘A Pigeon Sat On A Branch Reflecting On Existence’ yönetmen: Roy Andersson
*Gümüş Aslan / En İyi Yönetmen: Andrei Koncalovsky / “The Postman’s White Nights”
*Jüri Büyük Ödülü: Joshua Oppenheimer / The Look of Silence
*En İyi Kadın Oyuncu: Alba Rohrwacher / ‘Hungry Hearts’
*En İyi Erkek Oyuncu: Adam Driver / ‘Hungry Hearts’
*Marcello Mastroianni En İyi Genç Oyuncu Ödülü: Romain Paul, Le Dernier Coup de Marteau, Fransa
*En İyi Senaryo: Rakhshan Banietemad ve Farid Mostafavi / ‘Ghesseha’, İran
*Geleceğin Aslanı: Chaitanya Tamhane / ‘Court’, Hindistan