İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, 115 bin 649 polise "insan hakları" konusunda ders verildiğini bildirdi. Ancak Türkiye'deki polislerin uyguladığı şiddetin bilinirliği kıtaları dahi aşmış durumda...

Polis şiddeti neredeyse her gün gündemde. Bir gün gaz bombasıyla öldürülen bir yurttaş, bir gün polis kurşunuyla öldürülen bir yurttaş anahaber bültenlerinde yer alıyor. Öğrencilere, öğretmenlere, işçilere yönelik şiddet cabası. Hatta, polis şiddetini denetlemek için kurulan "İmdat Polis" adlı kuruluştaki avukatlar dahi polis şiddetinden nasipleniyor. Buna karşılık İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, son 4 yıl içerisinde 115 bin 649 personele insan hakları konusunda eğitim verildiğini bildirdi. Son dört yıl içinde yaşanan polis şiddetini sıralamak ise neredeyse imkansız.
Türkiye'deki polis şiddeti uluslararası kamuoyunda dahi dikkat çeken boyutlara ulaşıyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) 'Dünya Raporu 2012'nin Türkiye bölümünde 2011'de yaşanan olaylar aktarılmış ve şu noktalara dikkat çekmişti:


» "Yetkililer polisin kötü muamele yaptığı iddialarını soruşturmak ya da üst düzey görevlileri astlarının fiileri nedeniyle soruşturmaya tabi tutmak yerine sıklıkla sorunu gizlemek için göstericiler aleyhine polisin “dağılın!” emrine karşı koyma, yasadışı gösteriye katılma ya da terör örgütü propagandası yapma suçlamasıyla soruşturma açıyor."
» "Polis ve jandarmanın özellikle silahsız şüphelilere karşı ateşli silah kullanması bir endişe konusu olmaya devam ediyor. Güç kullanımıyla ilgili kuralların sıkılaştırılması konusunda herhangi bir ilerleme olmadı."
Rapora yansıyan durumlarda herhangi bir değişiklik yaşanmadığı da gözlenebilir bir olgu. 2012'de polis yine sokak ortasında vurdu, karakolda işkence etti, gaz bombasıyla öldürdü. 2012'de kamuoyunda yankılanan polis şiddeti ve üstünü örtme girişimi olaylarından yalnızca bazıları şöyle:
» İzmir'de polis arabası ile bir otomobilin çarpışmasının ardından, polis memurları Emrah Barlak'ı (22) tabancayla ateş ederek öldürdü. Polisin cinayeti işlediği an da kameralara yansımıştı.
» Çayan Birben adlı genç, Yalova'da bir kavgayı ayırmak isterken polisin yüzüne gaz sıkması sonucu yaşamını yitirdi.
» Arabası bozulan İbrahim Kılıç adlı yurttaş, kendisinden şüphelenen polisler tarafından çırılçıplak soyulduktan sonra elektrik verildi ve dövüldü. Kılıç, gördüğü işkence nedeniyle polislerden şikayetçi oldu.
» Başbakan Erdoğan'ı protesto etmek isteyen öğrencileri, Dolmabahçe'de, Kurtköy'de ve emniyette döven polisler hakkında yürütülen soruşturmada, tüm görüntülere rağmen savcılık "somut delil yok" diyerek "takipsizlik" kararı verdi. (4 Aralık 2010'da yapılan gösterilerle ilgili dava)
» Türkiye, 12 yaşındaki Uğur Kaymaz ve babası Ahmet Kaymaz hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) açılan davada savunma verdi: "Polislerin kendi hayatları tehlikede olduğundan başka türlü davranma şansları yoktu."
» Yaşanan trafik kazası sonucu polisle tartışan Döne Kurtçe, oğlu Onur Kurtçe ve hamile kardeşi Döndü Kahraman, 30 polis tarafından darp edildi. Dayak karakol ve hastanede de devam etti.
» Gözaltına alınarak İstanbul Sultangazi'deki Esentepe Polis Merkezi'ne götürülen 25 yaşındaki Kenan Yılmaz, nezarette kötüleşince hastaneye kaldırıldı, hastanede hayatını kaybetti. Ailesi, polisler hakkında "kasten öldürme" ve "işkence" iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.
» 18 Haziran'da yol verme tartışması nedeniyle yaşanan olayda Fatih İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı çalışan polisler askerden izinli olarak İstanbul'a dönen 22 yaşındaki Ahmet Koca'yı ailesinin gözü önünde dakikalarca dövdü ve ardından gözaltına aldı. Tüm o şiddet anları kameralara yansımıştı.
» Ataşehir Fenerbahçe Koleji yanında bulunan boş arazide bira içen Ahmet Yılmazer, Gürsel Kale ve Davut Kale adlı gençler polis tarafından dövüldü. Saldırıya uğrayan gençlerden Yılmazer karakolda da tehdit edildiklerini belirterek, "Polisler babamı karakolda 'Bu işin sonu kötüye gider. Şikâyet ederse cebine eroin koyarım' diyerek tehdit etti" dedi.
» 2010'da motosikletini çekmek isteyen polislerle tartıştığı için gözaltına alınan Fuat Şengül, götürüldüğü karakolda altı, yedi polis tarafından dövüldü. Şengül, Kuşadası'nda polislerin karakolda uyguladığı şiddet sonucu sakat kaldı. Olay 2012'de ortaya çıktı. BirGün