Berrak Güngör Adana’nın Aladağ ilçesindeki kız öğrenci yurdunda 29 Kasım 2016 tarihinde çıkan ve 11’i kız çocuğu toplam 12 kişinin hayatını kaybettiği Süleymancılar Cemaati’ne ait yurt yangını davasının 9’uncu duruşması Kozan Ağır Ceza Mahkemesinde bugün görülecek. Davada aralarında Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği yöneticileri ile kamu görevlilerinin olduğu 18 kişi, ‘Birden fazla kişiyi […]

Onlara adalet borçluyuz

Berrak Güngör

Adana’nın Aladağ ilçesindeki kız öğrenci yurdunda 29 Kasım 2016 tarihinde çıkan ve 11’i kız çocuğu toplam 12 kişinin hayatını kaybettiği Süleymancılar Cemaati’ne ait yurt yangını davasının 9’uncu duruşması Kozan Ağır Ceza Mahkemesinde bugün görülecek.

Davada aralarında Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği yöneticileri ile kamu görevlilerinin olduğu 18 kişi, ‘Birden fazla kişiyi taksirle öldürme ve yaralanmalarına sebep olma’ suçlamasıyla 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile yargılanıyor. BirGün’e konuşan Sosyal Haklar Derneği’nden avukat Evren İşler, Süleymancılar Cemaati’nin korunduğuna dikkat çekti. “Bunun örgütlü bir faaliyet olduğu ve Süleymancıların korunduğu ortada” diyen İşler, şöyle konuştu: “Bu çocuklar; köylerinde okul, devlet yurdu olmadığı için kamu otoritesi kullanılarak cemaat yurduna teslim edilmiş olan çocuklardır ve bizler bu çocukların ölümünden bahsediyoruz. Bu yangında hayatını kaybeden çocuklara adalet borcumuz var. Bu yüzden üstümüze düşeni yapacağız.”

İDDİANAME EKSİK YAZILDI

İddianamenin eksik yazıldığının altını çizen İşler, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu dava bitene kadar hatta belki bittikten sonra da aynı şeyi söylemeye devam edeceğiz. İddianame baştan eksik yazıldı. Burada bir cemaat faaliyeti yürütüldüğünü herkes biliyor. Süleymancıların işlettiği bir yurttan bahsediyoruz. Cemaatin korunması baştan sona devam etti. Cemaat korundu; o gün orada olan belletmenler ne tanık olarak dinlendi ne de sanık olarak huzura getirildi. Yangından kısa bir süre sonra henüz mahkeme keşif yapmadan yurt binası yıkıldı, yıkıma izin verildi. Sanık müdafilerinin duruşmalarda dile getirdiği hususlar hiçbir bilimsel veri yokken, karşımıza bilirkişi raporunda sanki bilimsel gerçekmiş gibi çıkartıldı.”

BİR GÜN BİLE VAZGEÇMEDİLER

Aladağ yurt yangınının bugün gerçekleşecek 9’uncu duruşmasında, esas hakkında beyanname sunacaklarını aktaran İşler, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Biz esas hakkında beyanımızı sunacağız, dosyanın bütünü için ‘kim neden cezalandırılsın, kim neden sorumlu olsun’ hakkındaki beyanımızı sunacağız. Geçen duruşma kış mevsiminde gerçekleşti ve kızı için adalet isteyen bir baba, 3 buçuk saat karda yürüyerek arabaya bineceği yere gelebildi.

Bu şartlara rağmen aileler, çocukları için adalet istiyor. Aileler, başta; çocuklarını bu yurda göndermelerini söyleyen ve hatta ‘Beğenmiyorsanız ev tutun’ diye kamu erkini bu denli fazla kullanan İlçe Eğitim Müdürü Mehmet Aktaş başta olmak üzere, kamu görevlilerinin ve Süleymancıların cezalandırılması taleplerinden bir gün dahi vazgeçmediler.”