Gözaltındaki Kışanak ve Anlı’ya 5 gün avukat yasağı getirildi. BirGün’e konuşan HDP, CHP ve DBP’li isimler karara tepki gösterdi, ‘Bunlar başkanlık arzusundan bağımsız değil’ dedi

OHAL gölgesinde başkanlık oyunu

HÜSEYİN ŞİMŞEK huseyinsimsek@birgun.net @simsekhuseyinn

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın gözaltına alınmasına yoğun tepki gösterildi.
Meclis’te 15 Temmuz Askeri Darbe Girişimi’ni araştırmak için kurulan komisyonda HDP’li üyeler önceki gün görüşlerine başvurulan Kışanak’ın Diyarbakır’a ulaşmasının ardından gözaltına alınmasının tesadüf olmadığını söyledi.

‘Başkanlık ile alakalı’
Gözaltıların Tayyip Erdoğan’ın başkanlık istemiyle doğrudan ilgili olduğunu söyleyen HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Savaşla ve baskıyla sandık arasında, zulüm politikasıyla referandum arasında, yapılan bu operasyonlar ve başkanlık istemi arasında doğrudan bir bağ var. Bu uygulamalarla halkı daha çok sindirmek, düşüncelerini açıklamasını önlemek ve istedikleri başkanlık sistemine sorunsuz geçmek istiyorlar. Burada yaşadıklarımızın hepsi, Saray’ın fiilen yaptığı başkanlığı anayasal bir çerçeveye büründürme girişimidir. ‘Otoriterleşti’ demek bile hafif kalıyor çünkü şu anda Diyarbakır halkının kendisi gözaltına alınmıştır” dedi.

Beştaş, Kışanak’ın Darbe Komisyonu’nda yaptığı konuşmanın ardından gözaltına alınmasına da dikkat çekerek, şunları söyledi: “Kışanak, komisyonda hükümet ile Gülen arasındaki işbirliğini çok açık biçimde anlattı. Onların bu cevaplar karşısında kendi gerçeklerinin ortaya çıktığını görmesi, hepsini tedirgin etti. Hemen sonrasında Kışanak ve Anlı gözaltına alındı. Buna dikkat çekmemiz gerekiyor. Kışanak ve Anlı’nın şahsında son gözaltılar, ‘darbeye karşıyım’ diyenlerin darbeci olduğunu, kesintisiz bir darbe girişimi içinde olduklarını gösteriyor.”


‘Bölme isteğinin adımı’
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Kışanak ve Anlı’nın gözaltına alınmasının “Türkiye’yi bölünmeye götürebilecek bir girişimin parçası olduğunu” söyledi.

Toplumsal barıştan uzaklaşıldığını ve bunun tarihi bir hata olacağının altını çizen Tanrıkulu, “AKP düzeni, 12 Eylül rejimi ile eşittir. Dönem değişiyor fakat zihniyet değişmiyor. Gültan Kışanak, Diyarbakır’ın seçilmiş iradesidir. Gözaltına alınması demokrasiye darbedir. Şırnak’ta evsiz kalanların çadırları daha yeni yıkılmışken, şimdi belediye eşbaşkanlarına gözaltı, bizi toplumsal barıştan iyice koparıyor’ dedi.

‘AKP ve Gülen ilişkisini ortaya koydu’
Beştaş gibi, Kışanak’ın Darbe Komisyonu’nda AKP ve Gülen yapılanması arasındaki ilişkiyi ortaya çıkardığına ve hemen ardından gözaltına alındığına dikkat çeken Tanrıkulu, “Bu gözaltı, sadece savcının ortaya koyduğu ile ilgili olamaz. Eşbaşkanlar davet edilebilir, suçlamalara gidip yanıt verebilirdi” diye konuştu.

‘Kürtleri ezme politikası’
DBP Eşbaşkan Yardımcısı Seydi Fırat da, eşbaşkanların gözaltına alınmasının AKP’nin Kürtleri ezme politikasının devamı olduğunu ve seçimle elde edemediği belediyeyi ele geçirme girişimi olduğunu dile getirdi. Fırat, “Halkın iradesini kabul etmiyorlar. Böyle hukuksuz bir işlemi Kürtlerin içine sindirmesi, kabul etmesi mümkün değil. Eşbaşkanların gözaltına alınma gerekçeleri arasında demokratik özerkliğe yönelik söylemler bulunuyor. Oysa bu söylemden öte partimizin programında bulunmaktadır. Yasal olarak onaylanmış bir parti programını savunmak nasıl suç olur?” diye konuştu. “Halkın tepkisi çok yoğun” diyen Fırat, Diyarbakır’da yaşananları şöyle aktardı: “Sokaklarda panzerlerle ve TOMA’larla saldırıyorlar. Direneceğiz, seçimle kazandığımız meşru belediyemize sahip çıkıyoruz.”


***

Eşbaşkanlara 5 gün avukat yasağı!

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nde tutulan Kışanak ve Anlı hakkındaki soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı’nın her iki eşbaşkan için de 5'er günlük kısıtlama kararı (avukatları ile görüşmeme) aldığı öğrenildi. Kışanak ve Anlı'nın avukatlarının bu karara itiraz edecekleri belirtildi. Öte yandan, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada, Kışanak'ın 'PKK/KCK silahlı terör örgütüne üye olma', Anlı'nın ise, 'Devletin egemenliği altındaki topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik' eylemleri nedeniyle gözaltına alındığı duyuruldu.