NATO’dan Ankara’ya ikna turu
Fotoğraf: AA

HABER MERKEZİ

Maraş merkezli depremlerin ardında Türkiye’yi ziyaret eden NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü. İkili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

ÜYELİĞİN ZAMANI GELDİ

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerine ilişkin konuşan Stoltenberg, iki ülkenin de üçlü muhtıra imzalandığı zamandan bu yana büyük adımlar attığını söyledi. NATO Genel Sekreteri, “İsveç ve Finlandiya’nın başvurusunu onaylama zamanının geldiğini düşünüyorum. Her iki ülke de Madrid'deki zirveden sonra önemli adımlar attı. Silah ihracatı ile ilgili kısıtlamaları kaldırdılar. İsveç, anayasasını değiştiriyor. Ben inanıyorum ki vakit geldi. Hem Finlandiya hem de İsveç ittifaka kabul edilmeli. Şunu da söylemek isterim. Bu, Türkiye’nin alacağı bir karardır. Türk hükümetinin, meclisinin vereceği bir karar" dedi.

AYRI DEĞERLENDİREBİLİRİZ

Bakan Çavuşoğlu da, Finlandiya'nın adaylık sürecinin İsveç'ten ayrı olarak değerlendirilebileceğinin altını çizerek şunları söyledi:

“Finlandiya’nın NATO üyelik sürecini İsveç’ten ayrı bir şekilde değerlendirebiliriz. Bu iki ülkenin üyeliği ile ilgili Türkiye’nin başından beri sergilediği tutum net. Türkiye’nin endişelerinin karşılanması gerekiyor. Olumlu atılan adımları kabul ediyoruz fakat İsveç için yükümlülüklerini tamamen yerine getirdi demek gerçekçi bir yaklaşım olmaz. İstediğimiz somut adımları görmedik.” NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, basın toplantısının ardından AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü.

***

İsveç polisi eyleme izin vermedi

İsveç polisinin Irak'ın Stockholm Büyükelçiliği önünde Kuran yakmak için başvuru yapan bir kişiye eylem izni vermediği bildirildi. Stockholm polisi tarafından yapılan açıklamada “Kuran yakma olayları arttı ve gelecekte artabileceği göz önüne alınarak kısa vadede İsveç çıkarlarına zarar verecek gelişmeler olarak değerlendirilmiş ve buna göre da karar alınmıştır" ifadeleri kullanıldı.