Ukrayna Savaşı’nın yıldönümüne az bir süre kala Rusya Devlet Başkanı Putin ‘ulusa sesleniş’ gerçekleştirdi. Saldırıların devam edeceğini kaydeden Vladimir Putin, savaşın sorumlusu olarak ise Batı’yı işaret etti.

Putin’den Batı’ya savaş resti
Ukrayna Savaşı’nda şu ana kadar 42 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor / Fotoğraf: AA

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Donbass bölgesine gerçekleştirdiği harekâtla başlayan Ukrayna Savaşı’nın yıldönümü öncesinde Putin savaşın sorumlusu olarak Batı’yı gösterdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, savaşın birinci yılını doldurmasına günler kala Federal Meclis üyeleri ve Rusya halkına seslenerek Ukrayna’ya saldırıların devam edeceğini açıkladı. Putin ayrıca ‘ulusa sesleniş’ konuşmasında Çin ile ilişkiler ve Batı’nın yaptırımlarına dair birçok konuya değindi, Yeni Stratejik Saldırı Silahlarının Azaltılması Anlaşması’nı (START) askıya aldıklarını ancak çekilmediklerini aktardı.

KİEV SORUNLARI ÇÖZEMEDİ

Rusya’nın savaştan önce Donbass’ta yaşanan sorunları barışçıl bir şekilde çözülmesi için her şeyi yaptığını iddia eden Vladimir Putin, Kiev’in ise çözüme dair bir adım atmadığını söyleyerek “Kiev, Donbass’ın sorunlarını çözmedi, sürüncemede bırakıp oyaladı, siyasi cinayetler işledi ve inananlara kötü muamele etti” ifadelerini kullandı.

Savaşın asıl suçlusunun ise Batı olduğunu kaydeden Putin, “Ukrayna'daki gerilimin artmasından tamamen Batı sorumlu. Batılı liderlerin vaatleri sahteliğe ve acımasız birer yalana dönüştü ” dedi.

KENDİMİZİ SAVUNUYORUZ

Konuşmasında Batı ülkelerini Rusya'yı tehdit etmekle suçlayan Putin, "Savaşı başlatan onlar. Biz bunu bitirmek için güç kullanıyoruz. Batı, Rusya'yı savaş alanında yenmenin imkansız olduğunun farkında ve bu nedenle tarihsel gerçekleri yanlış yorumlayarak, Rus kültür, din ve değerlerine saldırarak saldırgan bir dezenformasyon saldırısı başlattı. Biz insanların canını, kendi evimizi savunuyoruz” diye konuştu.

Putin, Rusya’ya yönelik yaptırımlarının etkisiz kaldığını öne sürerek “Rusya ekonomisi, Batı’nın yaptırımları karşısında ayakta kaldı ve bu yaptırımlara karşı direniyor” diye belirtti.

Savaş alanında Rusya'yı yenmenin imkânsız olduğunu dile getiren Putin, “Ukrayna’ya ne kadar uzun menzilli silah sevk edilirse tehdidi sınırlarımızdan o kadar uzaklaştıracağız” ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Pekin yönetiminin savaşa yönelik izlediği politikalar nedeniyle Çin ile ilişkilerinin hiç olmadığı kadar güçlendiğinin altını çizdi. ABD'nin ise İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra oluşturulan uluslararası ilişkilerin mimarisini kırmaya çalıştığını ve dünya düzenini kendisi için yeniden şekillendirdiğini söyleyen Putin, “Dünyada hiçbir ülkenin ABD'nin yurtdışında bulundurduğu kadar askeri üssü yok. Bunlardan yüzlerce var” diye ekledi.

YANIT GECİKMEDİ

Putin’in Ukrayna geriliminde Batı’yı suçlamasının ardından ABD’den yanıt geldi. Putin’in iddialarını ‘saçmalık’ olarak niteleyen Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, “Kimse Rusya’ya saldırmıyor. Rusya’nın Ukrayna veya
başka bir ülkenin askeri tehdit altında olduğu düşüncesi
saçmalık” dedi.

Kimsenin Rusya’ya saldırmadığını aksine Rus ordusunun saldırıya geçtiğini belirten NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Putin’in savaşı tırmandırmaya devam ettiğini söyledi.

BAZI ÜLKELER YANGINA KÖRÜKLE GİTMEYE SON VERMELİ

Pekin'de düzenlenen Lanting Forumu'nda konuşan Çin Dışişleri Bakanı Çin Gang, Ukrayna Savaşı’na ilişkin konuştu. Ukrayna krizinde son bir yılda giderek artan çatışma ve gerginliğin kontrolden çıkmasından endişe duyduğunu belirten Dışişleri Bakanı, ABD’yi ima ederek “ Bazı ülkeleri, yangına körükle gitmeye son vermeye çağırıyoruz" dedi. Bakan Çin, ülkesinin, sorunun çözümünde diyaloğun ve müzakerelerin teşvik edilmesi, tüm tarafların kaygılarına yanıt verecek bir ortak güvenlik anlayışının geliştirilmesi için uluslararası toplumla birlikte çaba göstereceğini kaydetti. Çinli bakanın sözleri, ABD'nin, Çin'in Rusya'ya Ukrayna savaşı için silah ve mühimmat sağlamayı değerlendirdiğini iddia ederek Pekin'e böyle bir adımının "ciddi sonuçları" olacağı uyarısını yapmasının ardından geldi.

Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden’ın önceki gün Kiev’e sürpriz bir ziyaret gerçekleştirmesinin ardından Çin’in en kıdemli diplomatı, Çin Komünist Partisi Merkezi Dış İlişkiler Komisyonu Direktörü Vang Yi Moskova’ya ziyaret gerçekleştirmesi dikkat çekti.