Yüksek puanlı tercihlerin daha düşük puanlı tercihlerden sonra gelmesi ölü tercihe neden olur. Engellemek için bir rehberden yardım almak gerekir...

ÖSS: Bilinçli tercih yaparken...

Girmek istediğiniz yükseköğretim programlarının tercih listenizdeki sırasını belirlerken çok dikkatli davranmamız gerekmektedir. Bu listeleme işlemini yaparken öncelik sırası aşağıdaki gibi olmalıdır:

1. Hangi yükseköğretim programı olacağına karar vermek.

2. Bu programların özel koşulları ve kontenjanlarını incelemek.

3. Hangi Üniversite olacağına karar vermek

4. Öğrencinin almış olduğu yüzdelik dilim ile programların bir yıl önceki yüzdelik dilimleri arasındaki tutarlılığa dikkat etmek.

5. Taban puanları ve yüzdelik dilimleri büyükten küçüğe (bu anlamda % 2 > % 3’ ten) doğru sıralamak, başarı sıranızı tercih ettiğiniz bölümün en son kaçıncı kişiyi aldığını karşılaştırmak.

SIK RASTLANAN TERCİH HATALARI

1. Farklı puan türünden ve orta öğretim-deki alanıyla uyuşmayan bölümler seçmek.

2. Tercih listesini doldurmak için istek dışı okullar yazmak.

3. Bölümlerin yüzdelik sıralarını göz önüne almayarak ölü tercih yapmak.

4. Bölümlerin özel şartlarına dikkat etmeden tercih yapmak.

5. Kodlama hatası yapmak.

6. Meslekleri ve üni-versitelerin bulunduğu şehirleri tanımadan tercih yapmak.

7. Üniversite ve bölüm sınırlaması yaparak kazanma şansını azaltmak.

ADIM ADIM TERCİH LİSTESİ

Sıralamada şu hususlara dikkat ediniz.

1. Seçmeyi düşündüğünüz Yükseköğretim programlarını (Kendi alanınızla ilgili tercihleriniz için AOBP'nin 0.8, Meslek Lisesi çıkışlı iseniz A.O.Ö.B.P x 1.04 (0,8 + 0,24) , kendi alanınız dışındaki tercihleriniz için 0,3 ile çarpı lacağı durumunu da dikkate alarak) bir kağıda yazarak listeleyin. Bu işlemi yaparken ÖSYM'nin vermiş olduğu tercih kılavuzundaki tablolardan yararlanabilirsiniz.

2. Tercih listenizi en çok istediğiniz program en başta olacak şekilde istek derecenize göre sıralayınız. Birinci tercih, girmeyi en çok istediğiniz program olmalıdır. Sonra kademe düşürerek, en az istediğiniz programı en sona yazınız. Hiç istemediğiniz bir programı tercih listesine almayınız.

3. Tercih listenizde yer alan programlar size verilen tercih hakkından fazla ise, fazla olanları hem 4 yıllık (Lisans) ve hem de 2 yıllık (Ön Lisans) programlardan tercih yapıyorsanız en fazla 24 tercih yapabilirsiniz. Lisans programlarına Y-ÖSS puanına göre, önlisans programlarına ise öncelikle meslek liseli adayların sınavsız gireceklerini unutmayınız.

Lisans programlarıyla önlisans programları ayrı ayrı sıralanacak gibi bir şart yoktur, istek sıranıza göre istediğiniz gibi sıralayabilirsiniz.

4. İstek sıranıza göre oluşturduğunuz tercih listenizi yeniden gözden geçiriniz. Ölü tercihlerin olmaması için (Yüksek puanlı tercihlerin daha düşük puanlı tercihlerden sonra gelmesi ölü tercihe neden olur). Bölümleri puan değerleri yönüyle karşılaştırarak ölü tercihleri tespit edebilir, sıralamayı netleştirebilirsiniz.

ÖSS sonucuna göre, yerleştirme puanını görür ve ona göre tercih yaparsınız. Bu da sizin potansiyelinizin üzerinde yer alan hayaller peşinde koşmanızı engeller. Ayrıca elinizde yüksekö ğretim programlarının önceki yıllara ait minimum puanları da bulunmaktadır. Bu durum sizi tutarsız veya ölü tercih yapma riskinden kurtarır. Aldığınız puanın hangi bölümlere yettiğini, hangi bölümlere yetmediğini yerleştirme işleminden önce aşağı yukarı görmüş olursunuz.

