Soru: Duyumlarıma göre bazı işverenler yılbaşı zammı öncesi EYT’li çalışanları çıkarıp kıdem tazminatını fazla vermemek istiyormuş.Tazminat hesaplanırken en son maaşın brütünden hesaplandığı için. Acaba bu olasılık karşısında çalışanın yapacağı bir şey var mıdır hocam? Yani patron sen EYT’lisin emekli ol diye zorlayarak değil de sıradan bir şeyi bahane edip mesela işlerin azlığından dem vurup çıkarırsa ocak ayında yüzde elli zam alıp o maaş üzerinden tazminat almama engel olacaktır ne yapılabilir bunun için?


Cevap: İşçinin sadece emekliliğe hak kazanması sebebi ile işten çıkarılabilmesi yasal değildir. İşyeriniz 30 ve daha fazla çalışana sahip bir işyeri ise zaten iş güvencesi yasası kapsamındadır. Yani işveren haklı ve/veya geçerli bir neden göstermeksizin işçiyi işten çıkaramaz. Aksi halde işçi işe iade davası açabilir. Şayet 30 kişinin altında bir işyeri ise işveren gerekçe göstermeksizin fesih yapabilir. Ancak bu durumda da işçinin kötü niyet tazminatı talep etmek hakkı doğar.

1 HAFTAYA KADAR RAPORLARDA HAFTA TATİLİ ÜCRETİNİ İŞVEREN ÖDER

Soru: İnternette aradım ama tam olarak istediğim bir cevabı bulamadığım bir soru sormak istiyorum sizlere. Şirketimiz bünyesinde çalışan personelimiz haftalık izin olarak salı günü olarak planlıydı. Haftalık izinden sonraki Cuma günü 10 günlük rapor almış bulunmakta ve rapor sonrasını izleyen ikinci Pazartesi günü işbaşı yapması gerekiyor. İş başından sonraki gün (Salı) haftalık izin hakkı oluşuyor mudur? 10 günlük süre içindeki Salı günü için haftalık izin oluşmuyor ancak 10 günden sonraki Salı izin hakkı var mıdır? Çok teşekkür ediyorum ve başarılarınızın devamını diliyorum.

Cevap:

Sorunuzun yanıtı İş kanununun 46. Maddesinde var.

Şu kadar ki;

a) Çalışmadığı halde kanunen çalışma süresinden sayılan zamanlar ile günlük ücret ödenen veya ödenmeyen kanundan veya sözleşmeden doğan tatil günleri,

b) (Değişik: 4/4/2015-6645/35 md.) Ek 2 nci maddede sayılan izin süreleri,

c) Bir haftalık süre içinde kalmak üzere işveren tarafından verilen diğer izinlerle hekim raporuyla verilen hastalık ve dinlenme izinleri,
Çalışılmış günler gibi hesaba katılır.

Görülebileceği gibi 1 haftaya kadar olan rapor durumları çalışılmış gibi kabul ediliyor ve hafta tatiline hak kazanılıyor. Siz de personelinizin durumunu buna göre değerlendirmelisiniz.

ÜCRETİMİ KİM ÖDEYECEK?

Soru: Ben 6 gün çalıştım pazar günü dinlenirken rahatsızlandın ve hastaneye gittim. Doktor enfeksiyon var diye 3 gün rapor verdi benim hak etmiş olduğum pazar günü tatilimi iş yerinden raporlu olduğum için ödenmeyeceğini söylendi. Bu durumda ücretimi SGK mı ödeyecek o günü iş yerim mi? Yardımcı olursanız sevinirim.

Cevap: Bir önceki soruya yanıt olarak İlgili kanun metni ile de belirttiğim gibi İş Kanunu gereği 1 haftaya kadar olan rapor durumlarında işçinin hafta tatili ücretini işveren öder. Yani işçinin ücretinden kesinti yapamaz. Dolayısı ile işyerinizin yapmış olduğu uygulama yanlıştır. Bu uygulamaya itiraz ediniz.