Eski AİHM yargıcı Rıza Türmen, Dündar ve Gül’ün tutuklanmasına ilişkin, ”Ortada suç, delil yok. Zaten sürece baktığımızda hukuk da yok”dedi

Rıza Türmen: Ortada suç yok

SEBAHAT KARAKOYUN senyaprak@gmail.com

AİHM Eski yargıcı Rıza Türmen, cezaevinde bir haftayı geride bırakan gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül üzerinden basına gözdağı verilmek istendiğini belirterek, “Ortada suç yok, delil yok. Bütün hukuki yolları denemek lazım ama hukukun olmadığı yerde hukuk mücadelesi vermek zor, hatta anlamsız oluyor” dedi. Türmen şöyle devam etti:

İKİ SUÇ BİR ARADA OLMAZ
“Suçlara baktığımızda “terör örgütüne bilerek, isteyerek yardım etme” var. Ancak hangi terör örgütü ile nasıl bir ilişkileri var, bunu gösteren hiçbir delil yok. FETÖ/PDY diye karma bir terör örgütü yaratılmış, ilişkilerini gösteren hiçbir delil yok. Bir de casusluk suçlaması var. Devlet güvenliği açısından önem taşıyan gizli bilgileri açıklamakla suçlanıyorlar. Bu iki suçun bir arada olması imkansız. Eğer casusluk yaptıysalar gizli bilgileri açıklamazlar, ortada gizli bir bilgi de yok. Bilgilerin gizliliği TIR’lara yapılan operasyonla Ocak 2014’te kalktı. O operasyon haber oldu, fotoğrafları yayımlandı. Ancak Cumhuriyet’te yayımlanınca aynı fotoğraflar “casusluk” suçu oldu. Tutuklama kararı yerine başka tedbirler alınabilirdi. Ev hapsi , yurtdışına çıkış yasağı gibi tedbirlerin alınmasının neden mümkün olmadığının tutuklama kararında belirtilmemesi AİHM kararlarının ihlalidir.”

***

Can Dündar ve Erdem Gül’den mektup var!

Tutuklu gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'den gelen bir mektubu, CHP Hatay Milletvekili Hilmi Yarayıcı twitter hesabından paylaştı. Mektupta, "Başbakan son bir haftada tam beş kez tutuksuz yargılanmamız gerektiğini söyledi bu ısrara daha fazla dayanamayacağız” denildi.