5. Son olarak netleşen tercihlerinizi kod numaralarını ÖSYS kılavuzundan doğru olarak tespit edip tercih bildirim formuna yazıp kodlayınız. Numaraların doğru olarak yazılması ve kodlanması çok önemlidir. Çok küçük bir dikkatsizlik üzücü sonuçlara neden olabilir.

OKS 2005 tercihleri için ipuçları...

Puan hesaplama sistemindeki değişiklik, öğrencilerin sonuç bilgilerinde netlerinin ve yüzdelik dilimlerin verilmemiş olması etkili tercih yapmayı ciddi anlamda güçleştirmiştir. Öğretmen, veli ve öğrenciler tercihlerde hangi ölçütleri dikkate alacakları hususunda çelişkiye düşmekte, yeni sistemle hazırlanmış 2004-OKS puanları da 2005 yılında alınan puanları tam olarak karşılamamaktadır. Bununla birlikte yeni sisteme çevrilmiş 2004 taban puanlarında ilgili okula en son yerleşen öğrencinin puanı (bazı okullarda 2.hatta 3. ön kayıt) dikkate alındığından bu puanlar yanılgıya neden olabilmektedir.

MEB"in ilgili sitesinde yayımlanan okulların 2004-OKS puanlarının yeni sisteme çevrilmiş verilerinin bulunduğu tablolar, yukarıda belirttiğimiz nedenlerden ötürü çelişkilere neden olabilmektedir. Ayrıca bu tablolarda verilen yüzdelikler de yuvarlama usulüyle verilmiş (%0-1 arası direkt %1 olarak yazılmıştır), Oysaki bazı fen liselerinin öğrenci yerleşmesindeki yüzdelik dilimi 0,4 – 0,5 civarındadır.

Bu çelişkiler tespit edilmiş olmalı ki MEB"in resmi sitesinde yeni sistemde yani 2005-OKS"de alınan puanların 2004"te ve 2005"te ifade ettiği ağırlıklı standart puana (ASP) çevrilmesini sağlayan bir "Dönüştürme Programı" veril verilmiştir.

Tercih yaparken puanlardan hareket edilebilir, yüzdelik dilimlerden hareket edilebilir, tavan-taban puanlardan hareket edilebilir ve netlerini üç aşağı beş yukarı bilen adaylar, netlerinden hareket edebilirler.

Bununla birlikte adayın yüzdelik dilimi kolaylıkla bulunulabilir. Adayın OKSTM yüzdeliğini bulmak için Türkiye geneli TM sıralamasını yüze çarparak sınava giren kişi sayısına yani 795 bin 292''ye bölerek bulabilirsiniz. Adayın OKS-MF yüzdeliğini bulmak içinse Türkiye geneli MF sıralamasını yüze çarparak sınava giren kişi sayısına yani 795 bin 292"ye bölerek bulabilirsiniz.

OKS'DEKİ DEĞİŞİKLİKLER

» Sınav başvuruları internet aracılığıyla alındı.

» Adayların sınav sonuç belgeleri internet aracılığıyla açıklandı. Şimdi sıra tercihlerde.

 » OKS kapsamındaki okulların tercihleri de internet aracılığıyla elektronik ortamda gerçekleştirilecek (Birinci yerleştirme).

» OKS ile öğrenci alan okulların açık kalan kontenjanlarına yerleştirme yine internet aracılığıyla merkezi sistemle yapılacak (İkinci yerleştirme).

» Anadolu liseleri tercihlerinde il/ilçe sınırlaması kaldırıldı. Yabancı dil ağırlıklı liseler ile sağlık meslek liselerine de OKS ile öğrenci alınacak.

» Bu yıl, adayların OKS 'de aldıkları MatematikFen ve Türkçe-Matematik puanlarının en küçüğü 100, en büyüğü 500 olacak şekilde düzenlendi.

» OKS'de tercih yapmak için 160 baraj puanını aşmak gerekiyor.

BİRGÜN GAZETESİ VE ÇATI DERSHANESİ İŞBİRLİĞİ İLE

Hazırlayan: Can GAZALCI