Batı ile Rusya arasında bölünen Gürcistan yine karıştı. Dışarıdan finanse edilen sivil toplum ile medya kuruluşlarını denetlemeyi öngören ve "yabancı ajan" adı verilen yasa, Batı yanlılarını sokaklara döktü.

Rus tipi yasa krizi
“Yabancı ajan” adı verilen yasa, Batı yanlıları tarafından protesto edildi. (Fotoğraf: AA)

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rusya ve Batı yanlıları arasında ikiye bölünen Güney Kafkasya ülkesi Gürcistan’da uzun süredir tırmanan gerilim bu kez muhalefetin “yabancı ajan” adını verdiği yeni yasa tasarısı üzerinden patlak verdi. Muhalefetteki Halkın Gücü Partisi’nin parlamentoya sunduğu, iktidarın da desteklediği "Yabancı Etkinin Şeffaflığı Hakkında" tasarı Batı yanlılarını sokaklara döktü.

Düzenlemenin onaylanmasına tepki gösterenler başkent Tiflis’teki Parlamento önünde bir araya geldi, AB bayraklarıyla eylem yaptı. Protestocularla polis arasında çatışmalar yaşandı. Polis biber gazı ve tazyikli su kullanarak kalabalığı dağıtırken 60’tan fazla kişi gözaltına alındı.

‘DIŞ ETKİ’YE KONTROL

Daha önce Rusya’da hayata geçirilen yasanın bir benzeri olduğunu belirttikleri düzenlemenin demokrasiye darbe olduğunu ifade eden göstericiler, bunun basın özgürlüğünü kısıtlayacağını ve sivil toplumu bastıracağını savunuyor.

Batı’yı ülkeyi savaşın içine sürüklemekle itham eden iktidardaki Gürcü Rüyası Partisi tasarıya destek veriyor. İktidar kanadı düzenlemenin dışarıdan alınan fon ve desteğin şeffaflaştırılmasının sağlanacağını belirtiyor. Tiflis yönetimi AB yetkililerinin uzun bir süredir ülkeye büyük bir yığınak yaptığını açıklamıştı.

Başbakan İrakli Garibaşvili daha önce Gürcistan’da Rusya’ya karşı herhangi bir ikinci cephenin açılmayacağı ve burada yeni bir savaşın olmayacağını söylemişti.

Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili ise protestoculara desteğini ABD’den açıkladı. Zurabişvili, ABD’den telekonferans yoluyla bağlanarak Parlamento’nun önünde toplanan göstericilere hitaben konuşma yaptı. Tasarının aslında Rusya’nın "talimatıyla" hazırlanan bir yasa olduğunu iddia eden Zurabişvili, "Bu yasa ne şekilde olursa olsun iptal edilmelidir" dedi. Yasaya karşı veto hakkını kullanacağını dile getiren Zurabişvili, "Daha ilk günden bu yasayı veto edeceğimi söylemiştim ve veto edeceğim" şeklinde konuştu. Zurabişvili söz konusu yasanın Gürcistan’ın Avrupa Birliği (AB) ve NATO entegrasyonuna karşı olduğunu savunarak parlamentoda yasanın onaylanmasına oy veren herkesin anayasaya karşı çıktığını savundu.

GÜRCİSTAN AVRUPA’YA AİT

Avrupa Birliği (AB), kabul edilen yasa tasarısını Gürcistan halkı için "kötü gelişme" olarak değerlendirdi ve nihai onayının AB-Gürcistan ilişkilerinde ciddi yansımaları olacağını bildirdi. Avrupa Parlamentosu Üyesi Gürcü vekil Rasa Juknevičienė de "Gürcistan Avrupa’ya aittir. Teklif Gürcistan’ın Avrupa-Atlantik yolunun devamını tehlikeye atıyor" dedi. Baltık ülkeleri de düzenlemeye tepki gösterdi.

***

Yasa neden protesto ediliyor?

"Yabancı Etkinin Şeffaflığı Hakkındaki" yasa, basın ve sivil toplum kuruluşlarının finansmanlarının yüzde 20’sinden fazlasının yabancı kaynaklardan gelmesi durumunda, ‘yabancı ajan’ olarak kaydedilmelerini öngörüyor. Düzenlemeyi savunanlar bu yasa ile “dış etki”nin kontrol altına alınacağını kaydediyor. Muhalifler ise bunun ülkeyi AB üyeliğinden uzaklaştıracağını savunuyor. Muhalefet cephesi parlamentoda çoğunluğun oyunu alan tasarının Rusya’da daha önce çıkarılan "Yabancı Ajanlar Hakkında Kanun"dan kopyalandığını söylüyor. Benzer bir düzenleme ilk olarak 2012’de Rusya’da yasalaşmıştı. Yıllar içerisinde ise Batı’dan fon alan sivil toplum örgütleri ile medya hedef alındı. Rusya ve Gürcistan’da “ajan” kelimesi “casus” ve “hain” anlamlarında kullanılıyor ve STK’ler için olumsuz bir çağrışıma sahip. STK’lerin ülke ve top-lum yararına değil, dış güçlerin çıkarlarına çalıştığı gibi bir ima söz konusu.