IOC’nin Rus ve Belaruslu sporcuların 2024 Paris Olimpiyatı açılış töreninde yer almasını yasaklaması tepki çekti. IOC’nin bu kararı sert bir dille eleştirilirken ayrımcılık kınandı.

Olimpik ruhu öldürdüler!
Fotoğraf: AA

Şükran Arzu GÖNÜLERİ

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), Rus ve Belaruslu sporcuların Paris’te düzenlenecek 2024 Olimpiyatı’nın açılış töreninde yer almasını yasakladı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov gazetecilere yaptığı açıklamada, IOC'un kararını değerlendirdi.

Kararı "kesinlikle olumsuz" olarak nitelendiren Peskov, "Bu, olimpiyat fikrinin yok edilmesidir. Bu; sporcuların, olimpiyata katılanların çıkarlarının ihlalidir" ifadelerini kullandı. Peskov, IOC'un sporcuları bu yolla korkutarak kendi otoritesini baltaladığını dile getirdi.

AYRIMCI TUTUM

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da Komite'nin kararının, siyasallaştırılmış, aynı zamanda ırk ayrımcılığını destekleyen seviyede bir karar olduğunu belirterek "yasa dışı, adaletsiz ve kabul edilemez" olan bu ayrımcı koşulların Rusya'yı öfkelendirdiğini söyledi. Zaharova, ‘‘Bu kararlar, IOC'nin belirtilen ilkelerden ne kadar uzaklaştığını, ırkçılığa ve Neonazizm’e ne kadar saptığını gösteriyor’’ dedi. IOC'den yapılan açıklamada, 26 Temmuz'da Fransa’nın başkenti Paris’te 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları için Seine Nehri'nden Eyfel Kulesi'ne doğru teknelerle gidilerek yapılması planlanan açılış töreninde, Rus ve Belaruslu sporcuların yer almayacağı kaydedilmişti.