İstanbul ve Gebze'de yanan 2 çocuk yanık tedavi ünitesi olmadığı gerekçesiyle hastane hastane dolaştırıldı. Özel hastaneler de çocukları, paraları yok gerekçesiyle kabul etmedi….

Acil servislerde yaşanan sağlık skandalları dün iki bebeğin canına mal oluyordu. Kocaeli"nin Gebze ilçesinde üzerine kaynar su dökülen 8 aylık bebek, 3 hastane dolaştı ancak tedavi edilmedi. Aynı gün İstanbul’da üzerine kaynar su dökülerek yanan 14 aylık bebek, 7 saat boyunca hastane hastane dolaştırıldıktan sonra özel bir hastanede tedavi şansı bulabildi.

Daha önce Adana’da tüp patlaması sonucu yanan ve götürüldüğü hastanede tedavi edilmeyen çocuğun ailesini arayan Başbakan Erdoğan’ın, yanan çocukların ailelerini aramakla yetinmek yerine acil servislerde yaşanan sağlık skandallarına çözüm bulması için kaç çocuğun daha yanması gerekiyor?

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde üzerine kaynar su dökülmesi sonucu yanan 8 aylık Rabia Karagöz isimli bebek, 6 saat boyunca acılar içerisinde hastane hastane dolaştırıldı. Götürüldüğü 4 hastaneye de kabul edilmeyen Rabia bebek, sonunda özel bir hastanede yoğun bakıma alınabildi. Yaşanan olayla perişen olan aile, bebeklerini kabul etmeyen hastanelere tepki gösterdi. İstanbul’da da vücudu yanmış bir bebek hastane hastane dolaştırıldı. Üzerine sıcak su dökülen 14 aylık bebeğin ailesi tam 6 hastaneye gitti ancak, “yanık ünitesi yok” ya da “boş yatak yok” cevabıyla kapılar yüzlerine kapandı. Vücudu yanan bebek, saatler sonra özel bir hastaneye yatırılabildi.

HASTANELER KABUL ETMEDİ

Geçtiğimiz günlerde Adana’da yaşanan ve vücudu yanan bir çocuğun zamanında tedavi edilmemesi olayına benzer iki olay İstanbul ve Kocaeli’nde yaşandı. Gebze’de ikamet eden Özal ve Sevil Karagöz’ün 8 aylık kızları Rabia, üzerine dökülen kaynar suyla yandı. Acılar içinde ağlayan bebeğini alan anne Sevil Karagöz, komşularının yardımıyla minik Rabia’yı önce Darıca Devlet Hastanesi’ne götürdü. Burada Rabia’ya ilk müdahale yapılırken hastane Rabia bebeği Gebze Fatih Devlet Hastanesi’ne sevk etti. Vücudunda yanıklar bulunan Rabia’nın hastaneye kabul edilemeyeceğini öğrenen aile, bu kez Derince Devlet Hastanesi’nin yolunu tuttu. Ancak bu hastane de acılar içerisindeki Rabia bebeği kabul etmedi.

Rabia’yı taşıyan ambulans, hastaneden gelen telefonla tekrar Darıca Devlet Hastanesi’ne yönlendirilirken kendilerini arayan hastane yetkilileri, Rabia bebeğin Kartal Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürülmesini istedi. Bunun üzerine Karagöz ailesi, minik Rabiayı Kartal Eğitim ve Araştırma Hasatanesi’ne getirdi. Bir süre burada bekleyince bebeklerinin tedaviye alındığını sanan Karagöz ailesi, hastane yetkililerinin haberiyle adeta yıkıldı. Havale geçiren ve durumu gittikçe kötüleşen Rabia bebeği yoğun bakım ünitesinde yer olmadığı için Kartal Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi de kabul etmedi. Bu sırada aile, hastane görevlilerinin basına konuştukları için kendilerine tepki gösterdiğini ileri sürdü. Hastane görevlileri de acil servis önünde görüntü almaya çalışan basın mensuplarını de engellemeye çalıştı.

Uzun bekleyişin ardından 112 ambulansı hastaneye ulaştı. Rabia’nın Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden ayrılırken ambulansa konulması sırasında anne Sevil Karagöz, acı içinde gözyaşı dökerken güçlükle ayakta durabildi. Minik Rabia, son olarak özel bir hastaneye getirilerek yoğun bakıma alındı. 6 saat hastane hastane dolaşan 8 aylık minik kız, götürüldüğü beşinci hastanede ancak tedavi altına alınabildi.

Özel hastanede yoğun bakıma alınan Rabia’nın yakınları hastane önünde endişeli şekilde sabaha kazdar beklerken acılı baba Özal Karagöz, Adana’da yaşanan olayı gördüğünde çok üzüldüğünü ve bu olayın benzerinin kendi başlarına geldiğini söyledi. 6 saat boyunca hastane hastane dolaştıklarını belirten Karagöz, olanlara tepki gösterdi.

İstanbul’da da Gebze’dekine benzer bir sağlık skandalı yaşandı. Üzerine çaydanlıktan sıcak su dökülen 14 aylık Sıla Temur hastane hastane dolaştırıldı ancak tedavi altına alınmadı. Olay şöyle gelişti, İstanbul Halkalı’da yaşayan aile, çocuklarının sıcak su ile yanması üzerine evlerinin yakınındaki özel bir hastaneye gitti. Bebeğe ilk müdahale burada yapıldı ancak hastanede yanık ünitesi yoktu. Bu nedenle aile bebekle birlikte yanık ünitesi olan hastaneleri dolaşmaya başladı. Aile, Bakırköy Yeni Mahalle Doğumevi, Doktor Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile son olarak Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’ne gitti ancak bu hastanelerde yoğun bakımda yer olmadığı için hastaneler, vücudu yanmış bebeği kabul etmedi. Çaresiz kalan aile bu kez özel hastaneleri aramaya başladı.

Özel TEM Hospital’ın yoğun bakım ünitesi’nde boş yer olduğu öğrenildi ama bu sefer de nakil için ambulans sıkıntısı başladı. Aile ambulans istemek için 112’yi defalarca aradı ancak ambulans bir türlü gelmedi. Araya Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi doktorlarının girmesiyle ambulans saatler sonra gönderilebildi ve minik bebek  hastaneye sevkedildi ncak bu kez de bebek yoğun bakıma hemen alınamadı. Çünkü hastane 5 günlük yoğun bakım parasını peşin istedi. Baba Erhan Temur, parayı arkadaş ve komşularının yardımıyla zorlukla toplayabildi ve paranın toplanması için geçen 7 saatin ardından vücudu yanan bebek yoğun bakımda tedavi altına alındı. Doktorları 14 aylık bebeğin sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi.

 ***

Adana’da da aynı dram

Adana"da Merkez Seyhan ilçesi Gülpınar Mahallesi"nde 15 Nisan 2008 tarihinde meydana gelen tüp patlaması sonucu yaralanan 7 yaşındaki İbrahim Yıldırım,  yanarak yaralanmıştı. Kaldırıldığı hastanede tedavi edilmeden saatler boyu bekletilen ve görüntülerin basına yansıması üzerine tepkilere neden olan olay, Başbakan Erdoğan"ın devreye girmesi ile çözüme kavuşmuştu.