Erdoğan’ı protesto ettikten sonra ev baskınlarıyla gözaltına alınan ve önceki akşam serbest bırakılan ODTÜ’lülere polis sorgusunda...

Başbakan Erdoğan’ı Göktürk 2 adlı uydunun uzaya fırlatılışı törenleri için geldiği ODTÜ’de protesto eden üniversitelilerin 2 gündür yaşadığı polis baskısı, Aziz Nesin hikayelerini anlatmıyor.
Ev baskınlarıyla evlerinden alınan ‘terörist’lere gözaltında sorulan sorularsa ‘pes’ dedirdi.


“DARAĞACINDA 3 FİDAN’I NERDEN BULDUN?”
ODTÜ’de Başbakan Erdoğan'ı protesto ettikleri için gözaltına alınan 10 öğrenci, “Terör örgütlerinin amaçları doğrultusunda faaliyette bulunmak”la suçlandı.
Cumhuriyet gazetesinden Alican Uludağ'ın haberine göre, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde “susma haklarını” kullanan öğrencilere, “ODTÜ’teki eyleme kimin talimatıyla katıldınız, amacınız nedir” diye soruldu. Öğrencilerin evlerinde bulunan çok sayıda kitap, dergi, afiş ve fotoğrafa da “örgütsel doküman” denilerek el konuldu. Polisler, öğrencilere kitapçılarda satılan ve yasakları kaldırılan Nihat Behram’ın “Darağacında Üç Fidan”, Lenin’in “Ulusların Kaderlerini Tayin Hakkı” gibi kitapları ile Deniz Gezmiş ve Mahir Çayan’ın fotoğraflarını gösterip “Bunları nereden temin ettiniz? Bunları sizinle birlikte okuyan kimler vardır” şeklinde sorular yöneltti.


‘ÖRGÜT’Ü SORGUDA BULMAYA ÇALIŞTILAR

Soruşturmadaki arama ve gözaltı kararında belirtilmeyen “örgüt”, polis ve savcılık sorgusu sırasında ortaya çıktı. Aramalarda ele geçirilen pankart, kitap, dergi, afiş ve fotoğraf gibi deliller ile katıldıkları eylemlerden yola çıkan savcılık, öğrencilere “DHKP/C, MLKP, DSİH, Dev-Yol” gibi terör örgütlerine üye olup olmadıkları, bu “örgütler adına” ODTÜ protestosuna katılıp katılmadıklarını sordu.
“Göktürk-2” törenine katılan Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ODTÜ’de protesto edilmesine ilişkin başlatılan “terör” soruşturmasında gözaltına alınan 10 öğrenci, Ankara Emniyeti TEM Şube Müdürlüğü’nde sorgulandı. Bir öğrenci dışında, 9’u Emniyette susma hakkını kullandı. İki öğrenci ise açlık grevine başladı. Öğrenciler, sadece su ve şeker aldı. Öğrenciler, Emniyetteki işlemlerinin ardından Ankara Adliyesi’ne sevk edildi. 10 öğrenci, soruşturmayı yürüten savcı Sadık Bayındır tarafından sorgulandı. Bu arada hakkında gözaltı kararı bulunan 2 öğrencinin ise yakalanamadığı öğrenildi.


POLİS: SAYIN BAŞBAKANIMIZ
Emniyette öğrencilere tartışma yaratacak sorular yöneltildi. Edinilen bilgiye göre, Hopa soruşturmasında olduğu gibi evlerden çıkan kitap, dergi ve fotoğraflar öğrencilerin önüne delil olarak getirildi. Sorgu tutanağında ODTÜ’deki protesto anlatılırken, Başbakan Erdoğan’dan “Sn. Başbakanımız” olarak bahsedildi. “Terör örgütlerinin amaçları doğrultusunda faaliyette bulunmak, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefet, kamu malına zarar vermek, görevli memurları darp ve etkin direnme” ile suçlanan öğrencilere, ilk olarak şu sorular yöneltildi: “ODTÜ’de yapılan protesto eylemine kim veya kimlerin talimatı ile katıldınız? Örgütsel bağlamda atılan sloganlara niçin eşlik ettiniz?”


‘BUNLARI BAŞKA OKUYAN VAR MI?’
İkinci bölümde ise öğrencilerin evlerinde ele geçirilen kitap, dergi ve fotoğraflara ilişkin sorular yer aldı. Tutanaklara göre, Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Bölümü öğrencisi Mert Atmacı’nın evinde, “haki renkli parka”, Deniz Gezmiş posteri, Mahir Çayan kartpostalı, Lenin’in resmi ile Ekim Devrimi başlıklı Kaldıraç imzalı afiş, Ernesto Che Guevara’nın resminin yer aldığı Özgür Lise imzalı afişler, İşçi gazetesinin sayılarına el konuldu.
Atmaca’ya, bunlara ilişkin şunlar soruldu: “İkamenizde yapılan aramalarda elde edilen ve örgütsel olduğu değerlendirilen dergi, kitap, kartpostal ve afişleri nereden, ne şekilde temin ettiniz? Devrimci Sosyalist İşçi Hareketi (DSİH) terör örgütü ve örgüt mensuplarını övücü mahiyetteki materyalleri örgütlü bilincinizi geliştirmek için mi ikametinizde bulundurmaktasınız? Bunları sizinle birlikte okuyan kimler vardır?”


