Enerji-Sen ile Uluğ Enerji arasında yapılan görüşmelerden sonuç çıkmaması nedeniyle işçiler, iş bıraktı. Sefalet zammını kabul etmeyen işçiler, Uluğ patronuna tepkili. Uluğ işçileri “Patron bize karşı kör, sağır, dilsiz” diyor.

Patron işçilere kör, sağır ve dilsiz
Fotoğraf: Enerji-Sen

Dilan ESEN

DİSK’e bağlı Enerji-Sen ile Uluğ Enerji arasında yapılan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 4 kentte iş bırakan işçilerin eylemi sürüyor. Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova’da iş bırakan işçilerin bugün dördüncü günü. Kendilerine teklif edilen sefalet zammına tepki gösteren işçiler, açlık sınırında çalışmayı reddederek “Bu parayla siz doyun” diyor.

Enerji Sen Güney Marmara Bölgesi Başkanı ve Uluğ Enerji’de 2004’ten beri işçi olan Ayhan Özdemir, gece gündüz eylemlerini sürdürdüklerini söyledi. İşletmede sadece acil durumlar için işçi bıraktıklarını ve 4 kentte yaklaşık bin işçinin iş bıraktığını aktaran Özdemir, “Yangın, tel kopuğu, hastaneler için bir ekip bıraktık. Bunların haricinde enerji vermedik. Fiili olarak UEDAŞ’ın önünde bekliyoruz. Bugün bir basın açıklaması yapacağız. Daha sonra yönetimden bir ses gelmezse şirketten Ankara’ya kadar yürüyeceğiz” diye konuştu.

BU PARAYLA KENDİ DOYSUN

“Şirket yetkilileri kör, sağır, dilsiz numarası yapıyor” diyen Özdemir, yine de vazgeçmeyeceklerinin altını çizerek “Ölüm maaşına çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. Kendilerine 9 bin 600 lira teklif edildiğini hatırlatan Özdemir, şunları dile getirdi: “Açlık sınırında çalışmayı teklif ediyorlar. Ölüm sınırına bizi getirdiler. İşimiz ağır, tehlikeli bir iş grubu. Arkadaşlarımız tüm gün direk tepesinde çalışıyorlar, yemek parası 70 TL. Biz de bu parayı onlara gönderdik, ‘Bu 70 lirayla siz doyun’ diye. Uluğ Enerji’nin genel müdürlüğü Ankara’da, Ankara’ya da yürürüz. Kararlıyız, peşini bırakmayacağız. Benim 4 çocuğum var. Hepsi okuyor, çocuklarımıza harçlık veremiyoruz. Servis kullanmaları hayal oldu. Servisle okula göndersek evde beslenecek paramız kalmıyor. Kirada olan arkadaşlar var. Eskiden bin 500 liraya oturan arkadaşımın kirasını 4 bin lira yapıp ‘Oturmazsan çık’ demişler. Şirket bize kör, sağır.”

Özdemir, şunları belirtti: “Geçen günlerde mutabıkız sözleşme imzalayacağız deyip çağırdılar ama gittiğimizde bütçelerinin el vermediğini, en fazla 9 bin 600 verebileceklerini söylediler, ‘Önümüzdeki sene görüşelim’ dediler. Bir de bize ‘Bu maaşa çalışıyorsanız çalışın, çalışmıyorsanız gidin’ diyorlar. 12 yıllık çalışan arkadaşım var ‘Tazminat vermiyorum çıkacaksanız çıkın gidin bana eleman çok’ diyor. Kiraların, enflasyonun bu sevide olduğu durumda bizi ölüme mahkûm etmeye çalışıyorlar. İnsanların kapısına gittiğimiz zaman fatura için bizi dövmeye kalkıyorlar, hakaretlere maruz kalıyoruz. Ama bizim aldığımız maaşa bakın.”

PASTAYI KENDİSİ YEDİ

Enerji Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin ise şöyle konuştu: “Nasıl metalde MESS varsa elektrikte de Elektrik Dağıtım Şirketleri Derneği (ELDER) denilen bir geçeklik var. ‘Piyasayı yükseltmeyin ortalama standart bir ücret var ve bunun dışına çıkmayın’ gibi bir telkinleri olduğu yönünde tahminlerimiz var. Bire bir görüşmelerde taleplerimizin olumlu karşılanacağına şirket yönetimi tarafından teminat verildi ama en son yapılan görüşmelerde sendikamız yetkilileriyle bu rakamın da üstüne çıkılacağını söyledi. CEO İsmail Ergüneş ile yaptığımız görüşmede, ilk rakamların yeterli olduğunu ve bunun üzerine çıkacak ekonomik durumlarının olmadığını söyledi. Pastanın çileğini koymaya gelecekti pastayı yedi. Biz de yüksek hakem heyetine gittik. İşçi arkadaşlarımız da tepkilerini gösterdi. Şirketin kapısında oturma eylemine başladık. Ayın 5’i itibariyle 4 ildeki arkadaşlarımızı da örgütleyerek Ankara’ya da bir yürüyüş gerçekleştireceğiz.”