Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’nin temasına ilişkin konuşan Doç. Dr. Bıçakçı dış politikada çözülemeyen sorunları işaret etti.

Poz vermek ani bir çözüm sağlamaz
Fotoğraf: AA

Umut SERDAROĞLU

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Asla görüşmem” dediği Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile Katar’da sıcak temasta bulunmasının yankıları sürüyor. Daha önce de Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan, İsrail ve Suriye politikalarında ‘U dönüşünleri’ne imza atan Erdoğan’ın bu tutumu dikkat çekiyor. Uzmanların değerlendirmesine göre, geçmişte izlenen dış politikanın sonuç vermediği fark ediliyor.

Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Doç. Dr. Salih Bıçakçı’ya göre, görüşmenin arka planında Doğu Akdeniz’deki enerji denklemi olabilir. Doç. Dr. Bıçakçı, şunları ifade etti: “Erdoğan ve Sisi’nin görüşmesinde stratejik bir değişiklik söz konusu. Direkt olarak Doğu Akdeniz’deki enerji denklemi içi yapıldığı söylenemez ama tabi gelecek beklentilerden birisi bu. Libya ile yapılan anlaşmanın süresi belli değil. Bu yüzden Mısır ve İsrail’le ilişkileri kuvvetlendirmek Türkiye’nin elini güçlendirebilir. Ancak bu süreç, özellikle Doğu Akdeniz süreci hemen çözülebilecek bir problem değil. Ayrıca lider merkezli yönetimlere sahip olan bu üç ülkede yaşanan güven problemleri, ilişkilerin derinleşmesinde sıkıntı yaşatabilir.”

Doç. Dr. Bıçakçı, bu görüşme için çok geç kalındığı görüşünde. “Eski Mısır Devlet Başkanı Muhammed Mursi gitti diye böyle bir tutum sergilenmesi yanlıştı” diyen akademisyen, Türkiye ile Libya arasında geçen ay imzalanan “hidrokarbon mutabakatını” da hatırlattı. Doç. Dr. Salih Bıçakçı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Daha geçen ay imzalanan bu anlaşmanın ardından Mısır ile görüşme gerçekleşti diye bundan vazgeçilip vazgeçilmeyeceği belli değil. Özellikle Türkiye ve Mısır’ın Libya’da desteklediği hükümetler farklıyken nasıl bir çözüm süreci izleneceğine dair soru işaretleri var.”

Doç. Dr. Salih Bıçakçı, Kadir Has ÜniversitesiDoç. Dr. Salih Bıçakçı, Kadir Has Üniversitesi

SİL BAŞTAN HATIRLATMASI

Erdoğan’ın Endonezya’daki G20 Zirvesi’nde kullandığı “sil baştan” ifadesinin dış politikada çözülemeyen birçok problemle ilişkisi olduğunun altını çizen Doç. Dr. Bıçakçı, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Genel olarak bakıldığında 2020 öncesi izlenen dış politikamın işe yaramayan bir politika olduğu görüldü. Özellikle Ukrayna meselesi, İran’daki karmaşa, Suriye sorunu, Kıbrıs meselesi ve Doğu Akdeniz gibi birçok konu gündemdeyken 2020 öncesi dış politikayı sürdürmek gerçekten zorlaşıyor. Farklı bir yol izlemekten başka çare kalmıyor.”