Sınava dayanan eğitim sistemi öğrenciyi dershaneye yönlendiriyor. Bir kaç saat süren sınavlarda kendilerine iyi bir gelecek yaratmaya çalışan öğrenciler, ö

ULAŞ ÖZTÜRK / Sınava dayanan eğitim sistemi öğrenciyi dershaneye yönlendiriyor. Bir kaç saat süren sınavlarda kendilerine iyi bir gelecek yaratmaya çalışan öğrenciler, öğrenim hayatlarının çoğunu okul yerine dershanede geçiriyor. Sınav odaklı çalışan özel dershanecilik, 3 milyar YTL'lik dev bir pastayı paylaşıyor.

Eğitim dünyamıza ilk olarak 1984 yılında giren özel dersaneler, artık her köşe başında görmeye alıştığımız dev binaları ve reklam afişleriyle eğitim sisteminin önemli bir parçasına dönüştü. Elemeyi esas alan, sınav odaklı eğitim sistemi nedeniyle aradan geçen 22 yıl içerisinde sayıları katlanarak artan özel dershaneler, bugün 3 milyar YTL ile ifade edilen bir pastayı paylaşıyor.

Sayıları Türkiye genelinde dört bine yaklaşan dershaneler İstanbul'dan Şırnak'a, Türkiye'nin dört bir yanında öğrencileri sınavlara hazırlıyor.

700'ün üzerinde dershane ile başı çeken İstanbul'u diğer büyük şehirler izliyor. Okuma yazma oranının en yüksek olduğu şehir olarak bilinen Tunceli ise sınırları içerisinde bulunan bir dershane ile listenin sonunda yer alıyor.

ÖĞRETMENLERE DE SINAV
Uzmanlar tarafından kalıcı bilgi edindirmeyi ve yaratıcı bireyler yetiştirmeyi değil de "elemeyi" esas aldığı gerekçesiyle eleştirilen eğitim sistemi, öğretmenleri de sınava tabi tutuyor. Eğitim fakültesinden mezun olduktan sonra öğretmen olabilmek için KPSS engelini aşmak zorunda olan öğretmenler, mesleğe başladıktan sonra da yükselebilmek ve daha iyi şartlara kavuşabilmek için, Öğretmenlik Kariyer basamaklarında Yükselme Sınavı (KBYS) adı altında sınava tabi tutuluyor. Bazı dershanelerin 2005'ten itibaren uygulanmaya başlayan KBYS'ye hazırlık kursları düzenleme hazırlığında olduğu belirtiliyor.

'KORSAN DERSHANELER'
Çocuklarına iyi bir gelecek sağlamak kaygısıyla büyük fedakarlıkları göze alan velilerin yarattığı katrilyonluk dershanecilik pazarı ruhsatsız çalışan binlerce kaçak dershanenin açılmasına neden oldu. Her türlü denetimden uzak ve vergi dışı çalışan bu dershanelerin sayısı, yasal olarak faaliyet gösteren dershanelerin neredeyse iki katına ulaşmış durumda. Türkiye genelinde ruhsatlı olarak faaliyet gösteren yaklaşık dört bin dershaneye karşılık altı binin üzerinde 'araştırma merkezi', 'test bürosu' adıyla faaliyet gösteren kaçak dershane bulunduğu düşünülüyor.

'ZİNCİR DERSHANELER'
Yasal olarak faaliyet gösteren dershanelerin isim hakkını satın alarak açılan şubeler de eklendiğinde, Türkiye genelinde neredeyse her sokak başında bir dershaneye rastlamak mümkün hale geliyor. 'Zincir dershaneler' olarak adlandırılan, bu dershaneler haksız rekabete ve vergi kaybına neden olmakla suçlanıyor. Türkiye genelinde yirminin üzerinde zincir dershane bulunuyor.

Sanal dershane bile devrede
İZMİR
de bir grup üniversite öğrencisi tarafından kurulan internet dershanesi Dersizle.com, dershaneye gidecek parası olmayan öğrencilere ve tekrar yapmak isteyen öğrencilere hizmet sunuyor. Sitenin kurucuları, Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce İşletme bölümü öğrencisi Barış Sözen ve Ege Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu öğrencisi Ümit Dilli. "Dershane sanal başarı gerçek" sloganıyla, geçen mart ayında kurulan Dersiz-le.com'da, ÖSS'ye hazırlık yanı sıra KPSS ve bilgisayar dersleri de veriliyor. İzmir Valiliğinden alınan 750 YTL kredi ve öğrencilerin kendi harçlıklarıyla kurulan sitede dersler ödünç kamerayla çekilen videolar aracılığıyla eğitim sağlanıyor.

Her sınava hazırlık kursu
BİRÇOK
alanda faaliyet gösteren özel dershanelerin hazırlık kursu düzenlediği bazı sınavlar şunlar;

» Üniversiteye ve orta öğretim kurumlarına giriş sınavları (ÖSYS, OKS) » Açık Öğretim Fakültesi ve Açık lise sınavları
» Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)
» Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS)
» Lisans Üstü Eğitim Sınavı (LES)
» Yabancı dil sınavları
» Güzel Sanatlar Fakültesi ve SporAkademileri'ne giriş sınavları