Sekiz yılı aşkın süredir devam eden savaşın yıkıma uğrattığı Suriye de artık D.Akdeniz’deki enerji paylaşımında devrede. İdlib’de ilerleyişini sürdüren Şam yönetimi Rus şirketlerle birlikte gaz ve petrol arama faaliyetlerine katıldığını açıkladı

Rusya ile birlikte Doğu Akdeniz'de doğalgaz arama faaliyetlerine katıldı: Suriye de  devrede

Dış Haberler Servisi

Türkiye'nin de içerisinde bulunduğu bölge ülkeleri Akdeniz'de petrol ve doğalgaz için sondaj faaliyeti yürütürken Suriye de bu çalışmalara katılma kararı aldı. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın danışmanı Buseyna Şaban, Rus şirketlerle birlikte Akdeniz’deki petrol ve doğalgaz yataklarında sondaj çalışmalarını başlattıklarını belirtti. Lübnan merkezli el Meyadin televizyonuna demeç veren Şaban, “Bunu ilk kez söylüyorum, Suriye, Rus şirketlerle birlikte Akdeniz’de petrol ve gaz arama çalışmalarını başlattı” açıklamasında bulundu. Şaban, konuya ilişkin başka detay vermedi.

2011’den beridir iç savaşla boğşan Suriye devletinin ilk kez sondaj faaliyeti yürütecek olması bölgedeki denklemi de derinden etkileyecek.

ÇOK AKTÖRLÜ SAVAŞ

Doğu Akdeniz’de zengin karbonhidrat rezervinin keşfiyle birlikte büyük bir paylaşım kavgası sözkonusu. Türkiye, İsrail, Mısır, Lübnan, Güney Kıbrıs, Yunanistan, Libya ve Filistin gibi sınırdaş ülkelerin yanı sıra AB, ABD ve Rusya gibi küresel aktörler de paylaşım kavgasının aktörleri. Türkiye hariç diğer bölge ülkeleri kendi aralarında çeşitli anlaşmalar yaparken, Türkiye K.Kıbrıs meselesi ve komşularıyla yaşanan sorunlar nedeniyle bölgede tek başını. Libya’da İhvan destekli Trablus yönetimiyle yapılan 27 Kasım tarihli anlaşma böge ülkelerinin büyük tepkisini çekti.

İDLİB'DE İLERLEYİŞ

Öte yandan İdlib'de silahlı cihatçılara dönük ilerleyişini sürdüren Suriye ordusunun kentin dörtte birinde hakimiyeti geri aldığı açıklandı. Suriye Genelkurmay Başkanlığı içinde 40 köy barındıran yaklaşık 320 kilometrekarelik bir alanı geri aldığını duyurdu.
Kentin güneyindeki Maarat El Numan ve güney doğusundaki Serakib’e giden M-5 karayolu üzerindeki stratejik öneme sahip Hiş ve Babulin köprülerinde de kontrol sağlandı. Serakib ilçesinde operasyonlar yoğunlaşırken cihatçı grupların İdlib’in kuzeyine doğru kaydırıldığı, güneydeki küçük birkaç köyü de ele geçirdikleri öğrenildi.

‘ABD ASKERLERİNE OPERASYON DÜZENLEYEBİLİRİZ’

Esad’ın danışmanı Şaban, ABD’li yayın NBC News’a da mülakat verdi. Başkent Şam’da bulunan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapılan röportajda, Şaban, ABD’nin Suriye petrolü üzerinde hiçbir hakkı olmadığını belirterek ABD ve Türkiye dahil tüm yabancı güçlerin Suriye topraklarından çıkacağını söyledi.
ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye petrolünü kontrol etmeye devam edeceklerine yönelik açıklamalarına “Petrolü çalmaktan bahsediyor” sözleriyle tepki gösteren Şaban, Suriye ordusunun petrol sahalarındaki ABD askerlerine operasyon düzenleme olasılığının bulunduğunu söyledi.

Suriye’nin yeniden inşa sürecinde sadece kendilerini savaşta destekleyen ülkelere yatırım izni verileceğini de söyleyen Şaban, “Çin büyük bir aday. Çin’in parası, deneyimi ve bizimle dostluğu var. Rusya’nın da” diye konuştu. Şaban, savaşın Suriye’ye dayatıldığını belirterek, “Suriye’ye karşı savaş cumhurbaşkanına değil, ülkemize ve halkımıza karşıydı” dedi.