Öğrencilere gözaltında su bile vermemişler
20 Mayıs 2022’de düzenlenen 9. Onur Yürüyüşü’nde öğrencilere müdahale edilmişti.

Haber Merkezi

Boğaziçi Üniversitesi’nde geçen yıl 20 Mayıs tarihinde düzenlenen 9. Onur Yürüyüşboğü’nde gözaltına alınan 70 öğrencinin yargılanmasına başlandı. Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde görülen duruşmaya öğrenciler ile avukatları katıldı. 58. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada sanık öğrenciler savunma yaptı.

Sanıklardan Ece Zeynep Bulut suçlamaları reddetti, şöyle dedi: "İfade özgürlüğü ve protesto hakkımı kullandım. Bu yürüyüş geleneksel bir yürüyüştür. Polis ihtar yapmadan bizi gözaltına aldı. Biz ihtar yaptıklarında çıkacağımızı söylediğimiz halde bize ‘sizi bu kampüsten gözaltına alarak çıkaracağız’ dediler. Biz yasal hakkımızı kullandık. Ancak darp edilerek gözaltına alındık." Daha sonra Betül Yavuz’un savunması alındı: “Polis insanları yaka paça gözaltına aldı. Hepimizi çemberin içine aldılar. Bize kaba kuvvet uyguladılar, ters kelepçe yaptılar. Su istememize rağmen su ve yemek vermediler. Tuvalet ihtiyacımızı gidermemize izin vermediler.” Savunma yapan başka bir öğrenci de anayasal hakkını kullandığını ve Onur Yüyürüşü’ne katıldığını söyledi. Polislerin "dağılın uyarısı" yapmadığını anlattı.

Duruşmaya bugün devam edilecek. Boğaziçi Üniversitesi kampüsü içerisinde 20 Mayıs 2022’de öğrenciler 9. Onur Yürüyüşü düzenlenmişti. Yürüyüşe öğrenciler ve akademisyenler katılmıştı. Polis, yürüyüşteki kişileri çembere alıp gözaltına almıştı. Gözaltına alınanlar aynı gece serbest bırakılmıştı.