Petrol fiyatlarının düşük seviyelerde seyretmesi ve Ukrayna'daki iç olaylar yüzünden uygulanan yaptırımların devam etmesi halinde yetkililer, Rusya ekonomisinin ciddi zararlar göreceğini belirtiyor

Petrol fiyatları ve yaptırımlar Rusya ekonomisini vuruyor

NESLİHAN KARATAŞ

Rus yetkililer, petrol fiyatlarının mevcut düşük seviyelerinde seyretmesi, Ukrayna’daki olaylar yüzünden uygulanan yaptırımların devam etmesi halinde ülke ekonomisinin ciddi zarara uğrayacağını belirtiyor.

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluvanov gelecek üç yıl içinde bütçe harcamalarında kısıntıya gidilebileceğini söylerken, ekonomi bakanı Alexei Ulyukayev rubledeki değer kaybının sürmesi halinde Rus ekonomisinin gelecek yıl küçülebileceği uyarısında bulundu.


DENGELER YENİDEN KURULMALI
Dünya piyasalarında fiyatı 83 dolara kadar düşen petrolün satışından elde edilen kaynaklar Rus devletinin toplam gelirinin yüzde 50’sinden fazlasını oluşturuyor. Ruble sene başından beri yüzde 20 değer kaybetti. Ülkede enflasyon son üç yılın en yüksek seviyesinde. Yaptırımlar Rus şirketlerinin dünya finans piyasalarına erişimi engellerken, bu yıl Rusya’dan 100 milyar dolar sermaye çıkışı olması bekleniyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise ABD’yi soğuk-savaş sonrası kurulan dünya düzenini bozmakla suçlayarak, dengelerin yeniden kurulmaması halinde dünyanın anarşi ve karmaşaya sürükleneceğini söyledi. “Ukrayna’daki olayları biz başlatmadık” diyen Putin, ABD’nin Kosova’dan Libya’ya kadar yaptığı askeri müdahaleleri hatırlatarak, Amerika’nın kendini soğuk savaş’ın galibi ilan etmesinin ardından “dünyayı kendi çıkarlarına göre yeniden şekillendirmeye çalıştığını” söyledi.  Putin, Rusya ve ABD’nin ekonomileri güçlü diğer büyük devletler ile birlikte “çok kutuplu” bir dünya düzenini yeniden kurmaları gerektiğini belirtti. ABD Başkanı Barack Obama geçenlerde yaptığı bir açıklamada dünyanın karşı karşıya kaldığı en büyük üç tehdidin IŞİD, Ebola ve Rusya olduğunu iddia etmişti.