Neoliberal politikalarla bu enkaz kalkmaz

Umut SERDAROĞLU

Depremin ardından yaşanan felaketin boyutu ve alınamayan önlemlere yönelik tartışmalar sürerken DİSK KESK ve Hollanda Sendikalar Konfederasyonu (FNV) “Afetin Sosyal Boyutu ve Sendikaların Görevi” başlıklı bir eğitim çalıştayı düzenledi. Taksim Beyoğlu’nda gerçekleştirilen ve 3 gün sürecek çalıştaya üç konfederasyonun temsilcileri katıldı.

Hollanda’daki grevler nedeniyle çalıştaya katılamayan FNV Genel Sekreteri Petra Bolster bir video mesaj gönderdi. Bolster mesajında uluslararası sendikal dayanışmaya vurgu yaptı. Çalıştayda konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise depremin yarattığı tahribata ilişkin “Yaşadığımız bu felaketin ardından sosyal devletin yeniden hatırlanması gerekli. Yarım asırdır sürdürülen neoliberal politikalarla bu enkazın kaldırılabilmesi mümkün değildir” dedi.

İSTİSNASIZ İŞTEN ÇIKARMA YASAĞI

Konuşmasında sosyal devlet ve kamuculuğa vurgu yapan Çerkezoğlu, Kızılay’ın depremde ortaya çıkan satışlarını işaret etti ve “İnsan kurtarmayı değil eldeki çadırları, battaniyeleri, giysileri kâr maksimizasyonu ile pazarlamayı hedefleyen bir zihniyetin enkazı altında kaldık” diye konuştu.

DİSK’in taleplerini hatırlatan Çerkezoğlu, şunları söyledi: “Depremde zarar gören işçilerin korunması amacıyla işten çıkarma yasağı istisnasız hayata geçirilmeli, işsizlik sigortası ödeneği ile kısa çalışma ödeneği önkoşulsuz bir şekilde verilmelidir. Bunun yanı sıra deprem bölgesindeki işçilere en az asgari ücret düzeyinde gelir desteği sunulmalıdır ve işçilerin kıdem tazminatı güvence altına alınmalıdır. İlk günden itibaren yurtdışından sendika üyesi işçilerden oluşan arama kurtarma ekipleri bölgeye geldiler.”

KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan da şöyle konuştu: “Depremin felaketinin sonuçlarını 22 yıllık AKP iktidarının izlediği neoliberal politikalar nedeniyle daha da ağırlaştığı gerçeğini dikkate aldığımızda kamu hizmetlerinin özelleştirilmesinin yıkıcı etkilerini ele almak daha da önemli hale geliyor. Eğer kamuyu ve kamusal hizmetleri yok ederseniz ve sermayeye peşkeş çekerseniz, 11 ilde yaşadığımız depremin sonuçlarını yaşarsınız.” Çalıştay bugün de işyeri ziyaretleri ile sürecek.