Gazeteci Mehmet Doğan, Tunceli’de bir panele konuşmacı olarak katıldı. Doğan, savcılık tarafından aynı gün 'Keban Baraj gölünden adam kaçırmakla' suçlandı. Mahkeme Doğan'ın….

"Keban Baraj gölünden adam kaçırmakla’ suçlanan Gazeteci Mehmet Doğan’ın suç tarihinde Tunceli’de bir panelde konuşmacı olduğu fotoğraflarla belgelenmesine rağmen, Doğan’ı yasadışı örgüte üyelikten yargılamaya devam eden mahkeme, gazetecilerin tanıklığını da kabul etmiyor.

Mehmet Doğan, Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ‘yakalama’ emriyle İstanbul polisi tarafından, 14 Aralık 2007’de İstanbul’da gözaltına alındı.

İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim önüne çıkan Doğan, hakkındaki iddiaları bilmeden, tutuklanarak cezaevine konuldu. Doğan, tutuklandıktan ancak 40 gün sonra yetkili mahkemeye çıkarıldı. Malatya 3’üncü  Ağır Ceza Mahkemesi  İsmail Geren adlı bir ‘itirafçı’nın söylediklerini dikkate alarak, hiçbir delil olmadığı halde, Doğan’ın tutuklanmasına  karar verdi. İddiaya göre, Doğan, ‘Keban Baraj gölü üzerinden arkadaşlarını botla Tunceli’nin Pertek ilçesine kaçırmış ve örgütle görüşmüş’tü.

 

BELGELER ORTADA

Her ne kadar, Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı Doğan’ın yasadışı örgüt üyeliği iddiasıyla cezalandırılmasını istese de Doğan’ın suçsuz olduğunu kanıtlayan belgeler ortadaydı. Doğan,  suç tarihinden bir hafta önce, Ankara’da bir düğün salonunda olduğunu fotoğraflar ve kamera çekimleri belgeliyordu. Doğan, suç tarihinde ise, yani 27 Temmuz ve 1 Ağustos 2006 tarihleri arasında Tunceli Belediyesi tarafından düzenlenen 6. Munzur Doğa ve Kültür Festivali’ne katılmıştı. Bu festival kapsamında 28 Temmuz’da düzenlenen ‘’Aydınlarla Kahvaltı’’ başlığı adı altında tertiplenen ‘’Basının Güncel Sorunları’’ isimli panele katılmıştı. Söz konusu panele ulusal çapta yayın yapan gazetelerde çalışan birçok gazeteci ve yazar ile birlikte katılmıştı. Evrensel Gazetesi Yazıişleri Müdürü Fatih Polat ve Vakit Yazarı Abdurrahman Dilipak da bunlardan biriydi.

 

HUKUK SKANDALINA DEVAM!

Fatih Polat’ın Evrensel Gazetesi’ndeki köşesinde, Doğan’ın o tarihte Tunceli’deki panelde olduğunu kanıtlayan fotoğrafla birlikte yer aldı. Söz konusu yazı ve fotoğraflar mahkemeye delil olarak sunulmasına rağmen, yaşanan hukuk skandalı son bulmadı. Mahkeme, gazetecilerin tanıklığını da kabul etmedi ve asılsız iddialarla 5 ay cezaevinde tutulan Doğan’ı beraat etmedi. Tutuksuz yargılanmasına karar verilen Doğan, 17 Eylül’de Malatya Ağır 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak.

 

TANAY: DELİL YOK

Müvekili Doğan hakkındaki yargılamayı hukuka aykırı olarak değerlendiren Avukat Taylan Tanay, “Mevcut dosya incelendiğinde bu suçlamayı ortaya koyan tek bir delile rastlamak söz konusu değil” dedi.

Yargılamaya son verecek delilleri mahkemeye sunduklarını söyleyen Tayan, mahkemenin gazetecilerin şahitliğini kabul etmemesine de dikkat çekerek, “Müvekkilimin, isnat edilen tarihte binlerce insan tarafından izlenen, güvenlik kuvvetleri tarafından izlenip, kaydedilen halka açık bir etkinlikte olduğu belgelendi. Hakkında ileri sürülen isnadın sadece hukuki dayanaktan değil aynı zamanda  maddi dayanaktan yoksun olduğu da anlaşılmaktadır’’ diye konuştu.

 

POLAT: TÜRKİYE’NİN AYIBI OLACAK

Mahkemenin tutumunu eleştiren Evrensel Gazetesi Yazıişleri Müdürü Fatih Polat ise, “Meslektaşım Mehmet Doğan hakkında ‘adam kaçırma’ gibi bir iddia öne sürüldüğü tarihte, Dersim’de birlikte panelde olduğumuzu ve o panele üçüncü bir kişi olarak da Abdurrahman Dilipak’ın katıldığını yazmıştım ve bunu fotoğrafla da kanıtlamıştım. Başka bir ülkede, demokratik hukuk düzeninin hakim olduğu bir ülkede bu kadar somut kanıta rağmen bir insanın beraat ettirilmemesi düşünülemez bile.  Daha önce pekçok başka örnek de görüldüğü gibi, bu davada da beraat çıkmaz ise AİHM Türkiye’yi mahkum edecektir ve bu Türkiye’nin bir ayıbı olarak yansıyacaktır” dedi.

Doğan için tanıklık yapmak istediğini ancak mahkeme tarafından bu talebin reddadildiğini söyleyen gazeteci Polat, ‘’Bu konudaki tanıklık talebimin kabul edilmemesini de anlayamıyorum. Bu durum bile ben de meslektaşımız Mehmet Doğan hakkındaki dava süreci açısından kuşku uyandırıyor. Artık kişisel, insanı bir sorumluluk olarak da bu davayı takip edeceğim’’ diye konuştu

AYSEL KILIÇ