Kuzey Suriye’ye operasyona hazırlanan Ankara, Rusya ve ABD’nin ardından bu kez Çin ile karşı karşıya geldi. "Bir gece ansızın girebiliriz" diyen Ankara’yı Çin temsilcisi Güvenlik Konseyi’nde sert sözlerle eleştirdi.

Operasyona rest

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Suriye'nin kuzeydoğusuna dönük operasyon isteğine uluslararası arenada aradığı desteği bulamayan Ankara, bu kez de Şam’a destek veren Çin ile gerildi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) düzenlenen Suriye konulu toplantıda Çin temsilcisinin Türkiye'yi Suriye'de "işgalci" olarak tanımlaması üzerine sert tartışmalar yaşandı. Ankara operasyon sinyalleri verirken Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah es Sisi'nin Suriye'nin toprak bütünlüğüne vurgu yapan açıklamaları da Suriye yönetimine desteğin arttığını gösterdi.

ÇİN, İRAN, SURİYE: TÜRKİYE İŞGALCİ

New York'ta düzenlenen BMGK toplantısına 15 üye ülkenin temsilcisinin yanı sıra Suriye, Türkiye ve İran’ın daimi temsilcileri katıldı. Çin’in BM Daimi Temsilci yardımcısı Geng Shuang, yaptığı konuşmada Suriye’nin yabancı ülkelerin işgali nedeniyle zor durumda olduğunu belirtti. Türkiye’yi işgalcilikle suçlayan Shuang, "Türkiye, Suriye’nin kuzeydoğu bölgesindeki Alouk barajından, bölgeye sağlanan suyu defalarca kesti. Yüzbinlerce sivilin susuz kalmasına neden oldu. Bu durum, BM'nin bölgedeki insani yardım çalışmalarını aksatarak büyük zorluklara neden oldu. Çin, Türkiye'yi uluslararası hukuka uymaya ve BM’nin insani yardım erişimini garanti etmeye çağırıyor” dedi.

İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Mecit Takht Ravançi de toplantıda “Suriye’deki işgalci yabancı askerler derhal ülkeyi derhal terk etmeli” çağrısı yaptı. Ravançi, konuşmasında isim vermeden Suriye’deki Türkiye ve ABD askerlerinin varlığına işaret ederek BM Güvenlik Konseyi’ni Suriye’deki yabancı askerlerin işgalini sonlandırmak için göreve çağırdı. Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Bassam Sabbah da Suriye'deki Türkiye ve ABD askerlerinin yasadışı bir şekilde ülke topraklarında bulunduğunu belirterek "Türk işgal güçleri ve ülkemizde kullandığı terörist gruplar Suriye’ye gönderilen insani yardım ulaşımını engelliyor" ifadelerini kullandı.

'DERS ALMAYA İHTİYACIMIZ YOK'

BMGK'de Çin, İran ve Suriye temsilcilerinden gelen suçlamalara Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu yanıt verdi. Suriye temsilcisinin konuşmasına cevap vermeyeceğini söyleyen Sinirlioğlu, Çinli temsilciye hitaben "Yaklaşık dokuz milyon Suriyeli mülteci Türkiye’nin koruması altında. Bizim uluslararası insani hukuku ihlal edenlerden ders almaya ihtiyacımız yok" tepkisi verdi. Konuşmasında Alouk barajıyla ilgili suçlamalara da yere veren Sinirlioğlu, buna ilişkin "Terör örgütü PKK/YPG’yle Suriye rejimi bu konuyu kendi çıkarları için kötüye kullanıyor” ifadelerini kullandı.

ABD VE RUSYA'DAN ANAYASA VURGUSU

Toplantıda ABD ve Rusya'nın BM temsilcileri ise Suriye Anayasa Komisyonu'nun çıkmaza girmesiyle ilgili görüşlerini paylaştı. ABD’nin BM Daimi Temsilci Vekili Richard Millls, Suriye hükümetini "Bir siyasi çözüme ulaşma konusunda samimiyetini göstermemek" ile suçlarken Rusya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitry Polyanskiy ise Suriye Anayasa Komitesi'nin çalışmalarına dışarıdan müdahale ve dayatmaların olmaması gerektiğini söyledi. Polyanskiy, "Şam her konuda yükümlülüklerini yerine getiriyor. Suriye'nin birliğini, toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve bağımsızlığını yeniden tesis etmek amacıyla Suriye içi diyaloğu teşvik etmek çok önemli" açıklaması yaptı.

ESAD'DAN MEYDAN OKUYAN AÇIKLAMA

BMGK toplantısında Suriye'nin toprak bütünlüğü ve anayasal süreci hızlandırma yönünde görüşler öne çıkarken Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ise yaptığı son açıklamada ABD'nin işgaline meydan okudu. Suriye'nin resmi haber ajansı SANA'nın haberine göre, başkent Şam'da önceki gün Yüksek Askeri Akademi'nin mezuniyet törenine katılan Esad, burada yaptığı konuşmada ABD'nin Afganistan ve Irak'taki yenilgileri sonrası yeni savaş ve yenilgilerinin kapıda olduğunu söyledi. Siyasi savaşın askeri savaştan daha tehlikeli olduğunu söyleyen Esad, askerlere "Yeni savaş alanlarında görüşmek üzere" dedi.

BİR TEHDİT DAHA: BİR GECE ANSIZIN

Tüm bu gelişmeler yaşanırken Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun operasyon gündemine ilişkin "Cumhurbaşkanımızın bir sözü vardır: Bir gece ansızın" şeklindeki açıklaması da tartışma konusu oldu. Çavuşoğlu dün CNN Türk'te katıldığı bir canlı yayında, konuya ilişkin gelen soruya "YPG/PKK'nın son zamanlarda saldırıları arttı. Maalesef ne Rusya ne de ABD bunları geri çekme sözünde durdu. Dolayısıyla böyle durumda da kendimiz gereğini yapmamız lazım. Sayın Cumhurbaşkanımızın da söylediği bu" açıklaması yaptı.

***

Sisi’den Suriye'nin egemenlik hakları vurgusu

Türkiye'nin Suriye topraklarına operasyon hazırlığı gündemdeyken Kahire'den Şam'a gelen destek mesajı iki ülke arasındaki ilişkilerin güncellendiğini gösterdi. Mısır merkezli El Ahram gazetesinin haberine göre, Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis'le önceki gün Kahire'de bir araya gelen Sisi, görüşme sonrası yapılan ortak basın toplantısında Suriye'nin toprak bütünlüğü ve egemenlik haklarına vurgu yaptı. "Suriye'nin egemenliğini ihlal eden ve demografik değişiklikler getirerek statüko dayatan girişimleri reddettiğini" ifade eden Sisi, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 2245 sayılı kararı ve Cenevre Deklarasyonu doğrultusunda Suriye'de siyasi bir çözüme ulaşma çabalarını desteklediğini ifade etti. Mısır Parlamentosu geçen ay Sisi hükümetini Şam ile ilişkileri yeniden geliştirmeye çağırmış ve New York'taki BM Genel Kurulu'nda iki ülkenin dışişleri bakanları arasında da bir görüşme gerçekleşmişti. Londra merkezli Arapça yayın yapan Rai Al Yaum gazetesi de Kahire ile Şam yönetimlerinin yakında Sisi ile Esad arasında bir görüşmeye hazırlandığını iddia etmişti.