Madımak Oteli’ne 2 Temmuz 1993’teki saldırıda aralarında yazarların da bulunduğu yaşamını yitiren 35 kişi için düzenlenen anma törene için yaklaşık 30 bin kişi katıldı. Madımak...

Madımak Oteli’ne 2 Temmuz 1993’teki saldırıda aralarında yazarların da bulunduğu yaşamını yitiren 35 kişi için düzenlenen anma törene için yaklaşık 30 bin kişi katıldı. Madımak Oteli’nde katledilenlerin ölümlerinin 15. yılında Sivas’ta anma etkinliği düzenlendi. Sivas’ta sabah erken saatlerden itibaren Türkiye’nin pek çok yerinden, yaşamını yitirenlerin aileleri, Alevi dernekleri, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri anma yürüyüşünün yapılacağı Hacı Bektaş-ı Veli Kültür ve Tanıtma Vakfı önünde bir araya geldi. ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, DTP Eşbaşkanı Emine Ayna ve milletvekilleri Şerafettin Halis, İbrahim Binici, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, sanatçılar Suavi, Mazlum Çimen’in aralarında bulunduğu 30 bin kişi Madımak Otel’ine doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüşte Sivas’ta yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının yanı sıra “Bu kaçıncı ölmem hain, Pir Sultan ölür ölür dirilir”, “Pir Sultanlar Ölmez binler yetişir”, “Madımak müze olsun”, “Katiller halka hesap verecek”, “Sivas ve 19 Aralık’ta diri diri yakanlar şimdi işbirliği yapıyor” pankartları açılırken, sık sık “Pir Sultanlar ölmez binler yeşerir”, “Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek”, “Madımak müze olsun”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atıldı. Yürüyüşün ardından Madımak Otel’in önünde bir anma töreni düzenlendi.

 

“GÖZLERİMİZ GÜNAY’I ARADI”

CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, CHP İstanbul İl Yönetim Kurulu ve Disiplin Kurulu üyeleriyle ilçe başkanları Sivas katliamının 15. yılı dolayısıyla Madımak Otel’in önünde saygı duruşunda bulunarak yanan otele karanfil bıraktı. Ardından bir açıklama yapan Tekin, Sivas’a gelerek anma etkinliklerine katılmak isteyenlerin engellendiğini bildirerek, “Bugün Sivas’a girmekte zorlanan yüzlerce insan var. Her yer polis kuşatması altında. Bugün alınan önemler, keşke 15 yıl önce de alınsaydı. İnsanlarımızın diri diri yakılması da engellenmiş olurdu” dedi.

Tekin, Sivas katliamının bir insanlık suçu olduğunu söyleyerek, katliamı, gelecek kuşakların böyle anacağını belirtti. Tekin şunları söyledi: “Sivas katliamının yaşandığı yıllarda, mevcut hükümeti kıyasıya eleştiren dönemin Ertuğrul Günay’ı bugün bakanlık koltuğunda oturuyor. Gözlerimiz sayın Günay’ı aradı. Ama kendisini göremedik. Dün katliamı ve hükümeti eleştirirken, bugün nedense sessizliğe gömüldü. Ya dünkü tavrı yanlıştı ya da bugün durduğu yer yanlış. Kültür Bakanı olarak Madımak’ın müze yapılması istemine kulaklarını tıkıyor. Ancak o kulağını tıkasa da tarih bunu not ediyor.”