İstanbul GOP’taki Yıldıztabya Mahallesi’ne ilişkin yeni imar planı hazırlandı. AKP’li belediyenin kentsel dönüşüm uygulamak istediği ve bu kapsamda ‘riskli alan’ ilan edilen mahallede 12 katlı bina yapılabilecek.

‘Riskli alan’da 12 katlık dönüşüm
Fotoğraf: İHA

Uğur ŞAHİN

Senelerdir kentsel dönüşüm kıskacında olan İstanbul’un Gaziosmanpaşa ilçesindeki Yıldıztabya Mahallesi’ne ilişkin yeni imar planı hazırlandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın askıya çıkardığı imar planına göre, 2016 yılında ‘riskli alan’ ilan edilen ve kat ortalaması iki olan mahallede 12 kata varan yapılar inşa edilebilecek.

Geçen aylarda kentsel dönüşüm kapsamındaki yurttaşlara kira yardımını kesmesi ve Sarıgöl Mahallesi’nde zorla insanları evlerinden çıkarmak istemesiyle gündeme gelen AKP’li Gaziosmanpaşa Belediyesi, ‘Yıldıztabya Mahalesi 2’nci Kısma’ ilişkin imar planı hazırladı. Plan açıklama raporunda yer alan bilgilere göre, İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nin Bakanlık’ın 2015’te onadığı revizyon nazım imar planını donatı alanlarının yetersizliği nedeniyle iptal etmesinin ardından bölge plansız kaldı. Bu kapsamda hazırlanan ve askıya çıkartılan yeni plana göre, alan 10,51 hektardan oluşuyor. Plan açıklama raporunda, şu ifadeler yer aldı: “Gaziosmanpaşa ilçesinde yetersiz altyapıya sahip gecekondu alanları ve yap-satçı süreç ile gelişen apartman yapılarının yoğun olduğu gözlenmektedir. Alan üzerindeki hak sahiplerinin tamamı ile anlaşılmış olup, parselasyon, kentsel tasarım projesi ve ruhsata ilişkin işlemler devam etmektedir. Hak sahiplerine 2014’ten bu yana kira yardımı yapılmakta olup, sürecin uzaması vatandaş nezdinde kamunun itibarının zedelenmesine ve güvensizlik oluşmasına ve ek külfetler ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Kentsel dönüşüm sürecinin hak sahiplerinin mağduriyetine yol açmaması ve kamuya olan güvenin zedelenmemesi için imar planından kaynaklı gecikmelerin ortaya çıkmaması adına imar planı hazırlanmıştır. Mahalle sınırları içerisindeki riskli alanda yer alan yapıların çoğunluğu kötü ve orta kalitedeki yapılardan oluşmaktadır. İyi nitelikteki yapılaşma da sayıca az bulunmaktadır. Alanın yapılar kat analizine göre kat ortalaması yaklaşık 1-2 olarak tespit edilmiştir. Planlama alanında özel mülkler, kamusal mülkler yer almaktadır. Hazine, GOP Belediyesi’ne ait kamusal mülkler bulunmaktadır. Her ne kadar jeolojik açıdan bir sakınca oluşturacak bir alan olmasa da yapılan analiz çalışmaları göstermektedir ki nitelik yapılar risk unsuru oluşturmaktadır. ”

YÜZDE 38’İ KONUT ALANI OLARAK AYRILDI

Plan açıklama raporunda yer alan bilgilere göre, hak sahipleriyle yapılan görüşmeler sonucunda, ‘riski alan ilanı’ndan önce yürürlükte olan plan şartlarına dönülmesine karar verildi. Çoğunlukla düşük katlı binaların yer aldığı mahallede inşa edilebilecek maksimum kat sayısı ise 12 olarak belirlendi. Planlama alanın yüzde 38,24’üne tekabül eden, yaklaşık 40 bin 206 metrekarelik kısmı ‘konut alanı’ olarak ayrıldı. Alanın yüzde 4,81 dini ibadet alanı fonksiyonuna geçirilirken 7 bin 276 metkarelik kısmı da eğitim tesis alanı olarak kaydedildi. Alana iki adet ilkokulun yapılması öngörülürken alanın yüzde 38’i sosyal kamusal tesisler ile yeşil alan, yüzde 23’ü ise yol ve trafo alanı olarak belirlendi.