İktidar deprem bölgesindeki OHAL’in 9 Mayıs Salı günü sona ereceğini duyurdu. CHP’li Ağbaba ise “OHAL’i orman ve meraları yapılaşmaya açmak için kullandılar. Aylardır OHAL koşullarında bile yol alamadılar” dedi.

OHAL’ de olan ormanlara oldu

Hüseyin ŞİMŞEK

6 Şubat’ta Maraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilde ilan edilen Olağanüstü Hal, 9 Mayıs Salı günü sona eriyor. 9 Şubat’ta ilan edilen OHAL kapsamında iktidar, bürokratik engelleri hızla aşarak Hazine arazilerini, orman alanlarını ve meraları yapılaşmaya açtı.

Kararnameyle yabancı kişi, kurum ve kuruluşlara deprem bölgesinde konut ve işyeri yaptırabilme olanağı sağlandı. 

Ayrıca tek bir çivi bile çakılamayacak Hazine arazilerine kontrolsüz bir şekilde imar izni verilmesinin önü açıldı. Tüm bürokratik işlemler baypas edilerek ilgili bakanlıkların “oluru” yeterli hale geldi. OHAL kapsamında güvenlik önlemleri de artırıldı ancak buna rağmen bazı depremzede vatandaşların yağmacı zannedilerek linç edilmelerinin önüne geçilemedi.

İktidarın OHAL ilanının yalnızca rant odaklı olduğunu, asıl amacının depremzedelerin şartlarını iyileştirmek değil bu süreci kazançla atlatmak olduğunu bildiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ise konuyla ilgili BirGün’e konuştu. Ağbaba, “OHAL’in kaldırılması elbette olumsuz bir durum değil. Olması gereken oluyor. AKP döneminde ne OHAL altında ne de OHAL dışında düzgün bir yönetim örneği göremiyoruz” dedi.

İNSANLAR BİR AY SONRASINI GÖREMİYOR

Depremin yaşandığı kentlerdeki eksikliklerin bitmediğini, AKP’nin tüm olanaklarına rağmen ihtiyaçlara cevap veremediğini vurgulayan Ağbaba, “AKP OHAL'i orman ve meraları, Hazine arazilerini yapılaşmaya açmak için kullandı. Deprem bölgesindeki süreç hala yönetilebilir bir süreç değil. Belirsizliklerle dolu. Konut yerleri ile ilgili bile net bilgi yok. İnsanlar bir ay sonrasını göremiyor. Başlarını sokacak bir bez parçası bulanlar şükreder hale geldi. OHAL altında da bu süreci götüremediler. Çeşitli işlemleri kolaylaştırarak bile halledemediler. 14 Mayıs’tan sonra bu işin üstesinden OHAL ilanına bile gerek duymadan biz geleceğiz” diye konuştu.

***

Afetzedelere sabah baskını

Depremde büyük yıkımın yaşandığı Hatay’da depremin üzerinden aylar geçmesine rağmen depremzedelerin çadır sorunu hala daha çözülmedi. Orhanlı’da adeta baskın yapar gibi çadır kente gelen AFAD yetkilileri ve jandarma, depremzedelerin konteynır kurulacağı belirtilerek önce elektriğini kesti sonra da çadırlarını boşaltmaya başladı.

Anı çadır kent içinde depremden bu yana üç çadır değiştirmek zorunda kalan bir depremzede, habersiz gelinip çadırların boşaltılmasına tepki gösterdi, “Düzgün bir sistem kursalar biz de ona göre hareket etsek. Tam düzenimi kuruyorum 2 haftada bir çadır değiştirtiyorlar. İlk çadırıma sel vurdu yaşanmaz hala geldi. Başka çadıra taşındık oradan da ‘kanal geçecek’ dediler, aniden gelip elektriği kesip çadırı boşalttılar. Şimdi de konteyner kurulacakmış. Doğru düzgün muhatap da bulamıyoruz” diyerek tepki gösterdi.