ABD tarafından gelen ‘Çin tehdidi’ açıklamalarına Pekin sert tepki gösterdi. Washington ise Pekin’i Myanmar’da gerçekleşen idamları kınamaya çağırdı.

Pekin’den ‘tehdit’e tepki, ABD’den kınama talebi
Biden ve Şi Cinping Şubat 2021’de sanal zirve gerçekleştirmişti.

Dış Haberler

Çin’in ABD’li yetkililerin son günlerde Pasifik bölgesindeki ülkelere ziyaretlerinden ve yaptıkları açıklamalardan duyduğu rahatsızlık artıyor. Pekin yönetimi, ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley tarafından hafta sonu Endonezya’ya yapılan ziyarette Çin’in bölgedeki askeri faaliyetlerinden duyduğu rahatsızlığa dair yaptığı açıklamalara tepkili.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, basın toplantısında yaptığı açıklamada, ‘‘ABD’de bazı kişiler Soğuk Savaş’ın ‘sıfır toplamlı oyun’ zihniyetine saplanmış halde ‘Çin tehdidi’ değerlendirmeleri yapıyor. Bunun tek amacı ABD’nin askeri yığınağını meşrulaştırmak. ABD’nin askeri harcamaları dünyada birinci sırada, dünya genelinde 800’den fazla deniz aşırı askeri üssü bulunuyor’’ dedi. ABD Genelkurmay Başkanı’nın ülkesinin savunma bütçesi ve askeri kapasitesinin artırılmasını meşrulaştırmak için ‘‘Çin tehdidini pompaladığı’’, ‘‘kusuru Çin’de bulmaya çalıştığını’’ savunan Sözcü Cao, ‘‘Kim askeri araçlarını ve uçaklarını güç gösterisi için yurt dışına yolluyor? Kim bölgesel barışı, güvenliği ve istikrarı tehdit ediyor. Kim daha saldırgan?’’ sorularını yöneltti.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Çin’in egemenlik iddiasında bulunduğu Tayvan’ı ziyaret edeceği iddiası ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman’ın Solomon Adaları’nı ziyaret etmeyi planladığına dair haberlere de Pekin’den tepki gösterilmişti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, Pelosi’nin olası ziyaretiyle ilgili ‘‘Çin-ABD ilişkilerinin temeline ciddi zarar verecek, Tayvan ayrılıkçılarına yanlış mesajlar gönderecek. Çin kararlı ve güçlü önlemlerle yanıt verecek, ABD bunun sonuçlarıyla karşılaşacak’’ ifadelerini kullanmıştı. İngiltere merkezli Financial Times gazetesine konuşan kaynaklar, Pelosi’nin Tayvan ziyaretini ağustos ayında yapmayı planladığını ifade etmişti.

MYANMAR MESAJI

ABD ise Çin’i askeri darbe yapılan Myanmar’da bir süredir cezaevinde tutulan ve aralarında eski milletvekilinin de bulunduğu darbe karşıtı 4 kişinin idam edilmesini kınamaya çağırdı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price yaptığı açıklamada, Çin’in Myanmar’ı diğer ülkelerden daha çok etkileyebileceğini vurgulayarak, Çin’den Myanmar üzerindeki baskıyı artırmasını istedi. Price ‘‘Bütün ülkeleri daha fazlasını yapmaya çağırıyoruz. Biz de daha fazlasını yapacağız’’ ifadesini kullanarak, Çin’i kınamaya çağırdı.

Öte yandan, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, Çin’in diğer ülkelerin içişlerine müdahale etmediğini kaydetti.

Myanmar’da 1 Şubat 2021 askeri darbesi sonrası tutuklanan ve aralarında eski iktidar partisi Ulusal Demokrasi Birliğinden (NLD) milletvekilin de bulunduğu 4 kişi, yargılandıkları askeri mahkemenin emriyle önceki gün idam edilmişti.