Muğla'da müdürlerin mesaj atarak okullarda seçmeli olarak dini derslerin seçilmesi konusunda baskı yaptığı öğrenildi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden gönderilen yazıda bu dersleri seçen çocuk sayısının yazılması istendi.

Okullarda din dersi için baskı

Berkay SAĞOL

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), ortaokullar ve liseler için seçmeli ders tercihlerinin 21 Ocak’a kadar yapılacağını açıklamasının ardından birçok ilde milli eğitim müdürlükleri dini içerikli derslerin seçilmesi için okullarda baskı uygulamaya devam ediyor.

Muğla'da da okul müdürlerinin öğretmenlere, "Cuma günü teslim edeceğiniz seçmeli ders formlarında Kuranı Kerim, Temel Dini Bilgiler, Peygamberimizin Hayatı derslerini seçen çocuk sayısını da formların üstüne yazarak teslim etmeniz rica olunur" denildi.


Ortaca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün okullara gönderdiği yazıda ise, " Kuranı Kerim, Temel Dini Bilgiler, Peygamberimizin Hayatı seçmeli derslerinin seçimi ile ilgili yapılacak çalışmaların öğrencilerimize seçmeli derslerin amacı, tanıtımı ve seçimine yönelik yapılacak işlemler konusunda öğrenci ve velilerimize okul imkanları kullanılarak gerekli rehberliğin ve bilgilendirmenin yapılmasını rica ederim" denildi.

Eğitim Sen Muğla Şube Başkanı Birdal Savran, seçmeli derslerin okulda bulunan öğretmen normlarını ve dolayısıyla da yeni atanacak öğretmenlerin alanlara dönük kontenjanlarına kadar çok fazla alana etki ettiğini belirterek, "Dini derslerin seçilmesi için elinden gelen her türlü çabayı ortaya koyan bu kuruluşların istedikleri dersleri seçtirmeyi siyaseten elde edilmiş bir başarı olarak gördükleri açıktır" dedi.

Eğitimde yaşanan yoğun siyasal kadrolaşmanın ve yandaş atamaların bir sonucu olarak bazı dini içerikli derslerin seçilmesi için öğrenci ve velilerin yönlendirilmeye çalışıldığını vurgulayan Savran, "Anlaşıldığı üzere yine bu dernek ve vakıflar, kimi eğitim yöneticileri kendilerini yasaların üzerinde görmektedirler. Geçmişte defalarca yapıldığı gibi veli ve öğrenciler adına ders seçen, yönlendirmede bulunan okul yöneticileri,suç işlediklerini bilmeli ve ona göre hareket etmelidir. MEB’in görevi öğrencileri bu derslere yönlendirmek değil çocuklarımızın ilgi ve yeteneklerine göre özgürce ders seçebilmesini güvence altına almaktır. Muğla genelinde ders seçimi konusunda sorun yaşayan tüm öğrencilerimiz, velilerimiz ve öğretmenlerimiz bizlere ulaşabilir. Seçmek özgürlüktür ve haktır. Öğrencilerimizin hakları ve ortak geleceğimiz için sürecin takipçisiyiz" diye konuştu.