Rize, sel felaketinin ardından yaralarını sarmaya çalışıyor. Yaşamını yitirenler toprağa verilirken kaybolan iki kişiyi arama çalışmaları dün de sürdü. Meslek odaları, felaketin nedeninin ‘rant politikaları’ olduğunu açıkladı.

Rant için ölüyoruz

Haber Merkezi

Rize'de 6 kişinin yaşamını yitirdiği, 5 kişinin yaralandığı sel felaketinin ardından halk hâlâ korku içinde. Yaralarını sarmaya çalışan yurttaşlar, gece korkudan uyuyamadıklarını söyledi. Öte yandan selde kaybolan 2 kişiyi arama çalışmaları dün de sürdü. Farklı ilçelerde meydana gelen heyelanlarda yaşamını yitiren 5 kişi ise gözyaşlarıyla toprağa verildi.

Güneysu ilçesi Ballıdere köyünde çöken evin enkazında kalarak yaşamını yitiren Ayşe, oğlu Mustafa ve kızı Aynur Karali, dün son yolculuğuna uğurlandı. Karali ailesi için düzenlenen cenaze namazına İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da katıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise Muradiye beldesinde çöken evin enkazında kalan Hacere ve eşi Cemal Mert için düzenlenen törende yer aldı. Törenin ardından Hacere ve Cemal Mert, aynı beldede toprağa verildi.

KAYIPLARA ULAŞILAMADI

Muradiye beldesinde çöken evin enkazında kalan Batuhan Delihasan ile Güneysu ilçesinde sele kapılarak kaybolan Hasan Arıcı’yı arama çalışmaları dün gün boyu sürdü. Arama çalışmasını yürüten 120 kişilik personele; Trabzon, Giresun ve Samsun’dan köpekli timler, AFAD ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nden dalgıçlar ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli de destek verdi. Gazetemizin baskıya gittiği saatlerde, Delihasan ve Arıcı’ya halen ulaşılamamıştı.

GECE UYKUMUZ YOK

Muradiye beldesindeki selde korku dolu anlar yaşadıklarını anlatan Recep Dil, "Çok büyük bir felaket yaşadık, can kaybımız da var. Irmaklar geldi, tıkandı ve sele neden oldu. Hâlâ gece uykumuz yok, çok korkuyoruz” dedi. Celal Çakmakçı ise "Burada çok fena yağmur yağıyor, bardaktan boşanırcasına. Önceki gece de böyle yağdı, işte sonuçlar ortada" diye konuştu.

EZBER BOZULMADI

Bölgede incelemelerde bulunan bakanlar, her felakette olduğu gibi yine “yaraların en kısa sürede sarılacağını” savundu. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık da Twitter’dan yaptığı paylaşımda, selden etkilenenlerin temel gereksinimleri için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına 1 milyon lira kaynak aktardıklarını açıkladı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise “Rizemiz ve Doğu Karadenizimiz her zaman bu tür felaketlerle karşı karşıya. Bol yağmur alan bir ilimiz” dedi. Eskiden bölgede dikey köylü ağaçların olduğunu söyleyen Erdoğan, “O ağaçlar söküldü ve yerine çaylıklar yapıldı. Kendi dayılarımın evlerinin altındakiler de kaydılar. Ne gerekiyorsa yerine getireceğiz” diye konuştu.

24 BİNA AĞIR HASARLI

Hasar tespit çalışmalarına devam edildi. Çalışmaların bugün biteceğini duyuran Bakan Kurum, 236 binada tespit yapıldığını, 24 acil ve ağır hasarlı bina olduğunu söyledi. Ayrıca ilk tespitlere göre 72 köy yolunun kapalı olduğu, haberleşme ve enerji ağının hasar gördüğü, 440 dekar tarım alanının selden etkilendiği öğrenildi.

VAN’DA DA SEL

Bir sel felaketi de Van’da yaşandı. Erciş ve Başkale ilçelerinde çok sayıda küçükbaş hayvan yaşamını yitirdi, meyve bahçeleri zarar gördü.

BU YÖNETİM ANLAYIŞI DEĞİŞMELİ

Türk Tabipleri Birliği’nden (TTB) yapılan açıklamada, bölgede sel felaketlerine neden olan üç önemli faktör şöyle sıralandı: Dere yataklarında yapılaşma, Karadeniz Sahil Yolu’nun oluşturduğu setin derelerin denize ulaşmasına engel olması, HES’lerin derelerin akış rejimini bozması. Buna rağmen iktidar ve yandaş sermayedarların doğa talanına devam ettiğine dikkat çekilen açıklamada, “Rant için canlılar göz göre göre ölüyor” dendi. TMMOB ise “Ardı ardına yaşanan ve felakete dönüşen afetlerin nedenleri plansızlık, ranta dayalı imar politikaları ve doğal yapıyı bozan projeler. On binlerce yılda oluşmuş doğal dengeye meydan okuyan yöneticiler ve yönetim anlayışı değişmek zorunda” açıklamasını yaptı.