Tarım ve Köyişleri ile Sağlık bakanlıkları tarafından ortaklaşa, "Türkiye'nin Pandemik Avian Influenza (Kuş Gribi) ile Mücadele Projesi" hazırlandı. 44 milyon 752 bin dolarlık p

Tarım ve Köyişleri ile Sağlık bakanlıkları tarafından ortaklaşa, "Türkiye'nin Pandemik Avian Influenza (Kuş Gribi) ile Mücadele Projesi" hazırlandı.

44 milyon 752 bin dolarlık projenin Dünya Ban-kası'ndan yüzde 50'sinin hibe, yüzde 50'sinin de kredi olarak kullanılması öngörülüyor. Bu rakamın 31 milyon 277 bin dolarlık kısmı hayvan sağlığıyla ilgili projelere, 11 milyon 107 bin dolarlık bölümü insan sağlığıyla ilgili projelere, 2 milyon 368 bin dolarlık kısmı da halkı bilgilendirmek için yapılacak projelere destek olarak ayrılacak. Devlet Planlama Teşkilatı 44 milyon 752 bin doları yüksek bularak küçültülmesini isterken, projenin önümüzdeki hafta Dünya Bankası uzmanlarının görüşüne sunulması bekleniyor.

VİRÜSTEN KORUNMA HAZIRLIKLARI
Hayvan sağılığı projelerinde kullanılmak üzere Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın alacağı 31 milyon 277 bin doların 9 milyon dolarlık bölümü, tavukçuluk sektörünün yeniden yapılandırılmasında kullandırılacak. Kalan bölümü ise hastalığın belirlenmesi, laboratuvar kapasitesinin geliştirilmesi, veteriner servisinin eğitimi, tazminat, itlaf ve imha ekipmanı, bunu gerçekleştirecek personelin eğitimi, personele korunma malzemelerinin alınmasında kullanılacak.

Sağlık Bakanlığı'nın kullanacağı "insan sağlığıyla" ilgili 11 milyon 107 bin dolarlık kısım ise koruyucu malzeme, numuneleri taşıyan konteynır alımı, laboratuvarlar, laboratuvar teknisyenlerinin eğitimi, aşılama, koruma ve ilaç tedavisinde kullanılacak. 2 milyon 368 bin dolar da, insanların bilgilendirilmesi faaliyetleri için destek olarak verilecek.

İLÇEDE ON KARANTİNA
Ankara Çubuk'ta kuş gribi vakası
ANKARA'nın Çubuk ilçesine bağlı Sünlü köyünde, bir aileye ait kümesteki tavuklardan biri telef oldu. Tavuktan alınan örnekler üzerinde yapılan incelemelerde kuş gribine rastlandı. İlçede kuş gribine karşı ön karantina önlemleri alınırken, aile bireyleri kontrol için Numune Hastane-si'ne kaldırıldı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı laboratuvarına gönderilen örneklerin pozitif çıktığını doğrulayan Çubuk Kaymakamı Mustafa Güler, kümeste bulunan diğer 10 tavuktan alınan kan örneklerinin de tahlil için Ankara'ya gönderildiğini açıkladı.

Tuvakların sahibi olan Güven Akil, eşi ve 2 çocuğu da kontrol ve tahliller için Ankara'da. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın genelgesi kapsamında tavuk leşi ve diğer tavuklar ile aile bireylerinden alınan numuneler İzmir Borno-va'daki laboratuvara gönderildi. Bornova'dan gelecek sonuca göre Sünlü Köyü'nde karantina çalışması başlatılacak.

Bu arada Sünlü Köyü'ne gelen sağlık ekipleri, öncelikle Akil ailesinin bulunduğu evin etrafında önlem aldı.