Mimarlar Odası İzmir Şubesi, 30 Ekim tarihinde meydana gelen depremde yıkılan Rıza Bey Apartmanı ve bulunduğu alanla ilgili proje önerisini paylaştı. Önerilen projede, tüm kat maliklerinin hakları korunarak, alana park yapılabileceği belirtildi.

Rıza Bey Apartmanı için parklı proje önerisi

Berkay SAĞOL

Mimarlar Odası İzmir Şubesi, 30 Ekim 2020’de meydana gelen İzmir depreminde yıkılan ve birçok can kaybının yaşandığı Rıza Bey Apartmanı ve bulunduğu alanla ilgili proje önerisinde bulundu. Rıza Bey Apartmanı ve alanının ‘Deprem Farkındalık Parkı’ olmasını isteyen Sivil Toplum Kuruluşlarının talebi üzerine harekete geçen Mimarlar Odası İzmir Şubesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 6 Kat olarak planladığı yapıyı 8 kat + yeşil alan + park olarak planlayarak bina tasarım projesini paylaştı.

Mülkiyeliler Birliği İzmir Şubesi 2. Başkanı Mete Hüsünbeyi yaptığı açıklamada, “10'u çocuk 37 kişiyle can kayıpların en çok olduğu Rıza Bey Apartmanı bu depremin simgesi haline geldi. 400’ü aşkın Sivil Toplum Kuruluşu olarak Rıza Bey apartmanın da bulunduğu K1 alanında ‘Deprem Farkındalık Parkı’ yapılmasını, hak sahiplerinin de yerinde dairelerine sahip olmaları yönündeki talebimizi belirtmiştik. Mimarlar Odası İzmir Şubemizden bu yönde proje hazırlamalarını rica etmiştik. Nitekim talebimiz karşısında söz konusu proje hazırlandı. Söz konusu proje ve önerilerimizi sunmak ve değerlendirmek amacı ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'dan randevu talep ediyoruz” dedi.

Sivil Toplum Kuruluşlarının isteği ile K1 parseline yeni bir proje hazırladıklarını belirten Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman da “Bakanlık tarafından belirlenen yedi proje alanında zemin artı beş kat yapılaşmanın neden yapıldığını bilmiyoruz. Altı katlı yerleşim sadece proje alanlarında söz konusu, depremden zarar gören ve tekrar yapılması için projelendirilen diğer binalar sekiz katlı. Yıkılan binaların aynı metrekareleri korunarak, emsal artışına izin vermeyerek sekiz kat yapılması durumunda Rıza Bey Apartmanının bulunduğu alanda rahatlıkla deprem farkındalık alanı yapılabilir” diye konuştu.

riza-bey-apartmani-icin-parkli-proje-onerisi-883074-1.

KONUYA İNSANİ YAKLAŞIN

İnşaat Mühendisleri Odası Eylem Ulutaş Ayatar da şunları söyledi: “Her depremde bir simge çıkıyor ve 30 Ekim depreminin simgesi de Rıza Bey Apartmanı oldu. Biz park talebinin insancıl bir talep olduğunu düşünüyoruz. Bunun gerçekleşmesi için Mimarlar Odamızın hazırladığı proje uygulanabilir ve tarafların kabullenebileceği bir proje olduğunu düşünüyoruz.”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığına çağrıda bulunan TMMOB İKK Dönem Sekreteri Aykut Akdemir ise, "Rıza Bey Apartmanı'nın park olma sürecinde her adımda yanlarında olmaya çalıştık. Mimarlar Odasının önerdiği böyle bir öneriye kadar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda bir şey yapması gerekirdi. Nasıl ki buranın park olacağı söylenip sonrasında vazgeçilmiş ise, depremden 16-17 saat sonrasında ülkenin diğer ucundan bir ses geldi. '8 katları yıkıp 5 yapacağız' diye. Bilimi, ortak aklı öteleyen bir davranış sergilendi şimdiye kadar. Umarız ki bundan sonra Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bu konuya insani yaklaşmasını bekliyoruz, yüreği ile yaklaşsın ve baksınlar bu projeye” ifadelerini kullandı.