Mardin'in Kızıltepe ilçesinde Ahmet Kaymaz ile oğlu Uğur Kaymaz'ın ö

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde Ahmet Kaymaz ile oğlu Uğur Kaymaz'ın öldürülmesinden sorumlu oldukları iddia edilen 4 polisin yargılanmalarına Eskişehir'de devam edildi. Ağır Ceza Mahkeme-sindeki n. duruşmada, tutuksuz yargılanan sanık polis memurları Salih Ayaz, Mehmet Karaca, Yaşafettin Açıkgöz ve Şeydi Ahmet Döngel ile ölen Ahmet Kaymaz'ın kardeşi Reşat Kaymaz hazır bulundu. Duruşmaya 10 müdahil, 7 sanık avukatı katıldı.

Müdahil avukatlar adına söz alan Erdal Kuzu, yargılama sürecinin başından itibaren, olayda ölen iki insanın yaşam hakkının ihlal edildiğini anlattıklarını belirterek, maktuller Ahmet ve Uğur Kaymaz'ın sivil insanlar olduğunu kaydetti. Mahkemeye sunulan delillerden, başta olay yerini gösteren CD kayıtları olmak üzere, Ahmet ve Uğur Kaymaz'ın çatışma yaşanmadan hayatını kaybettiğini ortaya koyduğunu ifade eden Kuzu, şöyle konuştu:

"Sanık polislerde yaralanma yok. Çatışmanın yaşandığı söylenen olay yerine yakın kamyon ve civar evlerde kurşun izi yok. 13 yaşındaki Uğur Kaymaz'ın silah kullanma yeteneği olmayacağı bellidir. Burada ölen insanların eline silah verilerek olaya bir çatışma süsü verildi. Yaşam hakkı çok net bir şekilde ihlal edilmiştir. Mevcut delil durumu da göz önüne alınarak sanıkların tutuklu yargılanmasını talep ediyoruz." Müdahil avukatlardan Kemal Aytaç da geçen duruşma mahkemeye delil olarak sunulan Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İbrahim Cerrah'ın, Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfınca yayımlanan almanakta yer alan makalesine sanık avukatların önce itiraz edip sonra rapordan alıntı yapmasının ibret verici olduğunu bildirdi.

'YARGI YARALANIYOR'
Müdahil avukatlardan Hamit Geylani ise şu şekilde konuştu:

"Burada meşru savunmadan söz edilemez. Bilerek ve isteyerek kasten adam öldürme vardır. Sanık polisler terfi sayılabilecek İstanbul gibi kentlere görevlendirildi. Bu siyasi ve partizan karar adam öldürmeleri cesaretlendirdi. Büyük bir hukuksuzluk ve haksızlıkla karşı karşıya-yız." Sanık avukatlarından Veysel Güler ise çatışmada ölen Ahmet ve Uğur Kaymaz'ın sivil insanlar olmadığını belirterek, bu konuda mahkemeye çok sayıda belge sunduklarını ve Ahmet Kaymaz'ın daha önce PKK'ya yardım ve yataklıktan tutuklandığını bildirdi.

Sanık polisler, avukatlarının beyanlarına katıldıklarını ifade ettiler. Sanıkların tutuklu yargılanma talebinin reddine karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı 14 Mart 2007'ye erteledi. AA