Prof. Dr. Korkut Boratav, 14 Mayıs seçimlerinin ardından değişecek yeni iktidara enflasyon ile ilgili, "Enflasyonla mücadelede sert bir parasal daralma ve kemer sıkma reçetesinden uzak durunuz" uyarısında bulundu. Boratav ayrıca "Yüksek enflasyondan pervasızca yararlanan bankaları, holdingleri ve kentsel rantları hedefleyen bir servet vergisi uygulayınız" dedi.

Prof. Dr. Korkut Boratav: Yeni iktidarı peşinen uyarmamız gerekiyor

Prof. Dr. Korkut Boratav, 14 Mayıs seçimlerinin ardından değişecek yeni iktidara karşı uyarılarda bulundu.

halktv.com.tr'den Olcay Aydilek'e konuşan Korkut Boratav, "Türkiye, iktisat yazınında tanımlanan anlamda bir krizden geçmiyor. Yüzde 4’ü aşkın tempoyla büyüyen bir ekonomiye rağmen halkın büyük çoğunluğu bir bölüşüm şoku, yoksullaşma ve geçim sıkıntısından oluşan ağır bir toplumsal bunalım içindedir" dedi.

"Bu toplumsal bunalımı aşma görevi de 14 Mayıs sonrasında değişecek iktidara yıkılmaktadır" diyen Boratav, şunları söyledi:

"Burada en önemli tehlike, enflasyona karşı Mutabakat Metni’nde önerilen, IMF-türü daraltıcı bir istikrar politikasının uygulanılmasıdır. Altılı Masa’nın iktisatçıları, özerkleşen TCMB’nin politika faizlerini giderek enflasyonun (yüzde 50 eşiğinin) üstüne çekmesini, yeni hükümetin de özellikle kamu harcamalarının daraltan bir “Malî Kural” yoluyla malî disiplini sağlamasını öneriyor.Bu politika paketi, Türkiye ekonomisinin 2022’de sağladığı yüzde 5,6’lık büyüme temposunun da sıfırlanmasına yol açabilir. Geçen yıl bu büyüme temposu sözünü ettiğim toplumsal bunalımı hafifletmemiştir; tam aksine “atıl işgücünü” yüzde 24’e çıkarmıştır; ama hiç olmazsa 975 bin kişiye ek istihdam sağlamıştır."

YENİ İKTİDARA UYARI

14 Mayıs seçimlerinin ardından değişecek yeni iktidara uyarılarda bulunan Boratav, şunları ifade etti:

"Yeni iktidarı peşinen uyarmamız gerekiyor: Enflasyonla mücadelede sert bir parasal daralma ve kemer sıkma reçetesinden uzak durunuz. Asgari ücret artışlarını bile kâr oranlarına ve fiyatlara fazlasıyla yansıtan şirketleri hedefleyiniz. Bölüşüm kayıplarınızın kısmen telafisinde, yoksulluğun hafifletilmesinde ve deprem yıkımının onarımında önem taşıyan kamu harcamalarına dokunmayınız. Yüksek enflasyondan pervasızca yararlanan bankaları, holdingleri ve kentsel rantları hedefleyen bir servet vergisi uygulayınız.

Toplumsal bunalımın hafifletilmesine katkı yapacak bu tür bir politika yönelişi, sizleri iktidara taşıyan seçmen tabanının eriyip buharlaşmasını da önleyecek tek güzergâhtır."