Suriye’de ateşkesin fiili olarak uygulanıp uygulanmayacağı tartışılırken Rusya’dan ‘taraflar uygulamada anlaşmalı’ açıklaması geldi. Rusya akşam saatlerinde Suriye ordusunun da geçici ateşkese uyacağını açıkladı

Rusya'dan ateşkes açıklaması: Uygulamada anlaşılmalı

Suriye genelinde ateşkes ilan edilmesine yönelik Birleşmiş Milletler’de (BM) alınan kararın hayata geçirilip geçirilmeyeceği tartışma konusu. Suriye’nin Cenevre’deki BM temsilcisi Hüsameddin Ala, Suriye ordusunun Doğu Guta da dahil olmak üzere ülkedeki terörle mücadele operasyonlarına devam edeceğini, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 2401 sayılı kararının bu operasyonları kapsamadığını söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise ateşkesin tarafların uygulamada anlaştığı zaman devreye gireceğini belirtti.

Cihatçılar füze attı
BM’nin kararı aldığı gün Şam’ın merkezindeki bir Kürt mahallesi Doğu Guta’dan cihatçıların attığı füzeyle vurulmuştu. Sputnik’e konuşan Ala “BMGK’nin kararının Afrin ve ABD’nin bulunduğu diğer bölgeler de dahil Suriye’nin her yerinde geçerli olacağını açıklığa kavuşturduk. Bir diğer nokta da kararın IŞİD’e ve El Nusra’ya (yeni adıyla Fetih el Şam) karşı operasyonları kapsamaması. Yani bu örgütlere karşı operasyonlara yönelik bir engelleme yok” dedi. Ala, Şam’ın bu örgütlere karşı operasyonlarına devam ettiğini, operasyonların Doğu Guta’da da sürdüğünü ve süreceğini vurguladı.
Ancak akşam saatlerinde Rusya, Suriye ordusunun da geçici ateşkese uyacağını açıkladı.

Lavrov’dan açıklama
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, BMGK’nin, insani yardımların ulaşabilmesi için Suriye genelinde çatışmaların durdurulması çağrısını içeren 2401 sayılı kararına ilişkin olarak, söz konusu ateşkesin, tarafların nasıl uygulanacağı konusunda anlaşmaya varmasıyla başlayacağını söyledi. Lavrov ayrıca, ateşkesin, Suriye Ordusu’nun “terörist gruplarla mücadelesini etkilemeyeceğini” belirtip Doğu Guta ve İdlib’deki El Nusra militanlarının, ateşkes anlaşması ile korunmayacaklarını anımsattı.

BMGK’nin cumartesi oybirliği ile kabul ettiği 2401 sayılı kararda, Suriye’de 1 ay sürecek bir ateşkes için çağrı yapılırken; söz konusu karar IŞİD, El Kaide, El Nusra Cephesi ve bu örgütlerle işbirliği yapan diğer gruplara yönelik operasyonları dışarıda bırakıyor.

Putin’den talimat
RIA haber ajansı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Doğu Guta’da her gün 09.00 ile 14.00 arasında insani yardımların bölgeye ulaştırılması için hava saldırılarının durdurulması talimatını verdiğini duyurdu. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da, sivillerin tahliyesi için insani koridor açılacağını söyledi.

***

Komuta merkezi kuruldu
Rusya Savunma Bakanlığı, aralarında Ceyş-ul İslam, Fetih el Şam (eski adıyla El Nusra Cephesi) ve Ahrar uş-Şam’ın bulunduğu beş cihatçı örgütün Suriye’nin Doğu Guta bölgesinde ortak komuta merkezi kurduklarını bildirdi.
Rusya Savunma Bakanlığı’na bağlı Suriye’deki ateşkesi izleme merkezinden yapılan açıklamada, “Doğu Guta’da gerilim tırmanmaya devam ediyor. Bu bölgede El İslam, El Nusra Cephesi, Ahrar eş-Şam, Feylak er-Rahman ve Fajr el-Umma adlı yasadışı silahlı oluşumlar tarafından ortak komuta merkezi kuruldu.” ifadelerine yer verildi. Sputnik’in haberine göre, açıklamada ayrıca ateşkesi izleme merkezinin Halep, Lazkiye ve İdlib bölgelerinde sürekli olarak ateşkes ihlalleri saptadığı kaydedildi.

Provokasyon hazırlığı
Suriye’deki ateşkesi izleme merkezi ayrıca Doğu Guta’daki cihatçı grupların liderlerinin, Şam’ı kimyasal silah kullanmakla suçlamak amacıyla zehirli maddeli provokasyon hazırlıkları yaptıklarını duyurdu.

Merkezin yayınladığı açıklamanın metninde, “Elimizdeki verilere göre Doğu Guta’daki yasadışı silahlı oluşumların liderleri, hükümet güçlerini sivil halka karşı kimyasal silah kullanmakla suçlamak amacıyla zehirli maddeli provokasyon hazırlığı yapıyor” denildi.

Açıklamada ayrıca Suriye hükümet güçlerinin Kabun yerleşiminde Feylak er-Rahman ve Fetih el Şam gruplarının bulunduğu bölgeden geldiği belirlenen patlayıcı yüklü bir araçla planlanan saldırıyı önledikleri kaydedildi.