Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde, 28 Aralık 2011 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) bağlı savaş uçaklarının bombardımanı sonucu yaşamını yitiren 19’u çocuk 34 kişi, katliamın 7’nci yıldönümünde mezarları başında anıldı. Anmaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ile çok sayıda milletvekili, insan hakları savunucuları ile bazı barolara bağlı avukatlar katıldı. 34 […]

Roboski Katliamı’nda yıllardır adalet bekleniyor

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde, 28 Aralık 2011 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) bağlı savaş uçaklarının bombardımanı sonucu yaşamını yitiren 19’u çocuk 34 kişi, katliamın 7’nci yıldönümünde mezarları başında anıldı. Anmaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ile çok sayıda milletvekili, insan hakları savunucuları ile bazı barolara bağlı avukatlar katıldı.

34 kere can verdik

Roboski’de yaşamını yitirenlerin bulunduğu mezarlıkta bir araya gelen aileler, yitirdikleri çocukları ve yakınlarının mezar taşlarına sarılıp, gözyaşları döktü. Aileler, anmaya katılanlar ile birlikte mezarlıkta bir açıklama yaptı. Aileler adına açıklamayı katliamda çok sayıda yakınını kaybeden Veli Encu yaparken, “Katır sırtında, traktör römorkunda can verdik o gece, tam 34 kere” dedi.

Karanlığa mahkûm edildi

2 bin 558 gündür adalet arayışı için toplandıklarını hatırlatan Encu, ancak adalet dedikçe hakarete uğradıklarını, evlerinin basıldığını ve tutuklandıklarını ifade etti. Katliamın nasıl ve kimlerin emriyle gerçekleştiğinin bilinmesine rağmen, faillerin bulunması noktasında kendilerine verilen sözlerin tutulmadığını vurgulayan Encu, katliamın karanlığa mahkum edildiğini söyledi.

7 yıl geçti yargılama yok

Katliamın ardından Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılsa da 1,5 yıl sonra görevsizlik kararı verilerek Genelkurmay Askeri Savcılığı’na gönderildi. Askeri savcılık da dosya hakkında Ocak 2014’te takipsizlik kararı verdi. Avukatların itirazı ise reddedildi.Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yapılan başvuru da reddedilince Roboskili aileler, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu. Ancak AİHM de, aileler adına başvuru lreddetti.