Artan sıcaklıklarla birlikte ülkenin dört bir tarafında orman yangınları çıktı. İzmir’de 390 hektarlık alan yanarken Mersin’de 6 saat sonra kontrol altına alınabildi. Eskişehir’de ise 60 dönüm arazi zarar gördü.

Ormanlar ateş püskürüyor
Fotoğraf: DHA

İklim krizine bağlı olarak artan sıcaklıklar ve alınmayan önlemler orman yangınları tehdidini her geçen büyütüyor. Ülkenin dört bir tarafından yangın haberleri gelirken bir günde yüzlerce hektar ormanlık alan kül oldu.

Önceki gün İzmir’in Aliağa ve Menderes ilçelerinde çıkan orman yangınlarında toplam 390 hektarlık alan yandı, her 2 bölgede de soğutma çalışmaları dün devam etti.

İki yangında toplam 8 uçak, 11 helikopter, 52 arazöz, 18 su ikmal aracı, 17 iş makinesi, 8 ilk müdahale ekibi ve 660 personel alevlere müdahale etti. Alevlerin İTOB Organize Sanayi Bölgesi'ne yaklaşması paniğe neden oldu. Ekiplerin müdahalesiyle alevlerin önü organize sanayi bölgesine ulaşmadan kesildi. Yangında 4 personel de yangından etkilenip hastaneye kaldırıldı. 2 personel tedavilerinin ardından taburcu edildi, 1 personel ise servise alındı. Durumu ağır olan 1 personelin tedavisinin ise yoğun bakımda sürdüğü aktarıldı.

MENDERES'TE DE 270 HEKTAR ALAN 

Yangın hava ulaşımını da etkiledi. Yanan bölgenin Adnan Menderes Havalimanı'na yakın olması nedeniyle bazı hava yolu şirketlerinin uçuşlarını iptal etmesi, havalimanında yoğunluğa neden oldu. Ekiplerin yoğun gayretiyle yangın, dün saat 00.25 sıralarında kontrol altına alındı.

Mersin’in Anamur ilçesinde ise çıkan orman yangını havadan ve karadan ekiplerin müdahalesiyle 6 saatte söndürüldü. Yangında toplam 51 dönümlük alan zarar gördü. Yangının çıkış nedeni araştırılıyor.

60 DÖNÜM ARAZİ ZARAR GÖRDÜ

Sıcak havalar Eskişehir’de de etkisini gösterdi. Tepebaşı ilçesinde konduğu direkte elektrik akımına kapılan kuş, yangına yol açtı. 8 farklı arazide 60 dönüm arazi zarar gördü.

Çukurhisar Mahallesi'nde ekili arazilerin olduğu 8 farklı tarlada yangın çıktı. Rüzgarın etkisi ile alevler yayıldı. Çevredekiler itfaiyeye haber verdi. Mahalle sakinlerinin de desteği ile ekipler, yangını söndürdü. 60 dönüm alan zarar gördü. İncelemede, yangına direğe konarak, akıma kapılan bir kuşun yol açtığı belirlendi. Soruşturma sürüyor. DHA