Polisin Cebeci yerleşkesine, ardından da fakülte binalarına girerek öğrenci ve akademisyenleri yaka paça gözaltına aldığı saldırısının, göreve geldiği yıldan beri yasakçı tutumuyla bilinen üniversite Rektörü Erkan İbiş'in "görevlendirme talebi" ile gerçekleştiği ortaya çıktı

Polisi üniversiteye 'yasakçı rektör' çağırmış

YILMAZ DEMİR

Ankara Üniversitesi Cebeci yerleşkesindeki Kobane protestolarında polisin fakülte binalarına girerek öğrenci ve akademisyenleri yaka paça gözaltına aldığı saldırının Rektör Erkan İbiş’in Valilik’ten "yeteri kadar emniyet personeli görevlendirilmesi talebi" sonucu gerçekleştiği ortaya çıktı. Rektör İbiş’in "iç mekanlarda yeteri kadar emniyet personelinin görevlendirilmesi" talebiyle Ankara Valiliği’ne yazılı olarak başvurduğu, bunu yaparken de "öğrencilerin aktif direnişi" ve "önlenemeyen olayları" gerekçe olarak gösterdiği ortaya çıktı.

Kampus içinde öğrenciler, basın mensupları ve akademisyenler polis şiddetine maruz kalırken öğrencilerini polisin elinden almaya çalışırken gözaltına alınan akademisyenler aynı gün akşam saatlerinde ifade işlemleri tamamlandıktan sonra serbest bırakıldı. Ancak rektörün polisi üniversiteye çağırmasına yönelik tepkiler sürüyor.


TERS KELEPÇE HASTANE'DE SÖKÜLMEDİ
Eğitim-Sen 5 No'lu Şube Sekreteri akademisyen Aysun Gezer gözaltında küçük düşürücü muamele ile karşılaştıklarını söylerken, diğer akademisyenler Celil Kaya ve İlkay Kara da yerleşkede takılan ters kelepçenin hastanede dahi kesilmediğine dikkat çekti.


SORUŞTURMACI REKTÖR
Yaklaşık iki yıldır Rektör olan İbiş bu süre zarfında birbirinden ilginç uygulamalara imza attı. İki yıldır Eğitim-Sen üyelerine randevu vermeyen İbiş, 12 Mart 1971'de dönemin dekanı Mümtaz Soysal'ın tutuklanmasından bu yana ilk defa bir Mülkiye (SBF) Dekanı hakkında soruşturma açan rektör olarak biliniyor. 150 yıllık bir geçmişi olan İnek Bayramı'nı iptal etmeye kalkan, 60 öğretim üyesi hakkında soruşturma izni veren, üniversite açılışına katılacak öğrenci ve akademisyenlerin belirli bir kesimden olmasını sağlayan İbiş, üniversitenin Fikir Hakları Paneli’ne açılış konuşmacısı olmasına rağmen katılmadı.

''YANDAŞ REKTÖR İSTEMİYORUZ''
Cebeci yerleşkesinde yaşananların ardından Eğitim Sen üyeleri ve akademik personel Ankara Üniversitesi Rektörlük binası önünde toplandı. Grup adına açıklama yapan Prof. Dr. Alev Özkazanç "Rektör, bir süredir Cebeci kampusunu ve özelde Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni hedef alan açıklamalarıyla can güvenliğimizi tehdit ettiğinin farkında mıdır?" sözleriyle durumun ciddiyetine dikkati çekti. Kitle, yaşananlara ilişkin açıklama yapması talebiyle Rektör İbiş'le görüşmek istedi. Senato toplantısında bulunan Rektör İbiş, yardımcıları aracılığıyla toplantıdan sonra bir heyetle görüşebileceği mesajını iletti. Rektör yardımcıları "polisin vazife bilerek" kampuse girdiğini, rektörlüğün buna engel olmaya çalıştığını söylese de 9 Ekim tarihli ''güvenlik gücü istem talebi''ne ilişkin, Rektör İbiş'in imzasını taşıyan yazı ile ilgili sorular yanıtsız kaldı. Kitle "yandaş rektör istemiyoruz" sloganlarıyla dağıldı.