Nişantaşı Dirimart Galeri, Nuri Bilge Ceylan’ın ‘Bakmak Üzerine’ başlıklı sergisine ev sahipliği yapıyor. Yönetmen bu kez objektifinden bakmaya çağırıyor

Nuri Bilge Ceylan’la bakmanın zamanı

CANAN AYDIN canan1aydin@gmail.com

Dirimart Galeri salonuna girdiğinizde sizi Heinz Peter Schwerfel’in “İyi bir fotoğraf natüralizm içermez, hatta belki realizm bile içermez-dünya, fotoğrafçının görünmesini istediği gibi görünür. Her zaman yapaydır. Ve bazen de sanatsaldır” sözü karşılıyor. O zaman diyorsunuz ki; “Bakmak üzerine düşünmenin tam zamanı.” Bizi bu düşünceye yönelten bir başka şeyse yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın ‘Bakmak Üzerine’ adlı kişisel fotoğraf sergisi.
Sanatçının 2003’ten bugüne devam eden çalışmalarından oluşan ‘Bakmak Üzerine’ başlıklı sergi önceki akşam Dirimart Galeri’de açıldı. Fotoğraflarla Midyat’tan, Urfa’dan, Ağrı’dan bakan çocuklar ve manzaralarla tanışıyorsunuz. Kimi öfkeli, kimi yaramaz, kimi fırlama... Ve bu insanlar size bir şeyler söylüyor. Sanki elinizi uzatsanız dokunacak gibi canlı duran bu karelerle bir o kadar da mesafeli olmanız gerekiyor. Hepsi hazır cevap olan bu fotoğraflara sadece bakmak yetmiyor, doğanın acımasız koşullarından payına düşeni yaşayan insanlar “Bizim Nişantaşı’nda ne işimiz var?, Ne bakıyorsunuz?” gibi binlerce soru soruyor.
Yönetmen kamerasındaki ustalığını objektifinde de konuşturuyor ve sizi bakmaya yöneltip üstüne bir de “Hadi başlayın sohbete” diyor. Sergi açılışında konuşma fırsatı bulduğumuz yönetmene soruyorum “Bu bakan insanlar ne diyor bize?”, “Bilmiyorum” diyor. “Bize söylemek istedikleri bir şeyler var ama bir yandan da sanki öfkeli gibiler” yorumunu yaptığımda... Konuşmaktan pek de hoşlanmayan Ceylan hemen Nietzsche’den bir alıntı yaparak “Olgular yoktur yalnızca yorumlar vardır” diyor.
Küratörlüğünü Heinz Peter Schwerfel’in yaptığı fotoğraf sergisinde yer alan seçki, Ceylan’ın o “dondurulmuş an” içerisinden dünyaya nasıl baktığını da gösteriyor.
Usta yönetmenin, mükemmel bir düzen içerisinde ve özel panoromik bir ortamda kurgulayarak oluşturduğu bu çalışmaları ve etkileyici portreler 23 Aralık tarihine kadar Nişantaşı’nda bulunan Dirimart’ta görülebilir.