Nerede bu yıldızın yumruğu?

Haber Merkezi

Yaklaşık altmış yıldır devrimci mücadelenin içinde yer alan eğitimci Cengiz Bayar Covid-19 nedeniyle aramızdan ayrıldı. Geriye onurlu bir mücadele, yüzlerce dost binlerce öğrenci bıraktı.

Cengiz Hoca’nın arkasından sevgi, umut ve hüzün dolu sözler kaldı.

Arkadaşı Mesut Güngör: Cengiz Hocayı 1979 yılında Afyon’da tanıdım. Anti-faşist mücadelenin büyük zorlukla verildiği yerlerden biriydi. Resmi ve sivil faşistlerin hegemonyası altındaki bir kentte bir avuç devrimcinin tutunmaya ve mücadeleyi geliştirmeye çalıştığı zamanlardı. Cengiz Hoca sadece evini devrimcilere açmakla kalmaz, onların can güvenliğini sokakta da sağlamayı görev bilirdi. Faşistlerin hedefi olması nedeniyle kendisini bizim korumamız gerektiğini söylediğimizde, gülüp geçerdi. Zaten hep güler yüzlüydü hep coşkulu Cengiz Hocam. Mücadelenin seyri ve 12 Eylül karanlığı aramıza yıllar soktu. Sonra ÖDP’nin kuruluş kongresinde buluştuk. En zor günlerde yaşanan beraberliğin ve dayanışma duygusunu ve coşkusunu yine yaşamıştık o gün. Hayatımın en güzel abilerindendi. Uğurlar olsun Cengiz Hocam.

Arkadaşı Olgun Delikanlı: Bu salgın günlerinde telefon çalsın istemezsiniz. Çünkü her telefon kötü bir haberci gibi. Cengiz Hoca’nın ölümünü de böyle bir telefonla öğrendim. Kaçınılmaz bir son olsa da bir yoldaşı, bir dostu kaybetmenin acısı katlanılacak gibi değil.

Cengiz Hoca’yla çok uzun bir yoldaşlığımız oldu. TÖB-DER’de başlayan ve sonrasında devam eden bu süreçte ÖDP’nin Ankara İl Örgütü yönetiminde birlikte çalıştık. O hep güleç yüzlü, alçak gönüllü, çalışkan, yorulmayan, her işe koşan partinin emekçisiydi.

Bazıları ölünce geriye mal mülk bırakır. Bizim kuşağımız, önderlerimiz geriye, devrimci bir miras, dayanışmacı, özgür bir ülke yaratma mücadelesini bırakmaya çalıştı.

Arkadaşı Nazmi Özdemir: Trabzon’da Eğit-Der sürecinde tanıştık. ABC dergisi ve diğer yayınları tartışmaya başladık. Nur Çavuşoğlu, ben ve Cengiz abimiz Eğit-Sen’in temsilciliğini oluşturduk. Daha sonra başkanımız oldu. Trabzon’un demokrasi ve emek mücadelesinde çok büyük katkıları var. İnançlı kişiliği, vakur ve beyefendiliği ile bizlere hep örnek oldu. Cengiz Hocamızı, abimizi, önderimizi saygı ve özlemle anıyoruz. Yıldızlar yoldaşı olsun.

Oğlu Şener Bayar: O bizim hem arkadaşımız hem yoldaşımız hem öğretmenimiz hem de babamızdı. Hepsinden öte bize devrimci bir yolda başı dik yürümesini öğretendi. Ne 12 Mart’ta ne de 12 Eylül’de teslim olmadı. Direndi. Bize de direnmeyi öğretti. 90’lı yıların başında “Sosyalizm bitti” diyenlere inat ÖDP’nin güneşi altında verdi mücadelesini. SOL Parti’nin yıldızı dalgalanınca sokaklarda, “Hani nerde bu bayrağın yumruğu” diye diye dahil oldu. O şimdi bizim sıkılan yumruğumuz gökyüzünde yıldızımız.