Meclis’e sunulan iç güvenlik paketini değerlendiren AİHM Eski Yargıcı CHP’li Rıza Türmen, hükümetin toplumsal muhalefeti sindirmek için böyle bir adım attığını belirtti

Paketten saldırı çıkacak

BİRGÜN ANKARA

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Eski yargıcı CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, TBMM’ye sunulan iç güvenlik paketini BirGün’e yorumladı. Türmen bu paketin ülkeyi demokrasiden “biraz daha uzaklaştıracak, geri götürecek düzenlemeleri içerdiğini’’ söyledi. Bu paket ile TBMM gündemindeki yargı paketinin birlikte değerlendirilmesi gerektiğine işaret eden Türmen, “Bir yandan yargıyı iktidara bağlı hale getirmeye çalışıyorlar öte yandan iktidara karşı muhalefeti daha da sınırlamak, temel hak ve özgürlüklerin önünü kesmek istiyorlar” dedi. Mevcut toplantı ve gösterilerle ilgili yasadaki sınırlamalar ve polisin aşırı güç kullanımı konusunda Türkiye aleyhine pek çok AİHM kararı bulunduğunu kaydeden Türmen’in, iç güvenlik paketiyle ilgili değerlendirmeleri şöyle:

>>Toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde polise silah kullanma yetkisi verilmesi son derece sakıncalı. Kimliklerini gizlemek amacıyla yüzlerini tamamen ya da kısmen örttüğü gerekçesiyle kişilerin 2 yıldan 4 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor bu düzenlemeyle. Protesto hakkını kullananlar polisin sıktığı gazdan korunmak amacıyla yüzlerini örtüyorlar çoğu kere. Kimin hangi amaçla yüzünü örttüğünü nasıl tespit edecekler? Bu paket içinde yer alan düzenlemelerle ‘sokaklar halka kapatılıyor.’ ‘Protesto hakkınızı kullanamazsınız’ demek istiyorlar.

>>Yapılmak istenen düzenlemeler Anayasa’ya da, uluslararası standartlara da AİHM kararlarına da aykırı. Keyfi gözaltılar artar polise 48 saate kadar gözaltında tutma yetkisi veriliyor. Bu düzenleme keyfi gözaltıları artırır. Ayrıca, valiye savcı yetkileri veriliyor bu kanunla. Vali polise doğrudan emir verebilecek ‘failleri bulun’ diye. Savcının yetkileri valiye, mülki amire devrediliyor. Vali, hükümetin temsilcisidir. Savcıları bir tarafa atarak valiye tamamen keyfi kullanılabilecek yetkiler veriliyor.

>>Demokrasiden uzaklaşılıyor. Bu düzenleme ile Türkiye giderek demokrasiden daha fazla uzaklaşmaktadır. Şimdiye kadar hukuku rafa kaldırırken, “paralel yapı” diyorlardı. Şimdi böyle bir gerekçe de yok. Hükümete muhalefet, protesto gibi demokratik ülkelerde temel özgürlükler arasında sayılan özgürlükleri ortadan kaldırmaya çalışıyorlar. Bu paketteki düzenlemeler otoriterleşmeyi, diktatörleşmeyi gösteren somut delillerdir.