Ergenekon soruşturmasının ağır topları Hurşit Tolon, Şener Eruygur ve Sinan Aygün dün İstanbul Adliyesi’ne götürüldü. Gözaltında kalan zanlılardan beşi ise tahliye edilmişti…

Ergenekon soruşturması kapsamında mahkemeye sevk edilen  5 kişi serbest bırakılırken Barbaros Hayrettin Altıntaş ‘Ergenekon terör örgütüne üye olmak’ suçundan tutuklandı. Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay ve  ATO Başkanı Sinan Aygün emekli orgenerallar Hurşut Tolon ve Şener Eruygur’un aralarında bulunduğu 8 kişi dün adliyeye sevkedildi. Zanlılar, Sinan Aygün, Mustafa Balbay, Erol Mütercimler, Prof. Dr. Ercüment Ovalı, Birol Başaran Kemal Aydın, emekli Albay Hasan Atilla Uğur ile İbrahim Özcan Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne götürüldü. Mustafa Balbay, emekli Albay Uğur ve Şener Eruygur emniyette susma hakkını kullanmışlardı.

 

OSMAN GÜRBÜZ DE SUSUYOR

Gözaltında bulunan, ancak henüz emniyette ifadesi alınmayan Osman Gürbüz’ün de “susma hakkını” kullanmayı düşündüğü kaydedildi. Bu arada, adliyeye getirilen çuvallar dolusu evrak dikkat çekti. Dava kapsamında gözaltına alınan kişiler arasında hiç söz edilmeyen bir kadın da sabaha karşı sağlık kontrolüne getirildi. Gözaltındaki kadının kimliği ile ilgili bilgi alınamadı. Adliyeye gelen Sinan Aygün’ün avukatı Bülent Acar, Aygün’ün Emniyet Müdürlüğü’nde 12 saat ifade verdiğini belirtti. Şüphelilerin adliyeye sevk edilirken adliye binası önünde ve çevresinde çevik kuvvet görevlileri ile diğer polislerce yoğun güvenlik önlemi alındı. Soruşturmaya ilişkin bu kişiler ile gözaltına alınarak dün adliyeye gönderilen Barbaros Hayrettin Altıntaş tutuklanmış; Halka ve Olaylara Tercüman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ufuk Büyükçelebi, İşçi Partisi Öncü Gençlik Genel Başkan Yardımcısı Tunç Akkoç, Siyami Yalçın, Murat Avar ve Hamza Demir mahkemece serbest bırakılmıştı. Bu kişiler dışında, olaya ilişkin Emekli Tuğgeneral Veli Küçük ve İP Genel Başkanı Doğu Perinçek’in de yer aldığı 48 kişi tutuklu bulunuyor.

Bu arada Veli Küçük, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde sağlık kontrolünden geçirildi. Başhekim Prof. Dr. Nazım Mutlu, Veli Küçük’ün tıkalı olan damarına daha önce hastanelerinde stent takıldığını, idrar yollarındaki şikâyet nedeniyle ilaç tedavisi uygulandığını anımsattı.

AYSEL KILIÇ - ZEYNEP KURAY

 

***

Hükümet şimdiye kadar neredeydi?

Ergenekon Operasyonu ile ilgili açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, 12 Eylül’cülerden Susurluk’çulardan, 1 Mayıs 77, Kahramanmaraş, Çorum ve Sivas katliamcılarından hesap sorulmasını istedi. ‘Çelebi, ‘Darbeciliğe karşı demokrasi mücadelesi verdiğini söyleyenler 12 Eylül’cülerle ve Susurluk’la hesaplaşmadan, 1 Mayıs 77, Çorum, K.Maraş ve Sivas katliamlarının, Genel Başkanımız Kemal Türker cinayeti benzeri siyasi cinayetlerin gerçek sorumlularını açığa çıkarıp yargılamadan kimseyi bu yalanlarına inandıramazlar’’ dedi.

Demokratik hak ve özgürlüklerin önündeki engeller kaldırılmadan, yeni bir Anayasa oluşturulmadan gerçek bir demokrasiden bahsedileyeceğini belirten Çelebi, “Halkımızı ve kamuoyunu sadece “seyirci” durumuna düşüren, arka planı tam olarak açıklanmayan bir operasyon “neler oluyor?” sorusunu hep gündemde tutacak; iktidar olmanın bir aracı olarak “yargının” kullanıldığı şüphesi hukuk ve adalet sistemine olan inancı derinden yaralayacaktır” dedi.  Süleyman Çelebi ayrıca, “Taksim’in yasaklanması, 1 Mayıs 2008’deki güç kullanımı ve yaşananlara ilişkin dava sürecini ulusal ve uluslararası alana taşıyacağız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine de götüreceğiz” dedi. Evrim Kepenek - Ceylan Kaya