Öğretmenlik mülakatlarını kazananların güvenlik soruşturmaları tamamlandı, sonuçlar ise açıklanmadı. Bakan Yılmaz’ın sorumluluğu, göreve gelecek yeni bakana bırakabileceği belirtildi

Öğretmen atamasına yeni kabine freni

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Seçim sonrasına bırakılan 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması, şimdi de “Bakan onayı”na takıldı. Devam eden güvenlik soruşturmaları nedeniyle ertelenen sözleşmeli öğretmenlik mülakatı sonuçlarının Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın imzasını beklediği öğrenildi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) mülakat sonuçlarını önümüzdeki hafta açıklamayı hedeflediği ancak Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın oluşturacağı yeni kabinede koltuğunu koruma ihtimali düşük olan Bakan İsmet Yılmaz’ın imzayı yeni kabineye bırakabileceği belirtildi.

Bakanlığın, “2018 yılı için 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması” kapsamında 14 Nisan-8 Mayıs tarihleri arasında yapılan sözlü sınav sonuçları hala açıklanmadı. Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, atamaların devam eden güvenlik soruşturmalarının tamamlanamaması nedeniyle geciktiğini bildirdi. Yılmaz, öğretmenlerin 1 Eylül’de eğitim sistemine katılacağını belirterek, mülakat sonuçlarının “en kısa süre” açıklanacağını söyledi.

Sorumluluk yeni bakana bırakılacak

MEB yetkililerinden alınan bilgiye göre, Bakanlık bürokratları atamaya ilişkin bürokratik işlemleri tamamladı. Tüm adayların güvenlik soruşturmalarının tamamlanmasının ardından sözleşmeli öğretmen olarak atanmaya hak kazananların listesi Bakan Yılmaz’a iletildi. Milli Eğitim Bakanı Yılmaz’ın ise AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 8 Temmuz’dan sonra açıklaması beklenen yeni kabinede yer bulamayacağını düşünerek, sonuçların açıklanmasını yeni bakana bırakacağı iddia edildi.

Sınavdan 1 sene sonra

Alınan bu kararın ardından sınava giren öğretmen adayları tam 1 sene sonra atanabilecek. Öğretmen adayları 2017 Mayıs’ında Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ve 2017 Temmuz’unda Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi’ne (ÖABT) girdi. Ardından uzun bir süre bekleyen öğretmen adayları mart ayında sözlü sınav başvuruları yaptı. Mayıs ayında mülakata giren öğretmen adaylarına sonuçların seçim sonrasında açıklanacağı belirtildi. Fakat bakanın son kararıyla birlikte sonuçlar yeni hükümete bırakıldı. Temmuz ortalarında açıklanacağı tahmin edilen sonuçların açıklanmasıyla birlikte öğretmenler sınavdan bir sene sonra atanıp atanmadıklarını öğrenebilecek.

Ek atama istiyorlar

Sınava yarım milyon öğretmen girmesine rağmen yalnızca 20 bin atama yapılıyor olması öğretmenlerin tepkisini çekiyor. Ataması yapılmayan öğretmenler sık sık sosyal medyada ek atama istediklerini dile getiriyor. Öğretmenler daha önceki senelerde yapılan atama oranlarına göre bu sene yapılan atamaların düşük olduğunu belirtiyor. Geçen haftalarda Ankara’da bir araya gelen öğretmenler bu taleplerini orada da dile getirmişti.