Çevre ve Orman Bakanlığı aylar önce ortaya çıkan vakalarla gündemden düşmeyen kuş gri

Çevre ve Orman Bakanlığı aylar önce ortaya çıkan vakalarla gündemden düşmeyen kuş gribiyle ilgili bir rapor hazırladı. Bakanlık tarafından hazırlanan "Kuş Gribi.. Mücadele Çalışmaları ve Öneriler" başlıklı raporda, itlaf çalışmalarının usulüne uygun yapılmaması halinde kuş gribi virüsünün yeraltı sularına bulaşma riskine dikkat çekildi.

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın raporuna göre, virüslü sular barajlara akacak, oradan da evlerimize kadar gelebilecek. 18 Ocak 2006 tarihli raporda, "Ölü hayvanların konulduğu torbalar parçalanmamah ve hayvan ölüleri ezilmemeli. Hayvanlar iki kat torba içinde çukurlara konulmalı, itlafta çalışanların elbiseleri, eldivenleri ve maskeleri de gömülmeli" denildi.

İTLAF NASIL YAPILMALI?
Kuş gribiyle ilgili çeşitli önlemlerin sıralandığı bakanlık raporunda, şu uyarılara da yer verildi: "Hayvan ölüsü konduktan sonra çukur ile yüzey arası bir metredan az olmamalı. Üzeri kapatılan çukurlar en az 3 ay kesinlikle sıkıştırılmamalı. Hayvan ölüleri açıkta yakılmamalı ve açıkta bırakılmamalı.. Hayvanlar çimento ve kireç fabrikası fırınlarında ya da çöp ve tıbbi atık yakma tesislerinde bertaraf edilmeli."

Bakanlık raporunda yeralan diğer bilgi ve öneriler şöyle:

• 456 tür kuş var. 376 tür düzenli olarak görülüyor, 80 türe zaman zaman rastlanıyor.

• Kuş gribinin önlenmesi için kanatlı yaban hayvanları ile evcil kümes hayvanlarının teması kesilmeli, bu amaçla kapalı mekanlar yapılmalı.

• Küçük ve büyükbaş hayvanlar, kanatlı hayvanların bulunduğu sulak alanlardan uzaklaştırılmalı.

• Kuş gribine karşı en riskli gruplar görevli personel, hayvan sahipleri ve çocuklar olarak görülmeli.

• 135 sulak alan var. Bir alanın kuş gribine karşı düzenlenmesi için gerekli bütçe 40 bin YTL olarak belirlendi.

Muhammet Özcan'ın sağlık durumu ciddi
VAN Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Kevser Onbaşı, hastanelerinde tedavi gören 5 yaşındaki Muhammet Özcan'ın sağlık durumunun ciddiyetini koruduğunu belirtti. Geçen gün yaşamını yitiren S.A.'nın ölüm nedeni ise otopsi sonucunda belli olacak. Sonuç pozitif çıkarsa bugüne kadar kuş gribinden ölen sayısı 5'e çıkacak. Diğer yandan Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aziziye Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Akın Aktaş, Muş'un Bulanık İlçe-si'nden zatürree hastalığına yakalandığı düşünülerek Erzurum'un Karaço-ban Devlet Hastanesi'ne kaldırılan S.A'nın (11), kuş gribi şüphesiyle hastanelerine sevk edildiği sırada yolda hayatını kaybettiğini ifade etti. Aktaş, çocuğun cesedinden alınan numunenin tetkik için Ankara'ya gönderileceğini bildirdi. Bu arada, hastanelerinde kuş gribi şüphesiyle tedavi altına alınan ve test sonucu daha sonra pozitif çıkan Doğubayazıt'ın Çetenli Kö-yü'nden F.T'nin tedavisine devam edildiğini bildirdi.

Tedavi olan iki çocuk hastaneden kaçırıldı
DİYARBAKIR Dicle Üniversitesi (D.Ü) Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'nde "kuş gribi" şüphesiyle gözlem altında tutulan iki kardeş C.K ile C.K aileleri tarafından dün hastaneden izinsiz olarak götürüldü. Batman'ın Kozluk İlçe-si'nden gelen ve hastanede tedavi gören iki kardeş, 17 Ocak'ta babaları tarafından D.Ü Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'nden kaçırılmıştı.

Kuş gribine ihmal soruşturması
KUŞ gribinden ölümlerin yaşandığı Doğu-bayazıt'ta Cumhuriyet Başsavcılığı, çocuklarını yitiren Koçyiğit ve Özcan aileleri hakkında soruşturma başlattı. Uluyol Polis Karakolu tarafından yürütülen soruşturmada, aile fertlerine, hastalığın ne zaman ortaya çıktığı, çocukların ne zaman rahatsızlandığı, hastaneye ne zaman götürüldüğü ve muayenenin zamanında yapılıp yapılmadığına ilişkin sorular soruldu. Çocukların ölümünde ihmal olup olmadığını araştıran savcılık, ailelerin akrabalarının da ifadesine başvurdu. Kuş gribi nedeniyle yaşamını yitiren Fatma Özcan'ın babası Mehmet Emin Özcan, karakola giderek ifade vermişti.