Ukrayna’da nükleer felaketin yaşandığı Çernobil bölgesine yakın bir alanda günlerdir devam eden orman yangınına müdahale sürüyor. Bu kez, orman yangını nedeniyle dumanla havaya karışan radyoaktif tozun yağmurla yere inme endişesi yaşanıyor

Nükleer korkusu

Ukrayna'da 1986 yılında nükleer santralin patlaması sonucu facianın yaşandığı ve halen konut yerleşiminin bulunmadığı Pripyat kentinde günlerdir süren orman yangını bölgede tedirginliğe yol açtı. Çernobil Nükleer Santrali'nin olduğu bölgeye yaklaşan yangın kısmi olarak kontrol altına alınırken, dumanla havaya karışan radyoaktif tozun olası bir yağmurla yere inme ihtimali de endişeleri artırıyor.

ÇIKIŞ NOKTASI SÖNDÜRÜLDÜ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Çernobil nükleer faciasının yaşandığı bölgedeki orman yangınının nükleer santral için tehdit oluşturmadığını belirtti. Konuya ilişkin görüntülü açıklama yapan Zelenskiy, altı adet yangın çıkış noktasının söndürüldüğünü belirterek, "Çernobil Nükleer Santrali, radyasyon atık deposu ve diğer kritik objeler için herhangi bir tehdit bulunmuyor" dedi.

Halka 'paniğe kapılmamaları' yönünde çağrı yapan Zelenskiy, "26 Nisan 1986 tarihinde verilen dersi hatırlıyoruz. Kimse gerçeği sizlerden gizlemeyecek. Gerçek şu ki, oradaki durum kontrol altındadır. Kiev ve Kiev bölgesinde radyasyon oranı normal sınırlar içerisindedir" dedi. Zelenskiy, yangına sebep olan şahısların polis tarafından gözaltına alındığını ifade etti.

'RADYOAKTİF TOZ' ENDİŞESİ

Öte yandan, yangın nedeniyle havaya karışan radyoaktif tozun yağmurla yere inme ihtimali üzerine uzmanlardan dikkat çeken uyarılar yapıldı. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, Anadolu Ajansı'na (AA) verdiği demeçte, "Radyoaktif toz zaman geçtikçe atmosferde dağılarak etkisini kaybedecek" değerlendirmesinde bulundu.

Toros, "Yangının meydana geldiği bölgede dün, bugün ve önümüzdeki günlerde batılı rüzgarlar hakim. Meteorolojik modellemeye göre, batılı rüzgarlar Türkiye'ye gelmiyor. Dolayısıyla yangınlardan çıkan radyoaktif toz Çernobil atıklarının bulunduğu bölgeye gelmesi durumunda bile ülkemiz açısından herhangi bir tehlike oluşturmuyor" açıklaması yaptı. n Dış Haberler Servisi