4+4+4 EYLEMİNİ DE SORDULAR
ODTÜ Mimarlık Bölümü öğrencisi Cem Dursun’a, Sıhhiye’de KESK’in düzenlediği 4+4+4 protestosuna “kimin talimatı doğrultusunda katıldığı, ‘işkencecilerden hesap sorduk, soracağız’ şeklinde neden slogan attığı” soruldu. Dursun’un evinde yapılan aramalarda, Nihat Behram’ın “Darağacında Üç Fidan” kitabı, Yürüyüş ve Tavır dergileri, İbrahim Kaypakkaya, Mahir Çayan, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın resimleri de delil olarak götürüldü. Dursun’a da bunları nereden bulrqduğu ve kimlerle okuduğu soruldu.
Emniyette ifade veren ODTÜ İnşaat Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi Güven Kazım Altunkaya ise protesto gösterisine herhangi bir talimatla gitmediğini belirterek, “Olay saatinde dersteydim” dedi.
Aynı zamanda ODTÜ Dağcılık Kulübü üyesi de olan Altunkaya, saat 17:00 sıralarında patlama ve insan seslerinin geldiğini, yaralı öğrencilere ilkyardımda bulunduğunu söyledi.
Kendisine taş atarken çekildiği iddia edilen fotoğraflar gösterilen Altunkaya, “Bu kişi ben değilim. Olay yerine gittiğimde karanlıktı. Bu fotoğraflar gündüz çekilmiştir” dedi. Altunkaya’nın evinden ise “Diyalektik ve Tarihsel Materyalizmin Abecesi”, Lenin’in “Ulusların Kaderlerini Tayin Hakkı” gibi kitaplar çıktı.


UZUNEŞŞEK EYLEMİ DE DOSYAYA GİRDİ
Altunkaya, bu kitaplara ilişkin “Herhangi bir yayınevinde bulunabilecek kitaplardır” dedi.
Dosyada Altunkaya’nın işlediği suçlar şöyle sıralandı: “... Yüzü kapalı bir şekilde Çevik Şube Müdürlüğü personeli tarafından oluşturulan barikatın önünde barikata çarparak ‘Birdir bir’ oynandığı, çevik kuvvet tarafından oluşturulan barikatın önünde barikata çarparak ‘uzun eşek’ oynadığı belirlenmiştir.”
Öğrencilerin tutuklanmasını isteyen savcı Bayındır, delil toplama işini ise sonraya bıraktı. Savcı, Emniyet’e yazı yazarak, öğrencilerin “terör örgütleri ile irtibatlarının bulunup bulunmadığının kapsamlı şekilde araştırılması”nı istedi. Öğrencilerin hâkimlik sorgusuna öğrencilere destek amacıyla Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu ile Başkan Yardımcısı Sema Aksoy da katıldı.
Binali Bozkurt ise polislerin oğlu Mustafa Bozkurt’u gözaltına almaya, yanlarında iki komşusunu da getirerek geldiğini kaydetti. Kızıldere’ye ilişkin 30 yıllık bir kitabına el konulduğunu belirten baba Bozkurt, cam vitrinde sakladığı av malzemelerinin içinden iki bıçağın dahi götürülmesini eleştirdi.

***

KİM NE DEDİ?

CHP'den ODTÜ çıkışı
» CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin: ''Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı elini kolunu sallayarak o üniversiteye gidebilmeli. Eğer gidemiyorsa burada bir sorun var. Bu sorunun muhatabı da sayın Başbakan kendinizsiniz. Bütün bunları gözden geçirmemiz gerekiyor. O açıdan sayın Başbakan'ın öğrencilerle ilgili söylemlerini şiddetle kınıyorum. Polisin özellikle gözaltına alınan öğrencilerin evlerinde Deniz Gezmiş fotoğraflarını aramasını da abes olarak karşılıyorum. Eğer Deniz Gezmiş fotoğraflarını görmek istiyorsanız. Gürsel Tekin'in odasına gelip görebilirsiniz.''
» CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran: ''ODTÜ'de yaşanan olaylar bir çöküşün devamıdır, ODTÜ, üniversitelere yapılan baskıların tepkisidir. Öğrencilerin en temel haklarıdır protesto etmek. Beğenmedikleri şeyle ilgili protesto yapmak en temel insan hakkıdır ama Başbakan, buna karşı 300 öğrenciye 3 bin 600 polisle gidiyor. Başbakan'ın bu şekilde üniversiteye gitmesi ve öğrencileri sonradan tutuklatması demokratik ülkeye yakışmıyor.''

***

NE OLMUŞTU?
Başbakan Erdoğan 18 Aralık’ta Göktürk-2 uydusunun uzaya fırlatılması için ODTÜ Uzay’a gitmiş, öğrenciler ise hükümetin politikalarını eleştirmek üzere bir protesto gösterisi düzenlemek istemişlerdi. Başbakanın ziyareti dolayısıyla üniversiteye sevk edilen binlerce takviye polis, ihtarda bile bulunmadan öğrencilere gaz bombaları ve tazyikli su ile sert bir şekilde müdahalede bulunmuştu. Müdahale sonrası pek çok öğrenci yaralanırken, protestoya katılan öğrencilerden Barış Barışık başına isabete den gaz fişeği nedeniyle beyin kanaması geçirmişti. 21 Aralık’ta ise 10 öğrenci terörle mücadele polisleri tarafından evlerine düzenlenen baskınla gözaltına alınmıştı. Dosyada 12 öğrencinin adı bulunuyor. Ancak iki öğrenci ikametinde bulunamadığı için gözaltına alınmamıştı.