Yargının tüm aşamalarında cezasızlıkla sonuçlanan Roboski Katliamı’yla ilgili darbe girişimi sonrası yeni delillerin ortaya çıktığını belirten avukat Girasun, geçen yıl başvuru sonucu yeni bir soruşturma sürecinin devam ettiğini söyledi.

Roboski Katliamı için yeni soruşturma

Roboski Katliamı’nda yargı süreci, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) de reddiyle birlikte cezasızlıkla sonlanmıştı. Ancak Roboskili ailelerin avukatlarının, Haziran 2019’da yaptıkları yeni başvuruyla bir soruşturma dosyası daha açıldı. Fakat bu yeni dosyada da henüz bir işlem yapılmış değil.

Bianet’ten Ayça Söylemez’in haberine göre, Avukat Neşat Girasun, bu yeni başvuruyu ve süreci şöyle anlattı:

“15 Temmuz darbe girişimi sonrası yargıda meydana gelen gelişmeler sonrası yeni delillerin ortaya çıktığı gerekçesiyle yeniden soruşturma açılması için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına başvuru yaptık. Şu anda açık bir soruşturma dosyası var.

“Bu gelişmelerden biri, dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın yaptığı şu açıklamaydı: ‘Rusya devleti ile ilişkilerin normalleşmesi, uzun yıllar bölgesel komşuluk, bugüne kadar yaşanan süreçler… Bir Uludere konusunu, bir 24 Kasım 'uçak' konusunun tekrar inceleneceğini düşünüyorum. 'Hangi anormallikler var' sorusunu vatandaşımız zaten soruyor.”

“İkinci olarak, soruşturmada Genelkurmay Askeri Savcılığı’nın verdiği takipsizlik kararı ve buna ettiğimiz itirazın reddinde imzası bulunan hakimlerle ilgili gelişmelerdi. Takipsizlik kararını veren eski askeri savcı görevden alındı. İtirazımızı reddeden Hava Kuvvetleri Askeri Mahkeme heyetinin karara şerh düşen üyesi hariç diğer iki üyesi de aynı şekilde görevden alındı.

“Bunların dikkate alınarak yeniden soruşturma açılmasını talep ettik. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına başvurmamızın sebebi, operasyonda görev alan askerlerin orada görevli olmalarıydı. Ancak savcılık yetkisizlik kararı vererek dosyayı Uludere Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi. Haziran 2019’da yaptığımız başvuruyla ilgili henüz bir işlem yapılmış değil.”

NE OLMUŞTU?

Roboskili aileler, Genelkurmay Askeri Savcılığının takipsizlik kararına itirazları da reddedilince 18 Temmuz 2014’te Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yaptılar.

AYM Roboski Katliamı mağdur ailelerinin yaptığı başvuruyu 26 Şubat 2016’da reddetti. Dosyayı görüşmeye bile değer görmeden, sadece üç başvurucunun avukatı olan Nuşirevan Elçi'nin vekaletnamesini iki gün geç göndermiş olması nedeniyle bu kararı aldı.

Roboski Katliamı mağduru 281 başvurucu, yaşam hakkı ihlali başta olmak üzere hak ihlalleriyle ilgili 23 Ağustos 2016’da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuru yaptı.

AİHM de 17 Mayıs 2018 tarihli kararında, “avukatların belgeleri iki gün geç yolladığı” gerekçesiyle Roboski Katliamı’yla ilgili yapılan başvuruyu AYM’nin reddettiğini gerekçe göstererek kendisine yapılan başvuruyu bu sebeple “kabul edilemez” buldu.

Kabul edilemezlik kararının dayanağı, AİHM'e yapılan başvurudaki teknik bir yetersizlik değil, AYM'ye yapılan başvurudaki eksiklikti.

Avukatlar yeni soruşturma sürecinin yanı sıra Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi’ne de başvuru yapacaklarını açıklamıştı.